dijous, 31 de desembre del 2015

2015: Manga en català

Enguany per setè cop, ja torna a tocar la meva revisió i valoració de com li ha anat el manga en català aquest any. Les anteriors les podeu llegir aquí: 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014.

El passat 2014 va ser un any de continuacions i d'estrenes. Per part de Panini Comics vam tenir la continuació de Bleach amb dos volums més, els 42 i 43. Per part de Planeta Cómic vam tenir la continuació de Naruto amb tres volums més, del 65 al 67, i les estrenes de Bola de drac Color, amb els dos primers volums de la saga dels saiyans, i el primer volum de Bola de drac SD.

Toca parlar de com ha anat aquest 2015

Començant per Bleach, igual que l'any anterior només n'han sortit dos volums, el 44 i el 45.

Continuant per Naruto, d'aquest n'han sortit 3 volums més, del 68 al 70.

Seguint amb l'edició en Color de Bola de drac, s'ha finalitzat la saga dels saiyans en el seu 3r volum, s'han publicat els 5 volums de la saga d'en Freezer i s'ha iniciat la saga dels Androides i en Cèl·lula amb els seus 2 primers volums.

Per altra banda aquest any no ha sortit cap volum de Bola de drac SD

A més a més hi ha hagut estrena. Planeta Cómic ha publicat el volum únic de Jaco The Galactic Patrolman, que ve a ser la preqüela de Bola de drac.

També tot i que no sigui manga mencionar els Anime Comics de Bola de drac que s'han publicat, els quals no els tinc en compte en realitzar el gràfic i a la llista els poso en parèntesi. D'aquests s'han publicat: el volum únic de Dragon ball GT 100 anys després, els 5 volums de Dragon ball Z Saga dels saiyans,  i els volums únics de Dragon ball Z La batalla ardent i Dragon ball Z El retorn d'en Broly.

Així ha anant doncs aquest 2015: 
  • Gener: Bola de drac Color Saga dels Saiyans #3 i Naruto #68
  • Febrer: Bola de drac Color Saga d'en Freezer #1
  • Març: Bola de drac Color Saga d'en Freezer #2 i Jaco The Galactic Patrolman
  • Abril: Bleach #44 i Bola de drac Color Saga d'en Freezer #3
  • Maig: Bola de drac Color Saga d'en Freezer #4 i Naruto #69
  • Juny: Bola de drac Color Saga d'en Freezer #5 / (Anime Comic: Dragon ball GT: 100 anys després)
  • Juliol:  (Anime Comic: Dragon ball Z Saga dels saiyans #1)
  • Agost: (Anime Comic: Dragon ball Z Saga dels saiyans #2)
  • Setembre: (Anime Comics: Dragon ball Z Saga dels saiyans #3 i 4 i Dragon ball Z La batalla ardent)
  • Octubre: Bleach #45, Bola de drac Color Saga dels Androides i en Cèl·lula #1 Naruto #70 / (Anime Comic: Dragon ball Z Saga dels saiyans #5)
  • Novembre: Bola de drac Color Saga dels Androides i Cèl·lula #2 / (Anime Comic: Dragon ball Z El retorn d'en Broly)
  • Desembre. -----------------------
Així doncs, un cop finalitzat el 2015, continuem amb 4 sèries de manga en curs: Bleach (45 de 70 i oberta), Naruto (70 de 72 i tancada), Bola de drac Color (10 de 20 i tancada (part Z)), Bola de drac SD (1 de 3 i oberta).  

I per aquest 2016?

Doncs tindrem un comiat, finalitzarà Naruto. El volum 71 sortirà aquest gener de 2015 i el darrer volum, el 72, en principi a l'abril de cara al Saló del Còmic de Barcelona (5 a 8 de maig). Havent sortit el primer volum el juny de 2006 a mans de la difunta Glénat, hauran estat casi 10 anys de publicació de Naruto en català.

Sobre Bleach, per tal com ha anat aquests dos últims anys segurament en sortiran 2 més. De cara al mes de març per començar hi ha previst el volum 46, si aquest no es retarda. Ara bé estaria bé que en sortís un més, fins al 48, i així tancar la saga de la Batalla de Karakura.

Sobre Bola de drac Color, de cara al febrer hi ha previst la sortida del volum 3 i de cara al març el volum 4 de la saga dels Androides i en Cèl·lula. Si la periodicitat fos mensual, s'acabaria de publicar aquesta saga com també la saga d'en Boo tota sencera. Per tant podríem tenir un altre comiat.  

Respecte Bola de drac SD, de cara el febrer també hi ha previst el volum 2.

I sobre els Anime Comics  de Dragon ball Z, se suposa que s'aniran publicant. Hi ha previst també de cara el febrer, El combat defintiu, tancant la trilogia d'en Broly.

Us deixo amb amb un gràfic doble, on el de barres mostra el número de sèries de manga en català estrenades per any (eix ordenades esquerre) i el gràfic de línia mostra l'increment de sèries de manga en català al llarg dels anys (eix ordenades dret). Així doncs acabant aquest 2015 s'ha estrenat 1 manga en català arribant als 21 publicats. 




I finalment desitjar-vos una una bona entrada al 2016 i que tingueu un magnífic any!