dimarts, 14 de febrer del 2023

¡Dales Caña! Editoriales vol. 1

Títol: ¡Dales Caña! Editoriales vol. 1
Autor: David Alcalá Cerrada "DAC"
Publicat per: Ediciones Fujur, desembre de 2022
Format: Rústic amb sobrecobertes - 240 pàgines - 13 x 18 cm - B/N
Preu: 10 €

 
 
Durant anys i panys, en David Alcalá Cerrada, molt més conegut per les seves inicials, DAC, i encara continua, plasma el món del manga i anime espanyol en les seves tires còmiques ¡Dales Caña!. Segurament també el coneixerem per ser un dels dibuixants de La sèrie de la teva vida Z i La sèrie de la teva vida GT, juntament amb en Magori.

Tot va començar l'abril de 2007 a Misión Tokyo, i des de llavors no ha parat de dibuixar, i és que el món otaku és un món dinàmic, i sempre hi ha fonts inesgotables que aporten idees que en DAC transforma en guions pels seus ¡Dales Caña!.

Amb tant material creat, semblava idoni poder-lo recopilar en un llibre o més, i així és com Ediciones Fujur va anunciar un primer volum al 27 Manga Barcelona de 2021, titulat ¡Dales Caña! Editoriales, que va posar-se a la venda durant el 28 Manga Barcelona de l'any passat.

En aquest primer volum, en DAC hi recopila les tires dels ¡Dales Caña! relacionades amb les editorials de manga, des que va començar fins al 2012, justament coincidint amb la pèrdua dels drets de Shueisha per part de Glénat/EDT. Justament aquesta editorial, la també desapareguda Mangaline, Planeta i Ivrea seran aquelles que més aclaparen tires còmiques, cada amb una per les seves coses. Després també hi ha en un segon esglaó Panini, amb les seves coses, i en menor grau hi surt Norma, Dolmen i Ponent Mon, i també la distribuïdora d'anime Selecta Vision, entre d'altres amb menys rellevància i que segurament recordarem quan llegim els seus noms, i algun fins i tot, ni érem conscients que havien existit.

Així doncs, des de l'humor podem veure quin era el panorama editorial d'aquests anys (2007-2012), com es promocionaven, els seus encerts i especialment els seus errors i com interactuaven amb els clients, primer mitjançant els blogs, els fòrums i espais de consultes que tenien les seves webs i ja més endavant amb les xarxes, especialment Twitter. Una bona mostra panoràmica d'aquells anys. Sense dubte els qui en aquells dies ja seguíem aquest món, llegint aquest recopilatori, recordarem tots aquests moments. A més cada ¡Dales Caña! està contextualitzat, en DAC n'explica el que hi passava, per posar-nos en situació avui en dia, i també com ha evolucionat el tema fins al moment previ a la publicació d'aquest volum. El llavors i el present més immediat possible de cada tema que ha dibuixat, i des del seu punt de vista.

També com a material extra, hi ha una sèrie de ¡Dales Caña!, dedicats a la pandèmia de la Covid-19 durant el 2020, des de les setmanes més dures passant per les etapes de relaxament de mesures i com es van veure afectats els Salons del Còmic i Manga de Barcelona d'aquell any. A més aquest volum compta amb pròleg d'en Genís Puig, director de Misión Tokyo, i un postfaci de Marc Zanni, reconegut actor de doblatge.

Ja ens podem imaginar que de ¡Dales Caña!, n'hi ha de tota mena, així que al Manga Barcelona de l'any passat, Fujur va anunciar un nou volum recopilatori aquest cop dedicat esdeveniments i salons, llocs propicis per aportar tota mena d'idees a en DAC, i així guionitzar-les i dibuixar-les. Així que de cara al desembre d'enguany sortirà el primer volum de ¡Dales Caña! Eventos y Salones, per tant, de moment aquesta col·lecció tindrà una periodicitat anual, així doncs fins al 29 Manga Barcelona.