dissabte, 31 de desembre del 2016

2016: Manga en català

Enguany per vuitè cop, ja torna a tocar la meva revisió i valoració de com li ha anat el manga en català aquest any. Les anteriors les podeu llegir aquí: 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015.

El passat 2015 va ser un any de continuacions i una estrena. Per part de Panini Comics vam tenir la continuació de Bleach amb dos volums més, els 44 i 45. Per part de Planeta Cómic vam tenir la continuació de Naruto amb tres volums més, del 68 al 70, respecte Bola de drac Color vam tenir la finalització de la saga dels saiyans amb el seu 3r volum, es van publicar els 5 volums de la saga d'en Freezer i es va iniciar la saga dels Androides i en Cell amb els seus 2 primers volums. A més a més hi va haver una estrena la publicació del volum únic de Jaco The Galactic Patrolman.

Per altra banda també mencionar tot i que no siguin manga, els Anime Comics de Bola de drac que es van publicar: el volum únic de Dragon ball GT 100 anys després, els 5 volums de Dragon ball Z Saga dels saiyans,  i els volums únics de Dragon ball Z La batalla ardent i Dragon ball Z El retorn d'en Broly. 

Toca parlar de com ha anat aquest 2016

Començant per Bleach, igual que l'any anterior només n'han sortit dos volums, el 46 i el 47.

Continuant per Naruto, se n'ha finalitzat la seva publicació amb els seus darrers volums, el 71 i el 72, sortint aquest a l'abril.
Seguint amb l'edició en Color de Bola de drac, s'ha finalitzat la saga dels Androides i en Cell amb els darrers quatre volums (del 3 al 6) i s'ha iniciat la saga d'en Majin Boo amb els seus dos primer volums.

Respecte Bola de drac SD s'han publicat dos volums més, el 2n i 3r.

També tot i que no sigui manga mencionar els Anime Comics de Bola de drac que s'han publicat, els quals no els tinc en compte en realitzar el gràfic i a la llista els poso en parèntesi. D'aquests s'han publicat: Dragon ball Z Els combat definitiu, Dragon ball Z L'atac del drac, Dragon ball Z Els guerrers de plata, Dragon ball Z L'últim combat i Dragon ball Z Els rivals més forts. A més a més també s'ha publicat el segon Compendi de Bola de drac, sent la primera part de la guia d'animació.

Així ha anant doncs aquest 2016:
  • Gener: Naruto #71
  • Febrer: Bola de drac Color Saga dels Androides i en Cell #3 i Bola de drac SD #2 / (Anime Comic: Dragon ball Z El combat definitiu)
  • Març: Bleach # 46 i Bola de drac Color Saga dels Androides i en Cell #4
  • Abril: Bola de drac Color Saga dels Androides i en Cell # 5 i Naruto #72 (Últim volum)
  • Maig: Bola de drac Color Saga dels Androides i en Cell #6
  • Juny: (Anime Comic: Dragon ball Z L'atac del drac)
  • Juliol:  Bola de drac SD #3
  • Agost: (Anime Comic: Dragon ball Z Els guerrers de plata)
  • Setembre: Bleach # 47
  • Octubre: Bola de drac Color Saga del Majin Boo #1 / (Anime Comic: Dragon ball Z L'últim combat)
  • Novembre: Bola de drac Color Saga del Majin Boo #2
  • Desembre. (Bola de drac Compendi vol. 2 i Anime Comic: Dragon ball Z L'últim combat)
Així doncs, un cop finalitzat el 2016, continuem amb 3 sèries de manga en curs: Bleach (47 de 74 i tancada), Bola de drac Color (16 de 20 i tancada (part Z)), Bola de drac SD (3 de 4 i oberta). 
I per aquest 2017?

Sobre Bleach, per tal com ha anat aquests darrers anys segurament en sortiran 2 més. Per una banda tindrem el volum 48, amb el qual es tanca la saga de la Batalla de Karakura, però encara no s'ha posat data per la seva sortida, i més endavant doncs tindrem el volum 49 amb que s'inicia la saga de l'Agent Perdut.

Sobre Bola de drac Color, de cara a l'abril es publicarà el darrer volum, el 6è, de la saga del Majin Boo, i a més a més de cara al maig s'iniciarà l'etapa d'en Goku petit, que compren 8 volums, que van des de l'inici fins al final del 22è Gran Torneig de les Arts Marcials. En principi aquests nous volums es publicaran bimestralment, i en principi en sortiran els 4 primers volums. Avançant-nos en el temps quan finalitzi aquesta etapa, ja de cara el 2018 es començaran a publicar els 4 volums de la Saga del Gran Rei Dimoni Piccolo, on també s'inclou el 23è Gran Torneig de les Arts Marcials. D'aquesta manera Bola de drac Color constarà de 32 volums, l'Edició Definitiva consta de 34 volums.

Respecte Bola de drac SD, de moment no hi ha res previst.

Sobre els Anime Comics de les pel·lícules de Dragon ball Z, aquests s'aniran alternant amb la publicació de Bola de drac Color segons tinc entès, un dels quals ja el tenim assegurat, La resurrecció de F, la darrera pel·lícula de l'anime. 
 
Pel tercer Compendi de Bola de drac no ens haurem d'esperar tant com pel segon, ja que està prevista la seva sortida a finals d'any, un any de diferència entre el segon i el tercer.    

A més a més tindrem una estrena, el manga de Bola de drac Super (Dragon ball Super). Aquesta es publicarà en dues edicions: L'edició vermella en format comic-book, de la qual en principi només en sortiran 5 números, com a edició nostàlgica commemorant el 25è aniversari de l'arribada del manga de Bola de drac. Tindrà dues numeracions, una com a sèrie Super i una segona seguint la numeració de les sèries blanca i vermella, començant doncs amb el número 212. Si tingués èxit hi hauria la possibilitat que anés continuant. I un cop s'hagin publicat aquests 5 números de l'edició vermella, de cara al Saló del Manga es publicarà el primer volum de l'edició normal.

La novetat que en principi no està prevista el seu llançament en català és Naruto Gaiden: Nanadaime Hokage to Akairo no Hanatsuzuki (Naruto Gaiden: El setè Hokage i el mes de la primavera escarlata), que només sortirà en castellà.  

Visualització gràfica del manga en català.

Aquest any he ampliat el tema dels gràfics. A part del gràfic del altres anys, a partir de les web Listado Manga, Tebeosfera i ComiCat, he buscat mes per mes, i per tant any per any, tot el manga en català editat des de que es va començar a publicar, el 1992 amb al sèrie blanca de Bola de drac. Per aquests nous gràfics no tinc en compte el cas especial de Tonda Haneko del 1968 Anem un per un amb la seva corresponent explicació:

Primer de tot poso el gràfic doble on el de barres mostra el número de sèries de manga en català estrenades per any (eix ordenades esquerre) i el gràfic de línia mostra l'increment de sèries de manga en català al llarg dels anys (eix ordenades dret). Així doncs ens no havent-hi cap estrena enguany ens mantenim amb 21 mangues en català publicats.  Aquest gràfic té una diferència respecte els anterior, i que fins ara tenia entès que Ikkyû s'havia estrenat el 2006 però en les diferents fonts consultades ho feu el 2007. Per tant acabem l'any mantenint-nos amb 21 mangues publicats.


El segon gràfic mostra el número de volums de manga en català publicats des del 2004 fins enguany, i el tercer gràfic ho mostra el número de llançaments per editorial.

Fou l'any 2004 que es va començar a publicar manga en volums, començant per els dos primers volums de Detectiu Conan dels vuit que ha publicat Planeta. El 2005 s'estrenaria Glénat/EDT amb Inu-yasha. El 2006 ens va arribar l'Edició Defintiva de Bola de drac, alhora que Glénat aniria ampliant el seu catàleg. El clímax el vam tenir l'any 2007 amb 69 volums publicats de 9 sèries diferents, una de les quals fou el volum únic de Barri Llunyà d'Edicions de Ponent, i a partir d'aquí en anant tancant sèries i espaiant periodicitats, començaria el declivi de llançaments fins al 2012 amb la fi de Glénat/EDT amb el manga en català; Cinturó Negre amb 19 volums de 29, va quedar inacabada. A partir del 2013, amb Planeta i Panini, heretant Naruto i Bleach respectivament i continuant-les, i amb la primera editorial publicant noves edicions de Bola de drac, amb un lleuger puja i baixa, ens hem mantingut de mitjana per sobre dels 10 volums anuals, enguany amb 12 volums, 10 de Planeta i 2 de Panini.


 

El quart i darrer gràfic ve a ser el segon però afegint-hi el manga en català publicat en format comic-book (incloent-hi format àlbum), que tal com ja sabem i ja he mencionat comença el 1992 amb Bola de drac. Sobre la Sèrie Blanca el fet que tingués periodicitat setmanal possiblement hi haig alguns números que els hagi comptat en un mes i correspongui en un de contigu (anterior o posterior), i això pugui afectar erròniament al comput anual tot i que lleugerament. Per la sèrie vermella també iniciada al 1992 en principi no hi hauria d'haver-hi cap error. Tot i això, la diferència entre sèries no es mostra al gràfic.
 
Del 1992 al 1997 tenim la publicació de Bola de drac, sèries blanca i vermella, 211 números en total,  i també  els 15 números de Doraemon. Del 2001 al 2004 hi ha Shin-chan, del qual se'n va publicar 71 números.



Finalment desitjar-vos una bona entrada al 2017 i que tingueu un magnífic any!

dimarts, 27 de desembre del 2016

Bola de drac Compendi vol. 2: Guia d'animació I

Títol original: Dragon Ball Chôzenshû 2: Animation Guide Part I
Autor: Akira Toriyama
Traducció per: Agnès Pérez (Daruma SL)
Publicat per: Planeta Cómic, desembre 2016.
Format: Cartoné amb sobrecoberta, 352 pàgines, Color
Preu: 25€

Més de dos anys després de que Planeta Cómic publiqués el primer volum del Compendi de Bola de Drac, com a novetat de desembre d'aquest 2016, ens ha arribat el segon volum del Compendi.

