diumenge, 9 de juny del 2013

Bardín el Superrealista

Títol original: Hechos, dichos, ocurrencias y andanzas de Bardín el Superrealista
Autor: Max (Francesc Capdevila)
Publicat per: Ediciones La Cúpula, setembre 2007
Format: Cartoné amb sobrecoberta, 88 pàgines, Color
Preu: 18€

Anem a per l'últim còmic que em faltava llegir i ressenyar de les adquisicions al Saló del Còmic d'enguany. Amb la compra de Vapor d'en Max l'any passat, tocava fer-me amb un altre còmic seu anterior també publicat en català per La Cúpula i que el tenia a la llista de pendents: Bardín el Superrealista.

Tot i que en algun anterior Saló li havia donat algun cop dull per sobre, bàsicament externament, no ha estat fins ara amb la seva lectura que l'he vist interiorment. Em pensava que seria una història llarga però m'he trobat amb un recull de diferents històries, publicades anteriorment en diferents publicacions o bé algunes també inèdites.

El protagonisme de les històries és en Bardín. Aquest personatge es un individu ordinari i gran bevedor d'alcohol, però té quelcom d'especial, i és que allò que hom consideraria extraordinari, superrealista, entès com allò per sobre del real o que és més real que el real, en Bardín ho considera molt normal. Aquesta característica seva el portarà a que en situacions en que hom es trobaria perdut, ell simplement ni s'immuta. El començarem veient-lo en un món dit superreal tant tranquil on acceptarà sospitosos traspassos de poders per part d'un gos andalús, també el veurem immers en extenses disquisicions teològiques amb déus, com també havent de suportar acudits dolents en ple malsons eròtics, sí.

En algunes històries hi veurem homenatges a altres obres com "Un chien andalou" o a personatges coneguts com en Mickey Mouse i en Shin chan.