diumenge, 7 d’abril del 2024

Friday Llibre 2: En una nit freda d'hivern

Títol: Friday Llibre 2: En una nit freda d'hivern
Títol original: Friday #4-6
Autors: Ed Brubaker (guió), Marcos Martín (dibuix) i Muntsa Vicente (color)
Traducció per: Ernest Riera
Publicat per: Mai Més, març de 2024
Format: Rústica - 15 x 23 cm - 120 pàgines - Color
Preu: 17,95 €







Mai Més
, l'editorial especialitzada en literatura fantàstica i ciència-ficció, va iniciar el novembre de 2021 una línia de còmic d'aquests gèneres que de mica en mica va creixent.

A la seva Quarta Mai MésConference que va tenir lloc el juny de 2023, entre altres títols van anunciar tres de còmic que publicarien aquella tardor de 2023, sent un dels anunciats el primer volum de Friday titulat El primer dia de Nadal, obra d’Ed Brubaker, Marcos Martín i Muntsa Vicente, guardonat amb un Premi Eisner a Millor Còmic Digital, la qual tal com van dir llavors, el qual fou novetat de novembre.

El seu segon volum, titulat En una nit freda d'hivern, no s'ha fet esperar gens. Fou anunciat el passat febrer, esdevenint novetat d'aquest març de 2024.

Friday justament premiat per publicar-se originalment en format digital, el podem trobar a Panel Syndicate, plataforma creada per dos dels seus coautors, el dibuixant Marcos Martín i la il·lustradora-colorista Muntsa Vicente, juntament  amb el guionista Brian K. Vaughan per tal de distribuir el seu còmic independent, The Private Eye

En el primer volum, coneixíem la jove Friday Fitzhugh que torna a Kings Hill, el seu poble situat en un racó de la costa de Nova Anglaterra, per passar les vacances de Nadal, després dels seus primers mesos de vida universitària. Tot just en arribar, es trobarà amb el seu bon amic Lancelot Jones, a qui va conèixer ja fa anys, quan la  Friday va venir a viure en aquest poble, quan era petita, i des de llavors, van començar a seguir i investigar tota mena de misteris, cosa que van continuar fent al llarg de l'adolescència, pensant que amb l'arribada de la vida universitària, això s'acabaria. Però tot just arribar, en Lance se l'emporta a investigar un nou misteri, junt amb el xèrif Bixby, a cercar un jove del poble que ha robat una antiga daga de pedra.

Però a mesura que passin els fets i les hores, la Friday connectarà el que està passant actualment amb uns fets que va viure la nit abans que se n'anés cap a la universitat, d'això ara fa tres mesos, i que ara ha recordat amb més detall: la trobada amb un ésser estrany anomenat la Dama Blanca, nom que en Wilson Wadsworth, el jove de la daga, pronunciava desvariejant. Amb això començarà a adonar-se que una cosa estranya, perillosa i fosca està succeint al seu plàcid poble de Kings Hill, una localitat això sí, plena de llegendes i històries del passat, i quan se'n va a veure el seu amic Lance al quarter general que tenen, se'l troba en flames i amb el seu amic mort.

Amb aquest impactant final, s'acaba el primer volum de Friday, captivant-nos totalment, i amb ganes de conèixer els misteris ocults que envolten Kings Hill, que la Friday, ara s'hi ha vist plenament i personalment immersa.

Amb l'estranya mort d'en Lance, la Friday amb prou feines s'aixeca del seu llit, com tampoc menja. Però una cosa la farà aixecar i reaccionar, mentre ella creu fermament que es tracta d'un assassinat, ja que el dia de l'incendi, hi havia algú altre rondant per allà que la va colpejar,  la policia del poble, a instàncies de la comissaria del comtat, decideix tancar el cas considerant-ho com un desafortunat accident.

Així, la Friday començarà a investigar pel seu compte, i tot i que comença malament, en anar a casa d'en Lance, el pare d'aquest li fa dona un regal de Nadal que en Lance li havia preparat per a ella. Un regal que és un dossier de notes, on en Lance parla de diferents casos en què els últims mesos.

Però, a mesura que continua investigant, seguint el fil dels diferents casos del dossier, veurà com es van relacionant entre ells, i tot acabava desembocant, amb una misteriosa i secreta trama criminal, sense reserves a l'hora de cometre assassinats, i paral·lelament ben paranormal. Tot acaba donant lloc a què la Friday inici el viatge més estrany, i alhora també més fosc, perillós i misteriós de la seva vida.

Si el primer llibre, era la introducció a aquesta història tèrbola de Nadal, amb aquest segon, ens hi endinsem completament. S'espera que aquesta obra tingui tres llibres, i havent-se publicat l'octubre de l'any passat el vuitè capítol, doncs podem suposar que n'hi haurà un total de nou, tres per llibre.

Al final del llibre hi tenim un text del guionista Ed Brubaker, on ens parla dels elements claus d'aquest segon llibre de Friday, tot convidant-nos a rellegir el primer, i tot seguit hi ha una sèrie d'esbossos de la mare de la Friday i de la seva tia Jody, realitzats per en Marcos Martín.

Així doncs, podem esperar que aquest 2024, podrem completar Friday amb el seu tercer llibre, i així resoldre tots els misteris d'aquesta història tèrbola que passa en les vacances de Nadal d'una jove universitària.