dijous, 6 de juny del 2013

Torpedo vol. 5

Títol original: Torpedo 1936
Autors: Enrique Sánchez Abulí (Guió) i Jordi Bernet (Dibuix)
Publicat per: Ediciones Glénat, setembre 2008
Format: Rústic, 144 pàgines, B/N
Preu: 15€



I ja he arribat al 5è i últim volum de Torpedo. Han estat moltes les històries seguint en Luca Torelli i el seu company de feina Rascal en les seves aventures de plom, sang i dones.

En aquest últim volum s'hi recull els següents àlbums: Cuba, Adéu, ninu i El dia de la meva bava. El primer i l'últim són d'una sola història. 

  • Cuba.
En Torpedo i en Rascal tenen l'encàrrec d'anar a Cuba a desfer-se d'un home. Hauran de passar vaires peripecies per realitzar una missió, i els elements natural s'hi oposaran, terratrèmols i forts vents faran acte de presencia. Les dones també tindran un paper destacat. Mencionar també un breu homenatge als germans Dalton de Lucky Luke en els "goril·les" del paio que ha de morir.

  • Adéu, ninu. Recopila: Adéu, ninu; Beneïda vendetta; L'any que vam beure perillosament; La tapadora; Pietro
En la primera història, en Luca coneix un paio que en diverses ocasions li ha robat les dones que el nostre assassí es volia emportar a llit. Arriba el dia, en que es dona l'ocasió que en Luca i en Rascal aprofiten per fotre-li una cara nova, o més ben dit un cos nou. La segona història torna a ser un flaix-bac.  En aquesta ocasió relata la venjança per la mort del pare d'en Luca. En la tercera, en Luca assisteix en una trobada per "celebrar" la Llei Seca, però la cosa no acabarà bé; ja se sap l'alcohol. En la penúltima, continuem dins el context de la Llei Seca. Una sastreria es una tapadora per un bar. El propietari li han robat un vestit molt car, i en Torpedo l'ha de recuperar. Un cop fet la feina, ni en Torpedo no quedant satisfet del pagament, el local i per conseqüència el propietari no en sortiran ben parats. L'última història torna a ser un flaix-bac. En aquesta en Luca havent arribat fa poc a Nova York, té fantasies amb la Maria, la dona d'en Pietro, el seu parent que l'acull a ca seva.

  • El dia de la mala bava.
Ha arribat el dia. El dia de la venjança. Des de l'última vegada que la va veure, ja han passat 13 anys. L'objectiu d'en Torpedo és la Susan ("De gos en gos", vol.1 i "La dama de les escletxes", vol. 2). Ha arribat el moment de passar-li comptes. Per això ha elaborat un pla molt ben pensat. Aquesta és l'última història d'en Luca Torelli alies Torpedo, les fitxes ja són sobre el tauler i ja només han d'avançar.


La unió Abulí-Bernet, amb unes excel·lents històries i amb un dibuix magnífic, ha fet d'un personatge dolent, aquell que en principi voldríem veure en desgracia, en tot un heroi. Tot i la sang que es vessa a cada història i el comportament indigne amb les dones, un acaba gaudint amb les aventures i desventures d'en Torpedo. Afegint-hi a les seves dues característiques principals, assassí i masclista, també en té d'altres, essent una el seu problema en confondre paraules semblants, amb en Rascal sempre corregint-lo, havent-hi diàlegs d'allò més divertits. Sense cap manera de dubte és una obra per excel·lència i imprescindible del còmic de sèrie negra.