Aquest segon volum és la reedició i actualització dels Daizenshû 3, 5 i 10, les tres guies de les sèries d'animació. Ara bé a part del material d'animació de nova fornada, només s'ha inclòs per entendre'ns les pàgines en colord'aquestes tres guies, per tant aquesta guia parla dels sèries de Bola de drac i Bola de drac Z. Els continguts d'aquestes tres guies Daizenshû no inclosos en aquest segon Compendi, "Library of adventure" (els esbossos de personarge) i "All Story Digest" (breus resums de cada episodi) són inclosos al Compendi 3, bàsicament dedicat a les pel·lícules.

Obrint el volum ens trobem amb un doble pòster amb les imatges de les portada dels Daizenshû 5 (Guia d'animació part 2) en una cara i en l'altra hi ha esquema gràfic de les adaptacions animades de Bola de drac, des del primer anime fins a la pel·lícula Dragon ball Z: Battle of Gods, estrenada el març de 2013. És a dir tota producció animada posterior a aquesta data no s'inclou els quatre compendis, exemples: La Saga del Majin Boo de Dragon Ball Kai, la pel·lícula Dragon Ball Z: La resurrecció de F i evidentment Dragon Ball Super. I no sé si em descuido res més. Tot seguit ja tenim l'índex que ens explica molt breument com està estructurat el volum. Es divideix bàsicament en 2 parts. La primera Fotogrames Especials, parla sobre algunes de les produccions animades noves. La segona part, Superescenes de Batalla, és la reedició dels Daizenshû 3, 5 i 10, tot seguit però només les pàgines en color, com ja he mencionat, separant-ho però per Bola de drac i Bola de drac Z. Finalitzant aquest volum tenim una entrevista a Akira Toriyama, també reeditada.

Anem a detallar-ne l'estructura general d'aquest volum:

1. Fotogrames Especials
  • 1.1. Dragon Ball Kai (Bola de drac Z Kai).
Remasterització de Bola de drac Z traient gran part del farciment, fent-lo més fidel al manga. Va de la saga dels saiyans al final de la saga d'en Cell. No s'inclou la saga del Majin Boo ja fou estrenada l'abril del 2014.

  • 1.2. Dragon Ball: Ossu! Kaette Kitta Son Gokû to nakamatachi!! (Bola de drac: Hola! El reton d'en Son Goku i el seus amics!!)
Episodi especial de mitja hora de duració en motiu del Jump Super Anime Tour del 2008 de l'editorial Shueisha. Siutat dos anys després de la saga d'en Boo, se'ns hi presenta el "suposat" germà petit d'en Vegeta, en Tarble.

  • 1.3. Dragon Ball: Supersaiyajin zetsumetsu keikau (Bola de drac: El pla per exterminar tos els supersaiyans)
Es una versió completament nova de Dragon Ball Z Gaiden: Saiyajin zetsumetsu keikau (Bola de drac Z Història Alternativa: El pla per exterminar tots els saiyans), una OVA que servia de guia visual d'un videojoc homònim. Es coneguda per l'aparició del doctor Lychee (també conegut per Raichi), un tsufur, i la seva creació Hatchihyack.

  • 1.4. Dragon Ball: Episode of Bardock (Bola de drac: Episodi d'en Bardock)
Una història alternativa curta basada en el manga de Naho Ooshi. La versió animada es va emetre en la Jump Festa de 2012  on en Bardock, el pare d'en Goku, sobreviu a l'explosió del planeta Vegeta anant a parar al planeta Vegeta del passat on es transformarà en el Supersaiyà llegendari. S'enfronta a en Chilled, un membre de la mateixa especie d'en Freezer.

(A partir d'aquí hi la reedició del Daizenshû 3)

2. Superescenes de Batalla de Bola de drac
  • 2.1. Son Goku: Arriba en Goku!
Episodis núm. 1 al 28, emesos originalment del 26/02/1986 al  03/09/1986
    Acte 1. L'inici de la gran aventura / Acte 2. Els homes al voltant de les boles de drac / Acte 3. El mont Frypan del destí / Acte 4. La impactant aparició d'en Shenron / Acte 5. Quina por! En Goku es transforma en mico gegant! / Acte 6. Accepta'm com a deixeble! Apareix en Krilin!! / Acte 7. L'entrenament superdur de l'Estil Tortuga / Acte 8. Els combats superdisputats del 21è Gran Torneig de les Arts Marcials! / Acte 9. Els intensos combats d'en Krilin! / Acte 10. Increïble! La gran batalla aèria amb en Nam! / Acte 11. Una salvatge batalla mai vista!! Una intensíssima final!

    - Miscel·lània de Bola de drac: Seqüència d'obertura 1. S'utilitza des de l'inici fins al final del 22è Gran Torneig (episodi 101). La cançó es diu Makafushigi Adventure! (Aventura Mística).

    • 2.2. L'Exercit Red Ribbon: Enfrontament amb l'Exercit Red Ribbon
    Episodis núm. 29 al 68, emesos originalment del 10/09/1986 al  01/07/1987

    Acte 1. Un nou viatge! A la recerca de la Bola de Quatre Estrelles!! / Acte 2. L'exercit més malvat del planeta! / Acte 3. Derrota del monstre que devora gent! L'atac brillant d'en Goku!! / Acte 4. La còlera de la justícia d'en Vuit! / Acte 5. Els paranys de la cova submarina! / Acte 6. Quin prodigi! Els poders sobrenaturals dels ulls que brillen!! / Acte 7. El terrorífic Tao Pai Pai! / Acte 8. El contraatac d'en Goku! Duel a la Terra Sagrada!! / Acte 9. Irrupció al quarter general de l'Exercit Red Ribbon! / Acte 10. Enfonsament de l'Exercit Red Ribbon!!

    - Miscel·lània de Bola de drac: Seqüència d'obertura 2. S'utilitza des de l'inici de la saga del Gran Rei Dimoni Piccolo (102) fins al final de la sèrie (ep.153). És la primera obertura canviant algunes escenes que apareixen en motiu d'aquesta nova saga. La cançó és la mateixa de la primera seqüencia,  Makafushigi Adventure! (Aventura Mística).

    • 2.3. 22è Gran Torneig de les Arts Marcials: Un torneig candent! El 22è Tenkaichi Budokai
    Episodis núm. 69 al 101, emesos originalment del 08/07/1987 al  17/02/1988

    Acte 1. La Baba la Vident i els seus quatre lluitadors diabòlics / Acte 2. Un enemic temible! L'home de la màscara de guineu!! / Acte 3. Avi! Retrobament amb en Son Gohan / Acte 4. El viatge d'entrenament! / Acte 5. Uns rivals inquietants: L'Escola Grua!! / Acte 6. Les lluites dels joves herois!! / Acte 7. El primer cara a cara! Un combat entre amics al Torneig!! / Acte 8. Desperta't: Ten Shin Han!! / Acte 9. La conclusió de la Gran Final! Un combat disputat amb molt d'orgull!!

    - Miscel·lània de Bola de drac: Seqüència de tancament 1. S'utilitza des de l'inici fins al final de la Saga del Gran Rei Dimoni Piccolo (ep.132). N'hi ha tres variacions amb lleugers canvis d'escenes, la primera de l'episodi 1 al 21, la segona, del 22 al 101 afegint-hi en Krilin i la Lunch, i la tercera, del 102 al 132, afegint-hi en Karin, en Yajirobe, en Ten Shin Han i en Chaoz. Té com a protagonista la Bulma. La cançó és Romantic ageru yo (Seré romàntica amb tu), coneguda en català com "Vull viure d'aventures".

    • 2.4. El Gran Rei Dimoni Piccolo: La gran batalla contra el Gran Rei Dimoni Piccolo!
    Episodis núm. 102 al 132, emesos originalment del 24/02/1988 al  02/11/1988

    Acte 1. En Yajirobee, l'espadatxí misteriós / Acte 2. Venja en Krilin! La derrota d'en Tambourine!! / Acte 3. Derrota aclaparadora d'en Goku! El terror del Gran Rei Dimoni Piccolo!! / Acte 4. La mortal ona de contenció demoníaca mafûba! / Acte 5. Un verí que provoca la mort!? El misteri de l'aigua superdivina chôshinsui / Acte 6. Una batalla candent al King's Castle! / Acte 7. Aspira a arribar encara més amunt! L'entrenament d'en Goku al Palau Celestial.

     - Miscel·lània de Bola de drac: Seqüència de tancament 2. S'utilitza durant la saga del 23è Gran Torneig de les Arts Marcials i fins al final de la sèrie (eps. 133 a 153). Ve a ser una quarta versió de Romantic ageru yo, però amb un canvi total d'escenes degut al creixement que han patit els personatges tal com es mostra en aquesta saga. S'hi afegeix la Chichi. Erròniament al compendi es diu que aquest tancament es comença a utilitzar a la saga anterior, vingui l'error d'origen o no, és incomprensible que ho hagin posat així.

    • 2.5 Combat a mort! El 23è Tenkaichi Budokai.
    Episodis núm. 133 al 153 (últim episodi), emesos originalment del 09/11/1988 al  09/04/1989

    Acte 1. Es vuit grans guerrers reunits!! / Acte 2. En Ten Shin Han i la victòria contra en Tao Pai Pai!! / Acte 3. El compromís d'en Goku / Acte 4. L'as a la màniga d'en Dimoni Júnior! La contraona de contenció demoníaca, el contramafûba!! / Acte 5. Salva el món, Goku!! / Acte 6. La tècnica secreta!! L'ona demoníaca superexplosiva chô-bakuretsu maha!! / Acte 7. L'anhelat casament d'en Goku i la Chichi.

