dimecres, 26 de juny del 2013

Babylon 5: La roda de foc (5a temporada)

  1. Així comença (Kosh). Tens un buit a la ment (Assassí minbari, The gathering). Què vols? (Morden). Ningú és exactament el que sembla (G'Kar). Res no és igual ara (Jeffrey Sinclair). El comandant Sinclair ha estat traslladat (William Hague). Per què no elimines tot el planeta Narn, ja que hi ets? (Londo Mollari) Veig una gran mà estesa a través de les estrelles (Tecno-mag Elric). Qui ets tu? (Sebastian). Avui el president Clark ha signat un decret declarant la llei marcial (Periodista ISN). Aquestes ordres ens han obligat a declarar la independència (John Sheridan). Armes, provisions (Alfred Bester). Deixeu-vos estar de vestits de protecció i feu alguna cosa (John Sheridan). Tu ets el que vas ser (Zathras). Si vas a Z'ha'dum, moriràs (Kosh). Per què ets aquí? Tens res perquè valgui la pena viure? (Lorien). Quan penso en la meva preciosa ciutat en flames (Delenn). Dos gegants lluitant. I ara toqueu el dos de la galàxia. Hem vingut per detenir el president Clark. (John Sheridan)
Aquest és el text de l'opening de la 5a temporada de Babylon 5, el qual és narrat de forma coral per diversos personatges, els qual he indicat entre parèntesis. A la versió en català de l'opening, però algunes veus no corresponen al seu narrador. En aquest enllaç el podeu veure. 

Aquesta 5a i última temporada la vaig acabar de veure la setmana passada. Situada l'any 2262, se'ns explica el primer any de l'Aliança Interestel·lar. 

Amb en John Sheridan assumint el càrrec de president de l'Aliança Interestel·lar, el seus plans eren que la Susan Ivanova hagues assumit el càrrec de comandar la Babylon 5, però en abandonar l'estació en Sheridan ha de buscar algú altre, així és com arriba la capitana Elizabeth Lochley. 

A part de la nova capitana, també s'hi establiran a l'estació un grup de telèpates refugiats, liderats per en Byron, els quals fuguen del Cos de Pisco-agents. Ja per aquesta banda la Babylon 5 es veurà sotmesa a tot de conflictes entre els dos bàndols, sempre amb la brillant participació del psico-agent Alfred Bester. Aquesta serà una de les trames principals de la temporada, la qual abastarà la seva primera meitat.

Byron
Amb la destrucció de Z'ha'dum a la quarta temporda (episodi 7), els aliats de les Ombres es van quedar sense planeta, pero sense saber cap a on anaven, ara bé, part d'ells van posar com a objectiu Centauri Primer. Aquests aliats són els Drakh, els quals en varis episodis d'aquesta temporada en veiem on posen els seus fils (episodis 10 i 11 ). Ara bé la principal acció se centrarà en les activitats que portaran a terme des de Centauri Primer que és el que anirem veient en aquesta 5a temporada.  Tenint els Drakh el domini del regent centauri, incitaran una guerra entre Centauri Primer i l'Aliança, per així aïllar el planeta i dominar-lo com ells vulguin.

El resultat d'aquesta guerra serà Centauri Primer devastat. Amb la mort del regent, serà en Londo Mollari qui el succeirà com a Emperador, i per tant ell també estarà sota el control dels Drakh. A la tercera temporada en els episodis 9, 16 i 17 veurem parts del final del seu regnat observades en diferents visions profètiques, setze anys després, el 2278, es mostra en Londo Mollari i en G'Kar, matant-se escanyant-se mútuament, amb el centauri cansat de la vida i alliberant-se del control dels Drakh. En Vir Cotto, el succeeix com a emperador, però sense estar dominat pels dels Drakh, i començant a posar el final de seu control sobre el planeta.
  
Els dos penúltims episodis són de comiat, els primers en marxar són en  G'Kar i la Lyta. Els dos pels seus propis motius no poden quedar-se ni a la Babylon ni tornar al seus planetes natals, així doncs inicien un viatge junts. Després toca li toca el torn a en Michael Garibaldi, havent deixat el seu càrrec de Cap de Serveis d'Intel·ligència de l'Aliança, havent-se casat amb la Lise, marxa amb ella a Mart per fer-se càrrec conjuntament d'Indústries Hampton, posant però la Tessa Holloran, la Número 1 de la resistència de Mart, com a nova Cap del Serveis d'Intel·ligència. El següent a marxar serà l'Stephen Franklin el qual va acceptar una nova feia a la Terra, i és substituït per la Doctora Lillian Hobbs, i els últims en fer el pas són en John i la Delenn, cap a Minbar on hi ha la seu permanent de l'Aliança. Mencionar que els nous ambaixadors centauri i narn respectivament seran en Vir i en Ta'Lon.

En l'últim episodi, dinou anys més tard, l'any 2281, en John Sheridan, saben que es troba a les portes de la mort, fa cridar els seus amics i així poder-s'hi acomiadar: La Susan, l'Stephen, en Michael i en Vir. Després de també acomiadar-se de la seva dona, la Delenn, abandona Minbar fent un viatge final a l'obsoleta estació Babylon 5 abans del seu tancament definitiu, on es retroba amb en Zack Allan. D'aquí se'n va a Coriana VI, on en Sheridan decideix morir, s'hi retroba en Lorien i reclamat pel Primers abandona la vida mortal. Dies més tard, l'estació Babylon 5 és destruïda ja que la seva existència ja no és necessària havent-hi l'Aliança realitzant els seus fins diplomàtics. Aquest últim episodi compta amb un cameo de Straczynski com el tècnic que apaga els llums abans de la Babylon 5 abans del seu final.

Moltes de les històries que succeeixen quan els veterans abandonen l'estació com per exemple el domini dels Drakh sobre Centauri Primer, s'explica en els materials derivats de la sèrie com les novel·les i pel·lícules.

Aquesta cinquena temporada rep el nom de l'episodi 19 La roda de foc (The wheel of fire), moment en es va situant el futur immediat d'alguns dels personatges.

Per acabar, a mode de curiositat, pel Youtube m'he trobat un vídeo fet per un fan on mostra com podria haver estat un opening per una hipotètica temporada 6, amb els personatges que substitueixen els que marxen i d'altres que mantenen el càrrec. 

Doctora Lillian Hobbs, Ambaixador Ta'Lon, Cap de Seguretat Zack Allan, Capitana Elizabeth Lochley, Ambaixador Vir Cotto, Cap del Serveis d'Intel·ligència Tessa Holloran i Tinent David Corwin. (Fotograma de l'episodi 21, quan en John i la Delenn marxen de l'estació,)