dimecres, 11 de desembre del 2024

Crònica del 30 Manga Barcelona 1a part: Distribució i compres

Enguany el  30 Manga Barcelona s'ha tornat a celebrar en aquest pont d'inicis de desembre, del 5 al 8, i a la mateixa ubicació estrenada fa dos anys, la Fira Gran Via, que ha comptat amb més de 167.000 visitants, superant les xifres de l'any passat. 


Hi he tornat a anar, el divendres i dissabte amb acreditació com a membre de ComiCat. A X (Twitter) de ComiCat, hi vaig crear diversos fils, tot fent una crònica en directe del que vaig visitar, fos activitats o les presentacions editorials que vaig assistir: Volta de divendresvolta del dissabte, i presentacions de Panini, Norma, i Planeta. És a partir d'aquests fils que redacto aquesta crònica d'aquesta edició del Manga Barcelona.

La distribució:

Enguany el Manga Barcelona ocupava els palaus 4, 5 i 7, més l'espai exterior entre els palaus 4 i 6 (no usat) i l'espai entre els palaus 5 i 7 on hi havia les furgoteques (food trucks) i l'espai interior entre els palaus 4 i 5 per una banda i el palau 7 per l'altra, que era la Zona d'Activitats. I també el Pis Superior on hi havia l'Auditori-Sala de Cinema, les sales Kitsune, Manga Academy, Koi i de Premsa, i espais exteriors. Si la memòria no ens falla igual que l'edició anterior.

Amb acreditació, entràvem a l'espai exterior, entre els Palaus 4 i 6 (no usat) que ocupaven hi havia algunes furgoteques (Food Trucks).


A partir d'aquí, a l'esquerra, entrant al Palau 4, trobàvem els estands editorials, llibreries, la zona de fanzines, l'Artist Alley i la  gran zona de Nintendo, enguany amb botiga. D'editorials vaig visitar especialment aquelles que publiquen manga en català.

El primer que ens trobàvem era els estands de les distribuïdores d'anime: Selecta amb la seva plataforma Anime Box, i l'esquerra de tot l'espai Manga Stream on tenien lloc xerrades que s'emetien per Twitch. I també cal destacar l'estand de Toei Animation, destacant-hi la saga d'Egghead de One Piece i Digimon Adventure, que enguany celebra el seu 25è aniversari.




Tot seguit trobàvem l'estand de l'FNAC, on tot donant-hi un cop d'ull hi vam veure volums de Dodoma i Orange de Kaji Manga, esperant que de cara el 2025, en tinguem bones notícies.



Passant per l'estand de Kitsune Manga, vam veure-hi el primer volum de La rateta de biblioteca. El primer volum de Trigun, que s'esperava per aquest desembre, finalment sortirà de cara el pròxim gener de 2025.



A l'estand de Norma Editorial, el passadís central era on podíem trobar els seus títols de manga en català, destacant les estrenes de Mujinta into the deep, amb dues edicions i L'Helena i el senyor Llop Dolent, de volum únic, la també l'acabada d'estrenar Minecraft amb dos volums i la finalitzada Guardians de la nit (Kimetsu no yaiba), amb vint-i-tres volums. No ens oblidem de la resta del seu catàleg amb Atac als titans, Tokyo Revengers, Majinger Z, Chainsaw Man, Death Note, Jujusu Kaisen, Neon Genesis Evangelion, Look Back i Goodbye, Eri. També cal dir que Cardcaptor Sakura, va ser premiat com a Millor Manga en Català en els premis d'aquest Manga Barcelona.






Justament aquí hi vaig fer les primeres compres del divendres: L'edició especial del primer volum de Mujina into the deep, el volum únic L'Helena i el senyor Llop Dolent, i el cinquè volum de Neon Genesis Evangelion.



Just al costat hi havia l'estand de Panini Comics, hi trobàvem l'edició Maximum de Berserk, els tres volums publicats de Prodigiosa: Les aventures de Lady Bug i Gat Noir, i també els tres títols de còmic divulgatiu Ho sabies?, publicats recentment sota el segell Panini Books.