     - Miscel·lània: "Guia d'episodis originals", o sigui de farciment, de Bola de drac i Bola de drac Z fins abans d'arribar a Namek, i també "La història del saiyans", segons la versió de la sèrie animada. 

    3. Superescenes de Batalla de Bola de drac Z
    • 3.1. L'atac del saiyans: La invasió dels saiyans!
    Episodis núm. 1 al 35, emesos originalment del 26/04/1989 al  07/02/1990

    Acte 1. El rapte d'en Gohan! / Acte 2. Ni tan sols l'equip més fort de la Terra! El saiyà d'acer!! / Acte 3. El final d'en Goku! / Acte 4. Creua el camí de la serp! / Acte 5. Feu miques els saibaimen! / Acte 6. En Chaoz cau davant de la crueltat d'en Nappa! / Acte 7. La fi d'en Piccolo! / Acte 8. El contraatac! La tècnica letal de l'Atac Kaiô, el Kaiô-ken!! / Acte 9. La sorprenent transformació d'en Vegeta!! / Acte 10. La genkidama esclata!!

     - Miscel·lània: Les col·lecció de cortinetes. Bola de drac 1a versió (ep. 1-42) i 2a versió (ep. 43-153), i Bola de drac Z 1a versió (ep.1-199) i 2a versió (ep.200-291).

    • 3.2. Batalla al Planeta Namek: Batalla candent al planeta Namek
    Episodis núm. 36 al 74, emesos originalment del 14/02/1990 al  16/01/1991

    Acte 1. Viatge cap al planeta Namek! / Acte 2. Un viatge ple de dificultats / Acte 3. Malson al planeta Namek / Acte 4. Un enfrontament aferrissat per les boles de drac!! / Acte 5. El triomf d'en Freezer! / Acte 6. Entrenament a la nau espacial / Acte 7. Atac dels cinc guerres malvats!! / Acte 8. Per fi! Arriba en Goku!! / Acte 9. En Goku esclafa l'Esquadró Especial en un tres i no res!! / Acte 10. Enfrontament amb en Ginyu!! / Acte 11. Quina pena; La fi d'en Ginyu!?
      
    (A partir d'aquí hi la reedició del Daizenshû 5)
    • 3.3. El temible emperador Freezer: El terror d'en Freezer!
    Episodis núm. 75 al 107, emesos originalment del 31/01/1991 al 11/09/1991

    Acte 1. L'aparició d'en Polunga!! / Acte 2. Una amenaça amb una força de combat d'un milió d'unitats!! / Acte 3. Arriba en Piccolo / Acte 4. La transformació final d'en Freezer! / Acte 5. Drama... La mort d'en Vegeta / Acte 6. En Goku contra en Freezer! Xoc entre el més forts!! / Acte 7. Desperat't, supersaiyà!! / Acte 8. El superpoder!! La ràbia d'en Goku / Acte 9. Els nervis d'en Freezer / Acte 10. L'atac de la victorià! En Freezer és aniquilat!!

     - Miscel·lània: "Guia d'episodis originals" (de farciment) de Bola de drac Z, de després de Namek a abans del Cell Game.

    • 3.4. El combat contra en Garlic Júnior: La batalla definitiva d'en Garlic Júnior!
    Episodis núm. 108 al 125, emesos originalment del 18/09/1991 al 29/01/1992

    Acte 1. Torna els malson d'en Garlic Júnior!! / Acte 2. La batalla a mort d'en Gohan i en Piccolo! / Acte 3. Desapareix, zona morta! La gran explosió del planeta Endimoniat  / Acte 4. El segon supersaiyà, en Trunks / Acte 5. La batalla decidida en un instant; la fil d'en Freezer i del seu pare! / Acte 6. Ja sóc aquí! El retorn d'en Goku / Acte 7. Temps: Tres anys. Comença el gran entrenament!!

     - Miscel·lània: "Guia d'episodis originals" de Bola de drac Z, des del Cell Game fins a l'aparició d'en Vegetto.

    • 3.5. Androides núm. 16-20: L'amenaça dels androides!
    Episodis núm. 126 al 147, emesos originalment del 05/02/1992 al 08/07/1992

    Acte 1. El dia predestinat: L'aparició dels androides!! / Acte 2. Una malaltia desconeguda ataca en Goku!! / Acte 3. La nova tècnica letal d'en Supervegeta / Acte 4. Els cruels A-17 i A-18 es posen en marxa!! / Acte 5. Impressionant! La derrota total dels superguerrers / Acte 6. El mal provinent del futur! Apareix en Cell!! / Acte 7. La recuperació completa d'en Goku!!

     - Miscel·lània: Presentació de les notes de la sèrie d'animació fetes per l'Akira Toriyama

    • 3.6. Superant els supersaiyans: Supera el límit dels supersaiyans!
    Episodis núm. 148 al 165, emesos originalment del 15/07/1992 al 18/11/1992

    Acte 1. Un lluita igualada! En Piccolo i l'A-17 / Acte 2. L'amenaça d'en Cell i la derrota d'en Piccolo! / Acte 3. L'A-16, l'androide d'acer entra en acció!! / Acte 4. La primera transformació d'en Cell! / Acte 5. En Supervegeta alça el vol!! / Acte 6. La super-evolució a la forma de vida definitiva! / Acte 7. Salva el pare! En Trunks allibera tot el seu poder!!

    - Miscel·lània de Bola de drac Z: Seqüència d'obertura 1. S'utilitza des de l'inici fins al final del Gran Torneig de les Arts Marcial del Més Enllà (ep.199). N'hi ha tres variacions amb lleugers canvis d'escenes, la primera de l'episodi 1 al 21, la segona, del 22 al 117, i la tercera, del 118 al 199. La cançó és Cha-la-head-cha-la, coneguda en català com a "Llum, foc, destrucció".
    • 3.7 Comença el Cell Game: S'obre el teló! El Cell Game! 
    Episodis núm. 166 al 194, emesos originalment del 25/11/1992 al 21/07/1993

    Acte 1. L'esgarrifós anunci del torneig / Acte 2. El divertidíssim grup d'en Satan / Acte 3. No pot ser! La derrota d'en Goku / Acte 4. En Gohan es desperta! / Acte 5. Invencibilitat destrossada! / Acte 6. En Cell a punt d'autodestruir-se! La decisió d'en Goku / Acte 7. S'ha acabat el joc! Ataca a en Cell a màxima potència / Acte 8. Trunks, canvia el futur!!

    - Miscel·lània de Bola de drac Z. "Diferències als recursos expressius entre el manga i anime": 1. Efectes de l'animació: Supersaiyà de nivell 3, la Fusió i les transformacions d'en Freezer. 2. Comparació de personatges respecte l'alçada, i 3. Tècnica de la superveu": La Masako Nozawa és l'actriu de doblatge d'en Goku, en Gohan i en Goten. També ho és d'en  Bardock, el pare d'en Goku i d'en Turles/Tullece, un saiyà clavat a en Goku. En Takeshi Kusao, dóna veu als dos Trunks, al del futur primer, i després al del present.

    • 3.8. El Gran Torneig de les Arts Marcials del Més Enllà: Quina emoció el Gran Torneig de les Arts Marcials del Més Enllà
    Episodis núm. 195 al 219, emesos originalment del 28/07/1993 al 02/03/1994

    Acte 1. En Paikuhan, un rival tranquil / Acte 2. Els combats intensos dels lluitadors més valents!! / Acte 3. L'emocionant clímax; qui és el més fort del Més Enllà!? / Acte 4. Apareix un nou heroi: El Great Saiyaman! / Acte 5. El gran paper d'en Gohan a Satan City / Acte 6. En Goku torna del Més Enllà!! / Acte 7. En Goten contra en Trunks: El combat de la següent generació!! / Acte 8. Problemes! La intrusió de lluitadors violents!!

    - Miscel·lània. Per una banda tenim Històries paral·leles: 1. Història il·lustrada d'en Piccolo Jr, des del seu naixement fins a esdevenir mestre d'en Gohan; 2. Història d'en Vegeta, des del seu naixement fins a ressuscitar a Namek; i 3. Història d'en Trunks del futur, des de que era petit fins a la seva derrota contra en Cell al món actual. I per altra banda tenim la segona seqüencia d'obertura de Bola de drac Z utilitzada durant la saga d'en Majin Boo, de l'episodi 200 a 291. La cançó s'anomena We gotta power.
     
    • 3.9. El retorn del Majin Boo: El ressorgiment del Majin Boo!
    Episodis núm. 220 al 237, emesos originalment del 09/03/1994 al 24/08/1994

    Acte 1. El complot d'en Babidí i en Dabra! / Acte 2. Batalla candent a l'interior de la nau espacial!! / Acte 3. Una final accidentada!! / Acte 4. El rentat de cervell d'en Vegeta i el seu enfrontament predestinat amb en Goku! / Acte 5. El Majin Boo ressuscita
    - Miscel·lània.  Primera seqüencia de tancament de Bola de drac Z utilitzada des de l'inici fins l'episodi 199. La cançó s'anomena Detekoi tobikiri zenkai power (Surt del tot, poder extraordinari), coneguda en català com "Protegit per les estrelles".
    • 3.10. Apareix el supersaiyà de nivell 3: L'aparició del supersaiyà de nivell 3
    Episodis núm. 238 al 254, emesos originalment del 31/08/1994 al 01/02/1995

    Acte 1. I al final de l'enfrontament... en Vegeta cau!! / Acte 2. La llegendària Espasa Z!! / Acte 3. El guerrer definitiu: El supersaiyà de nivell 3!! / Acte 4. La rebel·lió d'en Boo!! / Acte 5. El comiat d'en Goku, el pare / Acte 6. El naixement d'en Supergotenks!! / Acte 7. Una intensa batalla entre els dos Boo!
    - Miscel·lània.  Segona seqüencia de tancament de Bola de drac Z utilitzada des de l'episodi 200 al final, el 291. La cançó s'anomena Bokutachi wa tenshi datta (Érem àngels).

