dissabte, 13 d’abril del 2024

Las Tortugas Ninja: El último Ronin - Los años perdidos núm. 5 (Últim)

Títol originals: Teenage Mutant Ninja Turtles: The Last Ronin - Lost Years núm. 5 USA
Autors principals: Kevin Eastman i Tom Waltz (guió), SL Gallant (dibuix escenes passat), Maria Keane (tinta escenes passat), Ben Bishop (dibuix i tinta escenes present), Kevin Eastman (Diari de l'Splinter) i Luis Antonio Delgado (color)
Traducció per: Bárbara Azagra Rueda
Publicat per: ECC Ediciones, març de 2024.
Format: Grapa - 32 pàgines - Color
Preu: 3,50 €


 
Al 41 Comic Barcelona de 2023, ECC Ediciones va anunciar la publicació de la continuació de Las Tortugas Ninja: El último Ronin anomenada Los años perdidos, que en la seva edició original d'IDW, els seus cinc capítols es van publicar durant el 2023 (gener, març, abril, juny i agost) més un capítol especial, El dia perdido (juliol de 2023).

Per part d'ECC, el juliol de 2023 es va publicar el primer capítol, el passat setembre es va publicar el segon, el novembre, es va publicar el número tres, aquest gener de 2024, el número quatre; el febrer va arribar el capítol especial, i finalment aquest març ens ha arribat el cinquè i darrer capítol. 

Las Tortugas Ninja: El último Ronin - Los años perdidos compta amb Kevin Eastman i Tom Waltz com a guionistes, en Ben Bishop en el dibuix i tintes de les escenes del present, SL Gallant i Maria Keane en el dibuix i tintes per les escenes del passat, i en Luis Antonio Delgado en el color, per aquest cinquè número.

Després de la mort de la seva família i amics, i abans d'emprendre el camí cap a Nova York per l'enfrontament final contra l'Oroku Hiroto; en Michelangelo aniria d'aquí a allà intentant trobar una anhelada pau. Durant tres anys es va establir a unes muntanyes de Hokkaido, al Japó, tot esperant la fi dels seus dies, però la sobtada aparició d'una nou i desconegut perill, donaria a lloc que recuperés el seu esperit guerrer, i així tornar a casa seva per posar punt final allò que anys abans s'havia iniciat, però abans de culminar la seva venjança, haurà de fer front aquest nou obstacle, l'anomenat Cuc de la Mort.

Aquest nou objectiu el farà passar, la nova Corea unificada, i d'aquí anirà a parar a Mongòlia, on acabarà vivint en un campament de guerrers mongols. El temps anirà passant, i quasi dos anys convivint amb els mongols, la pau es trasbalsarà de cop hi volta, quan l'enemic comú dels mongols i en Michelangelo faci acte de presència: els sequaços del Cuc de la Mort.
 
En conseqüència, el poble mongol és massacrat i ell capturat. La destinació: un campament a Kazakhstan on es trobarà amb altres mutants, i també humans, forçats a lluitar a mort. I el temps passa. Tres anys després, el campament situat a Ucraïna, hi té lloc l'últim combat, entre l'últim mutant i l'últim humà, en Mike i en Shaka, que durant tot aquest temps ha estat el seu únic amic. Qui guanyi tindrà la llibertat, l'altre la mort.

El sacrifici d'en Shaka permetrà que en Michelangelo torni a ser lliure d'aquest llarg i dur captiveri, i coneixent on es troba el Cuc de la Mort, hi farà cap. Li espera un llarg viatge fins a la vella Itàlia, on finalment podrà culminar la seva venjança. Però per aconseguir l'anhelada pau, l'esperat descans, ara li toca el tron d'enfrontar-se a l'Oroku Hiroto. Toca tornar a casa, a Nova York.

Mentrestant, en el present, on també han passat el temps, i seguint els fets que vam veure a l'epíleg d'El último Ronin, a Nova York, la Casey Marie Jones és la nova mestra d'una segona generació de Tortugues Ninja, les quals tal com anirem veient al llarg dels diferents números, sempre tindran hi ha una lliçó per aprendre i així anar-se formant, i alhora també les veurem crèixer, tal com ja se'ns va mostrar al capítol especial El dia perdido. Aquesta nova generació està formada per la Moja, la Yi, i l'Odyn i l'Uno. Dues nenes i dos nens. I ara després d'haver rebut tota mena d'ensenyaments, la seva mestra i mare ja les considera hàbils per sortir a la superfície, i així protegir la ciutat com els seus quatre antecessors van fer al seu dia. Una nova generació de Tortugues Ninja ja està a punt per protegir la ciutat de Nova York.

Els seus respectius noms també estan relacionats entre ells. Totes elles es diuen U (1) en diferents llengües. Segons l'ordre en què els he escrit abans són suahili, xinès, ucraïnès i italià, que són algunes de les llengües que s'ha trobat en Michelangelo al llarg dels seus viatges.

I finalitzant Los años perdidos amb una nova generació de Tortugues Ninja, la història d'El último Ronin continua amb una nova sèrie titulada Teenage Mutant Ninja Turtles: The Last Ronin II: Re-Evolution, sent el seu primer capítol Red skies at dawn (Cel vermell a l'alba), havent-se publicat aquest març de 2024.
 
Al final del número, hi tenim dues portades alternatives, una de Ben Bishop i Luis Antonio Delgado, i una altra de Johnny Desjardins.

Abans de l'arribada de la nova sèrie d'El último Ronin, segurament ens arribarà abans el volum recopilatori de Los años perdidos, que segons he vist es va posar a la venda el passat novembre de 2023. De moment podem fruir amb els seus números individuals d'aquesta obra on coneixerem la història d'en Michelangelo durant aquells anys que va estar voltant per gran part del món abans que finalment retornés a Nova York, alhora que fent un salt en el futur, coneixerem una futura generació de Tortugues Ninja. Altre cop, passat i present s'entrellacen per donar vida a una història sobre l'últim Ronin.

Las Tortugas Ninja: El último Ronin -
Los años perdidos núm. 1 a 5 i El dia perdido
ECC Ediciones


Per acabar, poso el calendari de les obres de la franquícia que està publicant ECC; a partir de les que em queden per llegir ja publicades i les futures que arribaran pròximament: 

- Per Las Tortugas Ninja: El último Ronin, menciono que el juny es reedita el volum de la mini-sèrie original.

- De la sèrie regular, el 19è volum fou novetat del 20 de març, i ja tenim programat el 20è volum pel 19 de juny.

- I aquest abril, s'ha estrenat un crossover amb la sèrie Stranger Things que constarà de quatre números, amb periodicitat mensual, sortint el segon número el maig, i ja tenint programat el tercer pel mes de juny. Com que desconec totalment aquesta sèrie, descarto la compra dels números, en tot cas, quan es publiqui el volum recopilatori ja valoraré la seva compra.
 
Calendari de les sèries i amb portades confirmades, les que em manquen per llegir i les futures.

Març: Vol. 19


Abril: vs Stranger Things núm. 1 / Maig:  vs Stranger Things núm. 2



Juny: vs Stranger Things núm. 3 i Vol 20