Aquí, el dissabte hi vaig fer les darreres compres, novetats de finals de 2022 i principis de 2023: la Master Edition d'Abara i els tres primers volums (de nou) d'Aposmiz. Tierra de Glenes, ambdues obres de Tstumou Nihei.


Passant per l'estand de Distrito Manga hi podíem trobar Wind Breaker, i d'altres segells del grup Penguin Random House, El viatge de Shuna o L'espera.





Passant per l'estant de l'Editorial Lapislàtzuli, hi havia el primer manga en català de Símbol Editors, Ànima vertical.



Continuant el camí, l'estand de Fandogamia Editorial, hi trobàvem La meva experiència lesbiana amb la solitud.


Just al costat, hi tenim l'estand d'Ooso Comics, on com a darrera novetat en català tenien el tercer i darrer volum de Silverday, conte de fades d'un divendres de plata,  obra nominada a Millor Manga en Català en els premis d'aquest Manga Barcelona.



I acabem la ruta de les editorials amb Planeta Cómic. De manera repartida, hi trobàvem el seu catàleg en català: destancant l'edició Legend de Bola de drac, la Jump Remix de Naruto, l'edició 3 en 1 de One Piece, i My Hero Academia, la qual sortit recentment el seu volum 40, a punt de finalitzar-se amb el seu futur volum 42. No ens podem oblidar de Haikyû!!, Detectiu Conan, Dr. Slump, Ranma 1/2, o el volum únic Uzumaki o Adolf, obres estrenades aquest any.







Justament al costat, hi havia l'estand de Planeta Manga, on el divendres hi vaig fer una altra comprar, el volum únic d'Hysteria. I el diumenge, en Luis Montes em va dedicar el tercer volum de Gryphoon.





A l'esquerra de tot del palau hi teníem l'Artist Alley i a la dreta del tot la zona Fanzines. I al fons del tot la zona Nintendo.



Deixem el palau 4 i entrem a la Zona d'Activitats que era on hi tenien lloc gran part dels tallers i activitats, amb Nihon Ryori, Nihongo Experience, Taller Anime, Taller Manga, Cool Japan i Manga Kids, i on també hi havia les exposicions Itadakimanga, Mogu-tabi Manga, Travessant fronteres: Mangua i altres horitzonts, Doraemon, International Manga Awards, Crear mons il·lustrant jocs i la dels 30 anys del Manga Barcelona.












El Palau 5 estava ocupat per botigues de marxandatge i exposicions de figures, i al fons de tot l'Onachan's Castle. Aquí hi vaig fer una altra compra el divendres, el darrer film de Detectiu Conan: The Million Dollar Pentagram




El Palau 7 estava ocupat per la Zona Cosplay, el Gran Escenari i la zona de restaurants japonesos.






I pujant al Pis superior era on hi havia l'Auditori-Sala de Cinema, les sales Kitsune, Koi, Kotori, Manga Academy i de Premsa. A més tenies vistes superiors dels palaus. La Kitsune era el lloc on s'hi feien les presentacions editorials i on també es desenvolupaven eles ntrevistes amb els diversos autors japonesos convidats. 

Tot això, i alguna cosa que ens vam descuidar, era el que podíem trobar en aquest 29 Manga Barcelona.
 
Al llarg de saló vam parlar amb l'Olga Resina i en Sergio Pérez d'Ooso Comics, en Pedro Medina de Fandogamia i l'Elena Rodríguez de Kitsune Manga. Agraïm haver pogut parlar amb ells, i així intercanviar opinions i sensacions.

I també un agraïment aquells divulgadors en català amb qui vam compartir moltes estones:
Mangazín Podcast, , , , Encinestrat, .

Després d'aquest nou Manga Barcelona, ens preparem per al 2025, què se celebrarà la 31a edició del Manga Barcelona del divendres 5 al dilluns 8 de desembre, però abans tindrem 43 Comic Barcelona que tindrà lloc del 4 al 6 d'abril.
 

Text i fotografies del saló de Marc "Llop Segarrenc".