    •  3.11. En Vegetto, el lluitador definiu: Invencible! En Vegetto, el lluitador definitiu!
    Episodis núm. 255 al 268, emesos originalment del 08/02/1995 al 28/06/1995

    Acte 1. En Gotenks embolica la troca!! / Acte 2. Apareix en Supergotenks de nivell 3! / Acte 3. La sorprenent derrota del nou Gohan!! / Acte 4. L'explosió del poder absorbit! / Acte 5. Apareix el gran guerrer Vegetto!!

    - Miscel·lània.  Guies de Saiyajin zetsumetsu keikaku (El pla per exterminar tots el saiyans) i Hyper Anime Dragon Ball. Del primer ja n'he parlat al principi, i el segon és un vídeo curt que combina animació per ordinador i animació tradicional, es va presentar a l'Akira Toriyama Exhibition.


    (A partir d'aquí hi la reedició del Daizenshû 10)

    • 3.12. La batalla final: L'última batalla d'en Son Goku!!
    Episodis núm. 269 al 291 (últim), emesos originalment del 28/06/1995 al 31/01/1996.

    Acte 1. El poder desbordant d'en Supervegetto!! / Acte 2. A l'interior del mal...!! / Acte 3. L'estira i arronsa colossal entre en Goku i en Boo!! / Acte 4. La vida de tots, la genkidama de tots!! / Acte 5. La victòria d'en Goku!! / Acte 6. El Gran Torneig de les Arts Marcials de deu anys després

     - Miscel·lània: "Guia d'episodis originals" de Bola de drac Z, des de l'aparició d'en Vegetto fins al final de la sèrie.

    4.  Superentrevista a l'estil d'Akira Toriyama. Reedició de les entrevistes dels volums 3 i 5 de la Dragon ball Daizenshû.


    Havent repassat el contingut d'aquest segon Compendi, es pot arribar a la conclusió que es podria haver estructurat millor. Per començar, parlant dels Compendis en general, el material nou s'hauria pogut incloure al final del llibre, i no al principi, tot seguint un criteri cronològic, primer el material vell i després el nou. Respecte aquest compendi en concret, ja que aquest està dedicat a les sèries, enlloc del material nou que s'ha inclòs, hi hagués posat les pàgines dedicades a Bola de drac GT, evidentment al final del llibre, i així tenir les tres sèrie de Bola de drac en un sol volum, les que hi havien fins a crear aquest compendis. I per tant el material nou d'aquest segon compendi, posar-lo al volum 3. Més que res tampoc té sentit parlar de DBKai (exceptuant saga Boo), quan ja parles extensament de DBZ. Per tant el Compendi 3 estaria dedicat a les pel·lícules, tot el material nou restant fins al 2013 i la resta de material dels Daizenshû 3, 5 i 10. Cal dir però que les imatge a doble pàgina són tot un goig.

    Ara ja toca parlar de l'edició que ha publicat Planeta Cómic, amb les seves coses bones i les dolentes, també. Parlem primer dels errors que hi he trobat que són molt evidents i que no tenen discussió, l'han cagada i prou, evidentment per falta de revisió:     

    Per començar a l'Índex hi trobem un "pàginas". A la pàgina 21, el que és el pròleg es repeteix un text i per tant n'hi falta un tros. Tot seguit a la pàgina 24, el títol de l'Acte 2 hi posa: Els homes "entorn de" les boles de drac. Havent indagat una mica, el correcte fora o "a l'entorn de" o bé "al voltant de ", però "entorn de" a seques, no. I l´'últim error que he trobat, és a la pàgina 36,  on el número de l'acte és erroni, hauria de ser el 8.

    Ara toca parlar del que es subjectiu i del qual cadascú tindrà al seva opinió, la traducció. A diferència del primer compendi, aquest segon ja segueix un nou criteri de traducció, que és va començar a utilitzar amb l'inici de la publicació de Bola de drac Color, Bola de drac SD i també DBZ: Battle of Gods (octubre de 2014), i amb  la resta de material posterior. Al seu dia ja hem vam tenir un petit tast amb la publicació de l'Edició 20è Aniversari (2012), però que no fou utilitzada amb el primer Compendi (abril de 2014).

    Per fer la ressenya, jo he seguit el meu propi criteri, com ja vaig fer amb la ressenya del primer compendi. Només he dubtat en una cosa si mantenir "Cor Petit" com havia fet al primer Compendi o utilitzar el seu nom original "Piccolo", com heu vist m'he decantat per la segona opció, suposo que de mica en mica l'he anat interioritzant.  

    El punt positiu del nou criteri de traducció per entendre'ns és la correcta romanització i traducció, en els cas que correspongui, dels noms dels personatges, com per exemple Yamcha, Ten Shin Han, Trunks, i la correcta traducció de Follet Grua. tot i que hi ha alguna excepció, com Kaito (Kaiô) i Kaitoshin (Kaiôshin), aquest a mitges. També de manera positiva en d'altres conceptes com atacs i objectes s'utilitza el terme japonès i la forma en català. En el cas que el nom sigui en anglès, doncs s'utilitza aquesta llengua, com ha de ser, però hi ha alguna excepció.  

    Com a part negativa es fa palès la importància d'alguns termes utilitzats en els animes en català, que avui en dia, s'haurien de considerar obsolets però que erròniament es continuen mantenint. Anem a fer un petit repàs amb uns quants exemples i de com és aquesta nova traducció.

    Calia utilitzar "Exercit de la Cinta Vermella"? El normal hauria estat utilitzar el seu nom original en anglès, Red Ribbon, i així dir "Exercit Red Ribbon", com jo he fet. Afortunadament el seu personal que té noms en anglès se'ls hi ha respectat, com ho feu a l'anime, i no al seu dia amb el manga.

    Ja que és el primer nom de personatge he mencionat en aquesta valoració, parlarem d'en Cor Petit/Piccolo. Tot i mantenir el nom d'origen francès, tant necessari era recuperar el terme anacrònic "Satanàs"? Ara escombraré cap a casa però per mi l'únic Satanàs que existeix és el dels Pastorets de Calaf. Amb "Cor Petit, Gran Rei dels Dimonis" n'hi hauria hagut d'haver prou.

    Ja que parlem d'en Cor Petit, qua s'ha unit a Deú, que també se l'anomena per Totpoderós, quan en Goku se'l troba en combina els noms. En aquesta nou criteri de traducció, el nom utilitzat és la  forma estranya i absurda de "Totpetit". Per mi l'antiga traducció s'hauria pogut reutilitzar tranquil·lament, ja que "Déucor" s'assembla més a la que seria la traducció catalana de l'original "Kamiccolo", "Déuccolo".

    Per altra banda una cosa que es podria haver fet és una alternança, una combinació entre el concepte també anacrònic "guerrers de l'espai" i el correcte "saiyans", per acontentar a tothom, tal com es va fer tímidament a Bola de drac Z Kai. Així, podríem tenir termes com saiyà/saiyan, supersaiyà/supersaiyan i derivats femenins i plurals, i així finalment s'hauria fet justícia i tindríem una adaptació correcta en català del terme original "saiyajin" en una publicació escrita que fa referència al manga, en aquest cas anime de Bola de drac. Però en tot cas ha estat una opció llançada a les escombraries.

    Un altra cosa que he notat és un ús exclusiu del termes "Son Gohan" i "Son Goten", quan una gran majoria haurien de ser només "Gohan" i "Goten". Un cas més amb la influència negativa de les versions anime en català. 

    I parlant de saiyans, i havent parlat d'unions de personatges. Toca parlar de les corresponents d'en Goten i en Trunks,  i d'en Vegeta i en Goku/Kakarot. En el primer cas per motius que no conec és manté el nom de l'anime i l'Edició Definitiva, Gotrunks, enlloc de l'original Gotenks, utilitzat tant a la sèrie vermella i recentment a Bola de drac Z Kai. I en el segon cas, tot i que el nom original és Vegetto, en ser anomenant en Goku, Kakarot i no Kakarotto, s'ha recuperat el nom de la sèrie vermella Vegerot, i per tant s'ha descartat el nom Vegeku de l'anime i utilitzat a l'Edició Definitva.

    I ja que no s'utilitza el terme "saiyà/saiyan", evidentment no tenia cop mena de sentit utilitzar l'original "Great Saiyaman" i es manté el "Gran Guerrer del Vent" de l'anime i l'Edició Definitiva.

    Un altra cosa que no acabo d'entendre és el nom de cert planeta i el seu gentilici. Per què s'utilitza Nàmec i namequià, i no pas Nàmek (amb o sense accent, no ho sé) i namekià?

    Un altre cas peculiar que he notat és el cas dels atacs en que el seu nom original hi ha un "ken". Aquesta terme segons tinc entès, es pot traduir com a "atac" o "puny" segons el cas, però aquí per regla general només s'utilitza "puny", això dóna lloc casos estranys com "el puny de la imatge residual", el correcte tal com ho veig fora "atac de la imatge residual", té una mica més de sentit. I això ens porta el cas paradigmàtic del "Kaiô-ken". Sí s'utilitza aquest terme tot i que el seu creador li diguin Kaito, i l'alhora de traduir-lo l'anomenen "Puny Kaito", perdoneu però considero que té més sentit si haguessin utilitzat "Atac Kaito".

