dimecres, 3 d’abril del 2024

Les aventures d'en Massagran vol. 3

Títol: Les aventures d'en Massagran vol. 3
Autors: Ramon Folch i Camarasa (guió) i Josep M. Madorell (dibuix), basant-se en les novel·les de Josep M. Folch i Torres
Publicat per: Combel Editorial, març de 2024
Format: Cartoné - 19,7 x 25,7 cm - 267 pàgines - Color
Preu: 32 €
 

 


Durant molt de temps, viatjar a llocs més o menys llunyans era quelcom que només feien els exèrcits, comerciants, aventurers i exploradors de tota mena, o aquella població civil que per qüestions diverses abandonaven la seva terra natal i s'establia a terres llunyanes. Era quelcom que només aquells que econòmicament s'ho podien permetre o per una forta obligació, portaven a terme. Pel gran gruix de la població no era doncs el més normal, anar-se'n fins als confins del món conegut. Per tant, una manera de conèixer que hi havia més enllà del territori que coneixien era la literatura, especialment les novel·les d'aventures.

D'exemples no en falten, per posar-ne algun de conegut, al segle XIX, podem mencionar La volta al món en vuitanta dies de Jules Verne, i al llarg del segle XX, fent el salt al còmic tenim Les aventures d'en Tíntin d'Hergé i Corto Maltès d'Hugo Pratt. D'aventurers i viatgers de ficció, la literatura n'està plena. Però no cal recórrer a la literatura estrangera sigui quin sigui el seu format per trobar aquesta mena de personatges i les seves respectives aventures.

La llengua catalana també té els seus autors i el corresponents viatgers de ficció. Segurament molts coneixerem el nom de Josep Maria Folch i Torres per ser el creador l'any 1916 d'Els Pastorets o l'adveniment de l'infant Jesús, una de les versions dels Pastorets més representades durant les festes de Nadal. Escombrant cap a casa, els Pastorets de Calaf, és una de les representacions més emblemàtiques del text de Folch i Torres. Però aquest autor, que va viure a cavall entre els segles XIX i XX, també fou cèlebre per la creació el 1910 d'Aventures extraordinàries d'en Massagran, que foren continuades per Noves aventures d'en Massagran, obra publicada com a fulletó a la revista En Patufet i comptant amb il·lustracions de Joan Junceda.

Molts anys més tard, el seu fill Ramon Folch i Camarasa recuperaria en Massagran i l'adaptaria en format còmic comptant amb en Josep Maria Madorell com a dibuixant, basant-se aquest en en Junceda. Del 1981 al 2002, se'n van publicar 15 àlbums, publicats per Editorial Casals, estant els dos primers basats en l'obra original. 

Molts segurament vam conèixer en Massagran per la sèrie d'animació que TV3 va emetre els anys noranta del segle XX, com justament és el meu cas. Però també ha estat adaptat al teatre, amb versions el 1913, el 1920 i més recentment el 2005. 

Com veieu és un dels personatges de ficció més estimats de la nostra literatura, i és per això que des de Combel Editorial, segell de Casals, ha recuperat conjuntament amb la Fundació Folch i Torres, la sèrie de còmics en tres volums recopilatoris, sortint els dos primers el setembre de 2023, i el tercer volum aquest passat març de 2024.

Així després de la lectura dels dos primers volums, ha tocat la lectura del tercer i darrer volum, que compta amb un prefaci d'Oriol Izquierdo Llopis, president de la Fundació Folch i Torres, i amb un epíleg de Joaquim Noguero, director de la revista Serra d'Or i guionista de còmics. 