    I ja acabant amb el tema d'atacs i també relacionat amb el poder, és l'estranya substitució en molts casos del terme "energia" pel d'"aura", pel que fa a l'original "ki". Exemple, ara tenim discos d'aura o que tal personatge fa augmentar la seva aura, quan el correcte i normal seria discos d'energia o que tal personatge fa augmentar la seva energia. Que algú m'ha expliqui d'on s'ho han tret això.

    Aquest segon compendi doncs m'ha permès conèixer de primera mà i amb un sòl llibre el nou criteri de traducció de Bola de drac, en alguns casos encertat, i en d'altres casos, erronis, anacrònics i absurds. Cadascú té la seva opinió, però pel que sembla una traducció fidel a l'original mai no la tindrem.

    Per acabar aquest tema m'agradaria mencionar un fet curiós que he observat. Comparant l'edició catalana del meu exemplar d'aquest volum amb la l'edició castellana que he trobat a Youtube, molts dels títols dels Actes, no s'assemblen en res, divergeixen en les dues edicions. I algun que altre text, també. Em pregunto com s'ha manegat la traducció. S'hauria de saber japonès i comprovar-ho amb l'original, pe saber què és més fidel i que no. Ho podeu comparar mirant els següents vídeos:

    - Bola de drac Compendi 2 (edició en català)
    - Dragon ball Compendio 2 (Edició en castellà)

    I de cara l'any que ve, ens arribarà, si no hi ha cap imprevist, el tercer Compendi de Bola de drac, i a més serà l'any de Bola de drac Super, amb la publicació del manga tant en edició vermella, en format comic-book, com en edició volum normal.

    dimarts, 20 de desembre del 2016

    Game of Thrones 6a temporada

    Abans no acabi l'any, toca parlar de la sisena temporada de Game of Thrones, la qual es va emetre del 24 d'abril al 26 de juny de 2016. Aquesta temporada la vaig seguir setmana rere setmana, exceptuant els tres primes episodis. Aquesta nova temporada té dues coses a comentar a priori, la primera es per qui també som lectors dels llibres Cançó de gel i foc, ja que els fets se situen després del 5è llibre, doncs ens trobem en un territori d'"spoilers", tot i així, pel poc que se sap, hi han variacions respecte el que ha de ser el 6è llibre de la saga literària, The winds fo winter. Com ja se sap llibres i sèrie segueixen camins diferents, tot que el desenllaç se suposa que haurà de coincidir. La segona cosa, és que un dels escenaris d'aquesta temporada com prou bé se sap és la ciutat de Girona. Igualment s'havia de dir.


    Com a elements rellevants i finals de la cinquena temporada tenim la batalla entre l'Stannis Baratheon i en Ramsay Bolton, amb els seus exercits corresponents, amb la derrota del primer i l'assassinat d'en Jon Neu per part d'alguns germans negres.  

    Per endinsar-nos en aquesta cinquena temporada començarem pel Nord de Westeros, amb els seus dos fronts el Castell Negre, al Mur, i Hivèrnia sota el control dels Bolton. Començant pel Castell Negre, en Jon Neu, assassinat pels germans negres en contra de la seva causa amb en Thorne al capdavant, aconsegueix ressuscitar gràcies a la Melisandre. Un cop viu, estableix l'ordre al Castell Negre tot executant els amotinadors, renunciant el seu jurament i deixant en Tollet com nou Lord Comandant, També es reunirà amb la Sansa que va aconseguir fugir d'Hivèrnia juntament amb en Theon, qui s'ha dirigit cap a les Illes del Ferro. La Brienne i en Pod que els van salvar en al seva fugida ara estan al servei de la jove Stark, i a través d'ella sabrem que l'Stannis es ben mort. 

    A Hivèrnia, en Ramsay s'assegura la seva primogenitura Bolton i per tant el seu domini sobre el Nord, matant a son pare, en Roose, la seva madrastra Walda i el seu germanastre acabat de nèixer, aquest sent fill legítim de son pare. A més rep com regal en Rickon Stark i l'Osha, la qual acaba morta, com també el cap d'en Peludet, el llop fer d'en Rickon. La batalla contra en Jon Neu, està té lloc. S'hi jugarà el domini del Nord, i per part de la Jon i la Sansa, recuperar el seu germà, però aquest cau mort a mans d'en Ramsay, moments abans de la batalla. Els Stark guanyen, però no gràcies a en Jon i les seves forces si no gràcies a la Sansa que a través d'en Petyr Baelish, obtenen els Cavallers de la Vall, apareixent a l'últim instant. Amb Hivèrnia recuperada, la Sansa acaba amb la vida 'en Ramsay morint a queixalades dels seus propis gossos i en Jon, malgrat que és bastard i el gran paper que ha tingut la Sansa, es proclamat Rei al Nord. 

    Anem cap a l'altre meitat de Westeros, a Port Reial. En Jaime Lannister torna amb el cos mort de la Mycella. Després de l'intent fallit de l'exèrcit per alliberar la Margaery  i en Loras dels pardals, ja que aquesta capitula davant el Pardal Suprem i en Tommen forja una aliança amb la Fe, ha de deixar la ciutat i es dirigeix a Aigüesvives. Durant el judici, d'en  Loras i la Cersei, aquesta des de la Fortalesa Roja, fa utilitzar el foc valyrià que hi ha sota el Septe de Baelor, matant així en una gran explosió tot déu que hi ha dins, inclosos, en el Pardal Suprem, la Margaery, en Mace i en Loras Tyrell, en Lancel i en Kevan Lannister, mentre que Tommen se suïcida després de presenciar els esdeveniments. Sense cap mena d'oposició, la Cersei es coronada Reina del Set Regnes de Westeros. Sense dubte l'explosió del Septe és un dels moments més impactants de la temporada.

    A Dorne, l'Ellaria Sorra i les seves fills executen un cop d'estat, matant en Doran i en Trystant Martell, pel domini del territori. Més endavant l'Ellaria es reuneix amb l'Olenna Tryell, per discutir una aliança.

    Tot travessant el mar Estret, a Braavos, l'Arya continua la seva formació amb els homes sense rostre, i aviat recupera la seva vista. Quan ella es nega a complir una missió, la noia abandonada la persegueix per matar-la, però qui mort és la noia abandonada. Després de molt temps fugint i amagant la seva veritable identitat rere altres noms, l'Arya reafirma la seva identitat com Stark i decideix tornar a Westeros.

    Tornat a Westeros, a les Terres dels Rius, el Sandor Clegane, el Gos, que va sobreviure a les ferides del seu combat contra la Brienne, persegueix uns homes de la Germandat sense Estendards ja que aquests han massacrar a les persones que el van salvar. Es troba amb Lord Beric Dondarrion executant aquests homes, i se li ofereix viatjar amb ell cap al Nord nord de viatjar Germanor.

    També a les Terres dels Rius, en Jaime Lannister després de deixar Port Reial, es troba assetjant Aigüesvives i pren el castell, matant al Brynden "Peix Negre" Tully, després d'obligar a l'Edmure Tully a demanar la rendició. En aquests fets hi apareixen la Brienne i en Pod, que han vingut a buscar l'ajuda del Peix Negre pels Stark, però davant dels esdeveniments n'han de marxar.

    En saber la caiguda d'Aigües Vives, el vell Walder Frey celebra la victòria quan llavors es mort per l'Arya Stark. Toca venjança.

    En Sam Tarly, la Iola, i el petit Sam arriben a la Ciutadella, a Antiga. Pel camí però es paren a visitar la família Tarly, coneixent el malcarat del seu pare, en Randyll.  

    A Més Enllà del Mur, en Bran Stark s'entrena amb el Corb de Tres Ulls, visualitzant fets passats, i durant aquestes, el Rei de la Nit es veu alertat de la seva exitència, llança un atac dels Caminants Blancs contra en Bran i els altres. En Hodor, en un altre dels moments més impactants de la temporada, se sacrificarà salvant en Bran i la Meera, que escapen, com poden, l'Estiu també mort durant l'atac, i són rescatats per un personatge que des de la primera temporada (i primer llibre), no havíem vist i no en sabíem res, en Benjen Stark, el germà de l'Eddard. És durant les visions d'en Bran, que coneixerem l'origen dels Caminants Blancs, el per què en Hodor diu "Hodor", i es durant el seu sacrifici, que ho sabrem, i també se'ns revelarà el veritable origen d'en Jon Neu, qui són els seus veritables pares, es confirmarà doncs una teoria que de fa anys i anys des de l'aparició del primer llibre.

    I finalment acabem viatjant fins els extrems orientals d'Essos. La Daenerys Targaryen és capturada per en Khal Moro qui la porta davant d'altres khals. Per alliberar-se d'ells, amb un bon pla al darrera, els crema vius i d'així com a gran khalessi pren el comandament dels diferents clans dothrakis. En Tyrion Lannister dirigeix una pau efímera a Meereen la qual es veu amenaçada pels esclavistes.  Aquesta pau es veu reforçada quan la Daenerys retorna i tot volant sobre en Drogon i els altres dos dracs, tot aniquilant l'exercit dels esclavistes.

    La Yara i Theon arriben Meereen i prometen lleialtat a la Daenerys després de que el seu oncle Euron Greyjoy mati en el seu germà Balon, i usurpi el lideratge de les Illes del Ferro. En Jorah Mormont marxa de Meereen per trobar una cura per l'escatagrisa i en Daario Naharis es queda dirigint  Meereen, mentre la Daenerys navega cap a Westeros juntament amb els seus tres dracs en una gran flota, formada pels Immaculats, els dothrakis, en Theon, la Yara i els altres homes de ferro lleials, i també amb el suport de Dorne i la Casa Tyrell, l'aliança orquestrada per en Lord Varys.

    Les peces principals del joc ja són sobre el tauler: En Jon com a Rei al Nord, la Cersei com a nova reina tot seient al Tron de Ferro, la Daenerys fent camí a Westeros, i l'amenaça imminent  dels Caminants Blancs, ja que l'hivern ja és aquí. I no ens podem oblidar de les altres peces, com l'Arya, en Bran, en Jaime, la Germandat sense Estàndards, i en Sam des de la llunyana Ciutadella. Tots ells tindran els seu paper en la setena temporada que s'estrenarà de cara l'estiu de l'any vinent.

    Acabo posant els títols de la cinquena temporada de Game of Thrones

    1. The red woman - La dona roja
    2. Home - Llar
    3. Oathbreaker - Trencajuraments
    4. Book of the Stanger - El llibre del Desconegut
    5. The door - La porta
    6.  Blood of my blood - Sang de la meva sang
    7. The broken man - L'home esguerrat
    8. No One - Ningú
    9. Battle of bastards - La batalla dels bastards
    10. The winds of winter - Els vents d'hivern

    dimarts, 13 de desembre del 2016

    Songokumania: El Big Bang del Manga

    Autors: Oriol Estrada. Pròleg de Marc Bernabé i Epíleg de David Hernando
    Publicat per: Edicions Xandri, 1a edició octubre de 2016
    Format: Rústic amb solapes, 180 pàgines, 140 x 215 mm
    Preus: 16€ (llibre), 22€ (llibre + documental)









    En el Saló del Manga del 2012, es va estrenar en castellà el documental Songokumania: El Big Bang del Manga de l'Oriol Estrada Rangil alies Capitán Urias,  on s'explicava des d'una perspectiva catalana que com va anar i que va suposar l'arribada primer de l'anime (1990) i després del manga (el 1992) de Bola de drac a Catalunya i a l'Estat espanyol.

    Enguany, quatre anys després, el documental ha retornat, publicant-se en DVD amb noves escenes, millorat tècnicament, i acompanyat d'un llibre de mateix nom, havent-hi dues edicions, una en català i una altra en castellà, a càrrec del mateix Oriol Estrada i editats per Edicions Xandri. El llibre amplia el que s'explica al documental.

    Abans que arribés Bola de drac, ja s'havien emès altres animes, com Heidi, Marco, Mazinger Z, i alguns dels primers manga publicats fou el de Candy Candy. Conjuntament amb Akira de Katsuhiro Otomo, van provocar els primers impactes. Ara bé res a veure amb el que passaria amb l'obra d'Akira Toriyama.

    TV3 per omplir forats en la seva graella televisiva compra una sèrie qualsevol com les altres, això creient. I així el febrer de 1990 es va estrenar, però aquella sèrie, Bola de drac, va atrapar a nens, joves i fins i tot adults. Però en emetre's els 26 episodis que havien comprat, a TV3 van començar a sonar els telèfons: Com és que heu tallat la sèrie? Com és que deixat al final del Gran Torneig sense acabar? Volem saber qui serà el guanyador! Investigant van descobrir que només havien comprat 26 episodis de 153 que tenia la sèrie. Mans a la feina, el juliol van continuar amb la sèrie allà on ho havien deixat.

    Havia començat un fenomen de masses, totalment irrepetible. Tothom en parlava, tothom en volia saber més, tothom en volia coses de Bola de drac, però es venia res, i a falta de material oficial, va començar el fenomen de les fotocopies. Aquests provenien o bé de dibuixos calcats de la tele, dibuixats per seguidors, bé provinents de revistes franceses i directament dels volums japonesos a mans dels més afortunats Mentre que els primers 26 primers episodis foren comprats a la distribuïdora d'en Marius Bistagne, la resta de Bola de drac i la gran majoria de Bola de drac Z foren comprats a AB Group de França, en aquest país anaven més avançats, amb tot el que això implicaria, primer un canvi d'actors de doblatge, una traducció no tant fidel a l'original guió japonès i censura. Sigués quin sigués l'origen de les fotocopies, el que moltes d'aquestes mostraven eren "spoilers", el que ara no ets fot gens ni gràcia, i quan abans no existia aquesta paraula en el nostre vocabulari, els fans de llavors tant els hi fotia que estiguessin mirant al televisor com en Goku s'enfrontava a en Vegeta, o les primeres passes pel planeta Namek i a la vegada tenir a les mans una imatge d'un Goku amb els cabells blancs (rossos, és a dir) o un individu també de cabells "blancs" que portava una espasa. Ells volien saber tot el que fos, i a partir d'aquestes fotocopies es muntaven les seves pròpies històries. 

    De mica en mica va anar apareixent marxandatge més o menys oficial, les famoses targetes per la seva dubtosa qualitat d'Ediciones Este o bé els àlbums de cromos i les Combat Cards de Panini. Fins que va arribar el dia que tot aquest fenomen va arribar a les mans d'Antonio Martín, llavors director de Comics Forum, el que passaria a ser Planeta DeAgostini Cómics, i avui Planeta Cómic. En descobrir que la sèrie estava basada en un còmic japonès, va moure cel i terra, i després de temps i negociacions, el maig de 1992 es publicava el primer número de la sèrie Blanca de Bola de drac, en el 10è Saló del Còmic de Barcelona. En el mateix novembre d'aquell any, a més va arribar el primer número de la sèrie vermella, que havent fet números li corresponia el número 154 de la sèrie blanca, tenia doncs doble numeració. Sent impensable llavors publicar-ne el manga en format tankôbon, el volum normal japonès, fou publicat en format comic-book i occidentalitzat. Ara ja no es depenia de fotocopies per tenir en Son Goku i el seus companys en paper, ja es disposava del manga original d'Akira Toriyama.

    Un dels capítols més interessants de llibre és el que parla de la censura de Bola de drac, la qual fou atacada per tot arreu, i com a conseqüència en algunes televisions públiques autonòmiques es va deixar d'emetre. A TVC va resistir, tot i que va anar canviant d'horari i de canal de televisió, de TV3 al Canal 33.

    I dos altres capítols també interessants són aquells dedicats a les negociacions per llicenciar el manga i a les sèrie blanca i vermella. Una bona manera d'entendre com va anar el tema en aquells primers anys de la dècada dels 90.

    Segurament el món del manga de mica en mica s'hagués anat introduint en el món editorial i d'aquí a les nostres cases, però no podem dubtar que l'efecte Bola de drac hi va ajudar molt i molt. Segurament molts dels lectors de Bola de drac no van passar d'aquí, però per d'altres va ser la primera experiència del còmic japonès i d'aquí a  la cultura del país del Sol naixent.

    Bola de drac ens va marcar llavors, ja fa més de 20 anys, però encara ho fa ara. Planeta Cómic avui en dia està publicant el manga en color, els anime comics i altre material. A més de cara l'any que ve començarà a publicar el manga basat en l'anime Bola de drac Super, història emmarcada en la dècada perduda entre la Saga d'en Boo i l'epíleg final on apareixen la Pan i l'Oob, anime el quales va estrenar el juliol del 2015. La franquícia de Bola de drac encara té corda per temps.

    Aquests paràgrafs venen a ser quatre línies del llibre on s'explica el fenomen social de la Songokumania amb el màxim de detall i veridicitat possible, compaginant-ho amb les anècdotes de l'època de personatges com l'Oleguer Sarsanedas, el mencionat Antonio Martin o en Cels Piñol, entre d'altres. 

    En conclusió, amb Songokumania: El Big Bang del Manga, els més veterans recordarem aquells vells temps en que hores i hores estàvem davant el televisor mirant les aventures d'en Goku,  i tant se val l'edat que tinguem, coneixerem la història de Bola de drac a casa nostra. Un gran treball de recopilació i d'investigació de l'Oriol Estrada.


    Songokumania: El Big Banb del Manga. Llibre en català i documental en castellà

    dissabte, 10 de desembre del 2016

    Doctor Who. 9a temporada i Especial de Nadal de 2015

    Fa mesos i mesos, que hauria d'haver escrit aquesta entrada però tot i pensar-hi, entre mandra i altres coses, no m'hi havia posat mai, fins ara. Toca parlar de la novena temporada de la nova etapa de Doctor Who, la qual es va emetre del 19 de setembre de 2015  al 5 de desembre de 2015, amb 12 episodis en total. En, aquesta temporada s'hi dóna el cas que la majoria d'històries s'expliquen en dos episodis.

    Amb The Magician's Aprentice (L'aprenent de mag) i The Witch's Familiar (El familiar de la bruixa) comencem aquesta temporada, i quina manera més impactant amb que comença. A Doctor Who mai donis un personatge per mort, i es que reapareixen dos personatges aparentment morts: La Missy, o sigui l'Amo, aparentment morta al final de a 8a temporada però viva gràcies a un manipulador de vòrtex, i l'altre personatge és en Davros, creador dels Daleks, del qual en coneixerem el seu passat, la seva versió jove, qui ens pensàvem que havia mort en les últimes aventures del Desè Doctor (quarta temporada).


    Continuem amb Under the Lake (Sota el llac) i Before the Blood (Abans de la inundació). El Doctor i la Clara van a parar a una base situada sota l'aigua, la qual la seva tripulació està sent atacada per quelcom semblant a fantasmes. A més, a la base hi una nau alienígena tota estranya.  I la cosa es complicarà per l'aparició d'un alienígena anomenat Fisher King (Rei Pescador)



    The Girl Who Died (La noia que va morir) i  The Woman Who Lived (La dona que va viure) són dues històries independents però que tenen un element comú, el personatge de l'Ashildr, una noia vikinga, la qual en el segon episodi es farà coneixer com a Me (Jo), la qual es protagonitzada per la Maisie Williams, coneguda pel seu paper d'Arya Stark a Game of Thrones. Aquest personatge tindrà importància sobre tot els darrers episodis de la temporada, ja que gràcies al Doctor esdevé immortal.