Aquest tercer volum recopila els darrers cinc àlbums originals de Les aventures d'en Massagran
 

En Massagran i el gegant de mar (1992)

El petit Lleonard és nen, que orfe, ha estat guardonat amb el premi Lleonard da Vinci gràcies a ser un geni, amb el qual és recompensat per ser acollit per un altre geni, el multimilionari americà míster Flapp. El nostre aventurer Massagran convidat a l'entrega del premi, acabarà acompanyant el petit geni fins a la seva nova residència, a l'illa del Mussol d'or. Durant el viatge, aquests dos i d'altres acompanyants aniran a parar a una illa on trobaran ossos d'una antiga bèstia marina que seran claus per arribar a bon port, i evitar que certa persona, s'aprofiti maliciosament del petit Lleonard.


 
En Massagran i la diadema robada (1996)

En Massagran és convidat pel Rajah de Khanjan al seu palau a l'Índia per tal que trobi la diadema del seu estimat elefant, que ha estat robada per un misteriós lladre. Darrere d'aquest misteriós robatori, però es descobrirà tot un entramat amb el qual el lladre n'estava sortint ben beneficiat. En Massagran es retrobarà amb un antic amic de les seves primeres aventures a l'Àfrica amb el qual resoldrà el misteri del robatori de la diadema.

 

En Massagran a l'illa del secret (1996)

En Massagran troba a prop de casa seva el príncep d'una illa del Pacífic el qual té problemes d'amnèsia. L'ajudarà a retornar al seu reialme, alhora que en descobrirà els secrets pels quals, el príncep es va veure forçat a emigrar a Europa quan era petit.


 
En Massagran al castell de Kalruk (2000)

En Massagran rep una carta del Dr. Pattum, a qui vam conèixer a l'aventura del quadrat màgic i després vam retrobar a l'aventura dels pells-roges, el qual li diu que es troba en perill de mort, però la carta ha quedat fet trossos per culpa dels seus amics animals, i no té més remei que infiltrar-se a casa del Dr. Pattum per poder trobar-hi alguna pista, descobrint que es troba al castell de Kalruk, prop de la ciutat de Zöfrènia, capital de Markòvia. Però poc s'espera que a darrer de tot plegat, hi ha el Dr. Inox el qual va quedar desprestigiat pel cas del quadrat màgic. 


El segrest d'en Massagran  (2002)

Després de tantes aventures i perills, en Massagran pren una decisió transcendental: deixar les aventures i tenir una vida tranquil·la a casa seva. Això esdevé notícia sortint als diaris, i certs individus pensant que en Massagran ha esdevingut ric gràcies als seus viatges prenen la determinació de segrestar-lo per treure'n un bon pessic. Serà una aventura on hi apareixerà en Bolavà, un peculiar detectiu que publica en novel·les els seus casos, i que a la seva manera serà determinant per posar llum a la foscor en aquesta aventura del nostre heroi Massagran.


En Massagran és un mariner que s'acabarà envoltant de tota mena de peripècies al llarg dels seus viatges, trobant-se tota mena de problemes que resoldrà amb esforç, enginy i com he dit més amunt amb l'apreciable ajuda dels seus inestimables companys: el lloro Pim, el lleó Pam i el gos Pum. És també un peculiar heroi, sense voler-ho ser, molt amistós i sempre intentant ser positiu. Així amb el seu humor característic, en Massagran ens farà riure veient com se les pensa per resoldre les dificultats amb què s'anirà trobant.

Al llarg de les seves aventures es creuarà amb tota mena de gent, tan bons i dolents, i fent bones amistats com el Dr. Pattum amb qui viurà tres aventures. Sense dubte és algú que es fa estimar. 

Tal com veurem, i com passa amb altres obres, és un producte que mostren uns temps passats, l'obra original és de principis del segle XX, i per tant els còmics així ho reflecteixen. Així se'ns mostrarà els tòpics eurocentristes d'aquells anys i, per tant, del pensament colonial de llavors. És doncs el reflex d'una època. 

La recuperació en volums recopilatoris de Les aventures d'en Massagran, per part del segell Combel del grup Casals, amb col·laboració de la Fundació Folch i Torres, és una perfecta ocasió per donar una nova vida a un dels personatges rellevants de la història de la literatura catalana, i així poder-lo recuperar per a les noves generacions.