    Arribem a la segona meitat de la temporada amb els episodis setè i vuitè: The Zygon Invasion (La invasió Zygon) i The Zygon Inversion (La inversió Zygon), episodis que continuen el fets succeïts a l'especial 50è aniversari de Doctor Who: The Day of Doctor, per la part del Zygons. I és que una facció d'aquests s'han sublevat amb la intenció de revelar a la humanitat tots els Zygons que viuen a la Terra tranquil·lament com si fossin humans. 


    A Sleep no more (No dormis més), el Doctor i la Clara en una estació espacial s'hauran d'enfrontar a uns estranyes criatures mortals creats a partir de lleganyes.

    I arribem al final de la temporada amb el seus darrers tres episodis. Començant amb Face the Raven (Encara't al corb), el Doctor viurà un moment molt traumàtic, la reaparició de l'Ashildr/Me, amb els fets que succeiran, suposaran la mort de la Clara Oswald. La història continua Heaven Sent (Enviat al Cel), on el Doctor es transportat a un estrany castell que li suposarà una complexa prova. I a Hell bent (Dominant l'Infern), la superació de la prova, comportarà el seu retorn a Gallifrey. Tot just arribar tindrà un cara a cara amb en Rassilion, el qual s'ha regenerat, comportant que aquest s'hagi d'exiliar del planeta.


    Mitjançant al tecnologia de Gallifrey, el Doctor aconsegueix treure la Clara Oswald del moment just abans de la seva mort. Ara la noia està congelada entre dos batecs, i la seva mort és un punt fix en el temps. I és a així que el Doctor farà el que sigui per evitar la seva mort definitiva. Marxant de Gallifrey amb un altre TARDIS, es retrobaran amb l'Ashildr/Me.  El Doctor vol utilitzar un blocatge neural per esborrar de la memòria de la Clara els records que tingui d'ell i així salvar-la del seu destí. Però en activar-lo és el Doctor qui perd els records d'ella, caient inconscient. I es que ella l'havia manipulat sense que ell ho sabés. 


    Un cop conscient, en el present, el Doctor es troba en un bar parlant amb la Clara d'ella mateixa però sense reconèixer-la. El que si recorda és que aquest bar hi havia estat amb l'Amy i en Rory. Quan la Clara obre la porta de la rerebotiga i hi entra s'hi veu l'Ashildr i la consola del TARDIS robat de Gallifrey. La Clara i l'Ashildr decideixen viatjar en el seu TARDIS, tot dirigint-se cap a Gallifrey l'únic lloc on poden solucionar el seu problema, però que comportaria la seva mort definitiva, però per anar-hi agafen el camí més llarg. Un cop el Bar/TARDIS desapareix, el Doctor es troba cara a cara amb el seu TARDIS que havia deixat a Londres (Face the Raven), i un cop a dins inicia una nova aventura per l'espai-temps. Així doncs en aquesta temporada, la Clara Oswald, la noia impossible, deixa de ser la companya del Senyor del Temps. 




      
    I així arribem a l'Especial de Nadal de 2015, anomenat The Husbands of River Song (Els marits de la River Song). El nom de l'episodi ja ens indica, que la River Song reapareixerà, amb un embolic de marits, entre mans. Recordo que el Doctor com a Onzè es va casar amb la River, ara bé aquesta especial de Nadal en la línia temporal de la River està situat just abans del doble episodi Silenci a la Biblioteca/El bosc del morts (quarta temporada), on el Doctor com a Desè i la Donna Noble la coneixen.

    Per la desena temporada ens haurem d'esperar fins l'abril del 2017, en que el Dotzè Doctor tindrà una nova companya, la Bill protagonitzada per la Pearl Mackie. Abans d'això, aquests darrers dos mesos, hem pogut gaudir de la primera temporada de Class, seqüela de Doctor Who, en que el Senyor del Temps hi apareix en el primer episodi. Espero no tardar gaire a fer-ne una ressenya. I per altra banda com a aperitiu de la propera temporada, d'aquí poques setmanes ens arribarà l'Especial de Nadal de 2016 de Doctor Who titulat The Return of Doctor Mysterio (El retorn del Doctor Mysterio). 

    dimecres, 30 de novembre del 2016

    Naruto - Guia oficial de personajes nº2: Libro de batalla

    Títol: Naruto - Guia oficial de personajes nº2: Libro de batalla
    Títol original: Naruto Hiden Character Official Databook nº2: Tô no Sho (NARUTO −ナルト− 秘伝 キャラクターオフィシャルデータBOOK nº2: 闘の書)
    Autor: Masashi Kishimoto
    Traducció per: Adrià Saborido Vert (Daruma SL)
    Publicat per: Planeta Cómic, octubre 2016.
    Format: Rústic amb sobrecobertes, 320 pàgines, B/N i color
    Preu: 9'95€

    Aquest passat octubre, Planeta Cómic ha posat a la venda la segona Guia oficial de personatges, pocs mesos després de la primera. Aquesta segona té el nom de Libro de combate. Aquesta, entre altres temes, se centra en els personatges que han aparegut des del volum 14 al 27, o sigui completant la primera meitat de manga.

    Aquesta guia està constituïda de 5 capítols (ninjas, expedient ninja ampliat, tècniques, creació de la primera part de Naruto i Glossari), i entre i dins d'aquests hi apareixen diverses seccions. Veiem com s'estructura aquesta segona guia de personatges de Naruto.

    • Naruto Best Scene: Un sèrie de pàgines on hi ha un seguit portades de capítol i escenes en color.
    • Capítol dels Ninjas: Aquest es el primer capítol de la guia. S'hi inclouen 122 personatges, entre ninjas i no ninjas, apareguts del volum 14 al 27. A llarg d'aquest capítol també hi ha la continuació de la secció Les 100 fulles de Konoha, amb 12 comentaris més: (8) La tècnica oculta del clan Aburame, els hostes d'insectes, (9) El cos especial que defensa la vila!, (10) La fosca estratagema que va captivar a la Vila Oculta de Suna (Sorra), (11) El trist i aterrador experiment que va crear el monstre d'en Gaara, (12) Els segells del "Cel" i la "Terra", (13) La càrrega del penjoll del Hokage, (14) El manual dels medicaments secrets del clan Nara, (15) La llegenda de l'"Ullal Blanc", (16) Els vuit gossos ninja invocats per en Kakashi, (17) Els set espadatxins de Kiri (Boira), un grup de ninjas de renom mundial, (18) Les invocacions llegendàries i (19) La formació Inoshikachô, abans coneguda a tot el món!.
    • Personatges 1: Quina emoció! Classificació sobre dades de perfil alteatoris!! Alçada, Pes corporal, Despesa alimentaria i Pes corporal de les Kunoichi
    • Expedient Ninja Ampliat: Segon capítol de la guia on es s'analitzen breument els següents temes: Els Tres Ninjas Llegendaris, El clan Uchiha, La tropa de l'Orochimaru, els Akatsuki, La missió de recuperar a en Sasuke Uchiha, La batalla al pont Kannabi, Tècniques curatives,  Armes ninja i les titelles d'en Kankurô.    
    • Capítol de les tècniques: Tercer capítol de la guia on es descriuen les 108 tècniques ninja aparegudes del volum 14 al volum 27. A llarg d'aquest capítol de manera alternada hi apareixen més comentaris de les secció Les 100 fulles de Konoha: (20) Les diferents possibilitats i els límits de les tècniques de les ombres!, (21) Les cinc danses, fascinants i belles, (22) L'elit de les tècniques de segellat!, (23) L'esperit que provoca insomni, (24) Al límit!! La princesa Tsunade i el seu llegendari i forassenyat poder! (25) El despertar d'un destí tacat de sang i (26) Les excepcionals tècniques ninja dels Hokage.
    • Personatges 2: Naruto - Índex de personatges i tècniques. Índex en el qual s'hi pot trobar qualsevol dels 223 ninjas i les 194 tècniques que apareixen a Formación de combate (Rin to Sho) i Libro de batalla (Tô no Sho)
    • Personatges 3: Naruto - Diagrama de relacions definitiu
    • Personatges 4: Suplement sobre relacions: Recopilació de mestres i deixebles de Konoha
    • Resultats de les votacions: Votació de les escenes més emotives, Votació de les millors il·lustracions de portades de capítol, Votació de frases mítiques, Votació del mestre ideal, i Votació del personatge més prometedor com a líder de grup.
      Les millors portades i escenes. Les portades i escenes en color que hi ha al principi de la guia (Best scene), surten d'aquest apartat.
    • Naruto - Classificació general definitiva de les votacions de popularitat de personatges. 
    • Glossari: Quart capítol de la guia on s'expliquen diversos termes i conceptes de Konoha entre els volums 14 i 27.
    • Capítol de la creació: Cinquè i darrer capítol de la guia amb una entrevista a en Masashi Kishimoto sobre aquesta primera part del manga, diverses curiositats, il·lustracions i amb un dibuix i missatge final de l'autor agraint el suport dels lectors.
     
    Un fet curiós que ens trobem en aquesta guia és quan es fa referència a la primera, Formación de combate, se l'anomena per Libro del enfrentamiento, traducció més correcta del nom original japonès.

    També hi ha algun error, el més evident per que succeeix varis cops és anomenar varies tècniques amb el nom de "Tècnica de la soga ombra". Afortunadament en aquests casos, al lateral, en vertical i en petit hi ha el nom correcte de la tècnica.

    Així doncs aquest 2016, a part de publicar-se el darrer volum del manga, també s'han publicat les dues primeres guies oficials que abasten la primera meitat del manga, del primer volum al vint-i-setè; a més a més de dos anime comics de les pel·lícules. 

    dimecres, 23 de novembre del 2016

    La bruixa catalana

    Autors: Cels Gomis i Mestre. Edició a cura de Cels Gomis i Serdañons, il·lustracions de David Granato i pròleg d'Adrià Pujol Cruells
    Publicat per: Edicions Sidillà, 1a edició octubre de 2016
    Format: Rústic amb solapes, 282 pàgines, 130 x 210 mm
    Preu: 16€

    Tot voltant per Catalunya en les diferents obres de vies i carreteres, on estava destinat, en Cels Gomis i Mestre, enginyer i també folklorista, a part de recollir tot de dites, creences i altres similars sobre fauna i flora, també en va recollir sobre un tema llavors encara molt vigent, la bruixeria i altres temes similars.

    La bruixa catalana, fou una obra que en el seu dia va quedar inacabada i inèdita, degut a la mort de Cels Gomis. No fou fins l'any 1987 que el llibre fou publicat per Alta Fulla, en un edició a cura del seu nét,  Cels Gomis i Serdañons, amb alguns canvis. Tot seguint l'índex que havia establert l'autor, aquell capítol que li mancava material fou suprimit,  algun altre fou complimentat per parts sobre bruixes d'altres treballs d'en Cels Gomis. I evidentment es va normativitzar la llengua catalana. Aquesta edició d'Alta Fulla és la que Edicions Sidillà ha recuperat ara en motiu del 175è aniversari del naixement de Cels Gomis i Mestre. 

    Ja el mateix títol ens dóna una idea de la temàtica de l'obra, la qual s'acaba d'emfatitzar amb el seu subtítol i dins d'un context temporal: Aplec de casos de bruixeria, creences i supersticions recollits a Catalunya a l'entorn dels anys 1864 i 1915

    A través dels diversos capítols coneixerem que entenien per bruixeria els catalans d'aquella època, a qui consideraven bruixes i bruixots, i quines habilitats tenien, per exemple la capacitat de transformar-se en altres animals, com gats negres o rucs, l'habilitat de viatjar a l'instant i de crear tempestes i fenòmens atmosfèrics nocius.  També és fa un repàs a les famosos reunions de bruixes, els sàbats, més conegudes pel terme aquelarre, adaptació del basc akelarre.

    Eren en aquestes reunions on es creia que tenien contacte amb el dimoni, per tant també es fa un repàs a aquesta figura coneguda sobretot per la seva construcció de ponts i de dòlmens o l'aparició de pedres de grans dimensions situades en punts concrets.  

    No falta un capítol dedicat als remeis populars, o més ben dit a tot un reguitzell de malalties i la manera de curar-les, molt sovint a base d'oracions.  I també n'hi ha un dedicat a la Nit de Sant Joan, la predilecta de les bruixes i per fer tota mena de rituals, en especial la gent normal per tenir bona salut la resta de l'any. 

    El mateix Cels Gomis a llarg del llibre ja ens deixa entreveure que part de la bruixeria segurament té orígens pagans, precristians, la Nit de Sant Joan n'és un bon exemple, sent la versió cristiana d'antics cultes al Sol, en motiu del solstici d'estiu. El cristianisme doncs al seu dia va anar maquillant aquells cultes i supersticions pel seu benefici i així poder anar controlant la gent, fent que fossin les ovelles dòcils del seu ramat. Al darrere de molts "sants", per exemple, hi ha moltes supersticions i falsedats, però clar aquestes interessaven, però aquelles que anaven en contra de la seva ideologia, doncs ja eren heretgies i bruixeria, i les persones que les practicaven del foc no se n'escapaven, i així desapareixen de la memòria col·lectiva. 

    Avui en dia tot i que podem considerar la bruixeria com a obsoleta, encara en queden algunes reminiscències. Un primer exemple és posar el palmó de rams beneït al balcó i que tots de canalla hem fet. Té el significat de protecció envers els mals esperits, o bé bruixes, evidentment majoritàriament així ho crec, aquest significat s'ha perdut i només es fa per tradició, per allò que sempre s'ha fet. Un altre exemple que al llibre no és menciona és el costum que hi ha pagès (si més no, els llocs que conec) no ser si a ciutat també, de posar un potet tancat amb pa beneït en una finestra de casa. El significat vindria a ser el mateix protecció envers els mals esperits, i com que es tracta de menjar, també que aquest no falti mai a taula.  

    Com ja va passar amb Zoologia popular catalana, en aquest nou llibre dedicat a les bruixes, en el capítol sobre els remeis populars, n'hi ha un que fa referència a Calaf, de la manera de prevenir els ensurts.


    Sense cap manera de dubte, Edicions Sidillà està fent una gran feina en anar recuperant de l'oblit tots aquests coneixements populars que al seu dia va anar recollint en Cels Gomis i Mestre.

    divendres, 18 de novembre del 2016

    Novetat de Planeta de desembre: Bola de drac Compendi vol. 2

    De cara aquest mes de desembre, Planeta Cómic traurà el tant esperat Segon volum del Compendi de Bola de drac. Un altra novetat que traurà serà l'anime comic Els rivals més forts, l'adaptació en còmic de la cinquena pel·lícula de Dragon Ball Z, amb en Cooler com a enemic que busca venjar-se de la mort del seu germà Freezer.


    A la venda el 29 de novembre!
    Col·lecció Manga
    Cartoné, 352 pàgines, Color/BN, 18.3 x 25.7
    ISBN: 978-84-16636-53-2
    25€

    Un repàs a les adaptacions animades de Bola de Drac. que van començar el 1986. L'univers animat de l'Akira Toriyama en una guia espectacular.
    • Segona entrega de l'enciclopèdia visual de Bola de drac.
    • La gran història de les adaptacions animades de Bola de drac.
    • Un espectacular compendi que compila dades i imatges de forma exhaustiva.


    Dragon Ball Z. Els rivals més forts, dAkira Toriyama (Història original)
    Col·lecció Manga
    Rústic - 144 pàgines - 111 x 177 mm - Color
    ISBN: 978-84-16636-47-1
    9,95 €







    Font: ComiCat, Planeta pdf pàg. 15 (Compendi 2) i pàg. 16 (Els rivals més forts)

    dijous, 10 de novembre del 2016

    Capitán Harlock: Dimension Voyage vol. 1

    Títol original: Captain Harlock: Jigen Kôkai  (キャプテンハーロック~次元航海~, Capità Harlock: Viatge Dimensional)
    Autors: Leiji Matsumoto (guió) i Kouichi Shimaboshi (dibuix)
    Traducció per: Marc Bernabé (Daruma SL)
    Publicat per: Norma Editorial, octubre 2016
    Format: Volum rústic amb sobrecoberta, 160 pàgines, 13x18.2cm, B/N + 2 a color
    Nº de volums: 5 i oberta
    Preu: 8€/volum

    El passat any 2014, en motiu del seu 60è aniversari com a mangaka, en Leiji Matsumoto va decidir recuperar un dels seus mangas clàssics, el Pirata Espacial Capità Harlock, i donar-li un toc més modern, així va néixer Captain Harlock: Jigen Kôkai o sigui Captain Harlock: Dimension Voyage. En aquesta obra ells és el guionista, deixant el dibuix a mans d'en Kouichi Shimaboshi, un jove amb talent deixeble del mateix Matsumoto. Fins a dia d'avui s'ha publicat 5 volums d'aquesta sèrie, publicant-se el primer el  20 de gener de 2015, i el cinquè aquest passat 20 d'octubre de 2016.

    I es precisament aquest octubre de 2016 que Norma Editorial, a part de publicar el manga clàssic en una edició integral, també ha publicat el primer volum de Dimension Voyage, que consta de quatre capítols en unes 160 pàgines. S'espera que el segon volum sigui novetat de febrer de 2017, sortint a la venda el gener. La periodicitat serà trimestral. 

    Tal com es pot veure en aquest primer volum la trama bé a ser la mateixa que la del manga clàssic, l'amenaça de les Mazon amb en Harlock i la tripulació de l'Arcadia com defensor de la Terra, però amb un ritme narratiu diferent més d'acord als temps actuals, per exemple ja hi trobem l'aparició i citació d'en Tochiro Ooyama, personatge que al manga clàssic només se l'anomena pel seu nom al final de la història, del qual no en surt ni una imatge. I per altra banda també hi ha l'addició d'elements i personatges d'altres sagues creades per en Leiji Matsumoto, una característica marca de la casa: Com si les seves diferents històries pertanyessin en un únic univers compartit, això sí amb les seves incoherències. D'exemples d'aquest cas podem mencionar Queen Emeraldas, Galaxy Express 999 i fins i tot un referència inesperada a les sèries d'Space Battleship Yamato. Altres referències i cites provenen de dues pel·lícules d'animació, L'Arcadia de la meva joventut de 1982 i més recentment Capità Harlock de 2013; i també en podríem trobar respecte a l'anime clàssic, i es que en aquesta versió se'ns presenta l'Isora Kirita, un militar que que tant pel seu càrrec i cognom té el seu origen en en Mitsuru Kirita. Veurem com aniran totes aquestes referències al llarg d'aquesta nova sèrie.

    En comparació amb la sèrie tradicional, aquesta nova versió és molt més atractiva visualment i capaç de despertar l'interès de les noves generacions gràcies a la feina d'en Kouichi Shimaboshi que ha sabut dibuixar de tal manera la història, que mantenint les característiques establertes per en Matsumoto, es distingeix per una aportació important a nivell de qualitat i de definició.

    Per tant, Capitán Harlock: Dimenson Voyage no només és una lectura recomanada pels seguidors de la sèrie clàssica que la vulguin conèixer d'una altra manera, si no també per aquells aquells que no la coneixien com podrien ser les generacions més joves, que vulguin introduir-se amb aquest nova versió a les aventures del pirata espacial, i els altres personatges que componen l'univers d'en Leiji Matsumoto.