dimarts, 28 de febrer del 2023

Las Tortugas Ninja: El último Ronin

Títol: Las Tortugas Ninja: El último Ronin
Títols originals: Teenage Mutant Ninja Turtles: The Last Ronin
Autors principals: Kevin Eastman, Peter Laird i Tom Waltz (Història), Tom Waltz i Kevin Eastman (Guió), Kevin Eastman (Esbossos), Esau Escorza i Isaac Escorza, Ben Bishop i Kevin Eastman (Dibuix i tinta), Luis Antonio Delgado (Color), Samuel Plata i Ronda Pattison (Assistents de color), Esau i Isaac Escorza (Portada) i Luis Antonio Delgado (Color de la portada)
Traducció per: Bárbara Azagra Rueda
Publicat per: ECC Ediciones, gener de 2023.
Format: Cartoné - 48 pàgines - Color
Preu: 25 €


Com a novetat de finals de gener, ECC Ediciones va publicar el volum recopilatori de les cinc grapes de Las Tortugas Ninja: El último Ronin, que ECC va publicar entre agost de 2021 i el juliol de 2022.
 
Anunciada la seva llicència el juny de 2021, aquesta sèrie limitada de les Tortugues Ninja ha obtingut un gran reeiximent als Estats Units. Las Tortugas Ninja: El último Ronin es tracta d'un projecte basat en una història ideada pels creadors originals de les Tortugues, en Kevin Eastman i en Peter Laird, durant els anys vuitanta, però que mai va arribar a materialitzar-se. El guionista de la sèrie moderna, Tom Waltz, al costat dels dibuixants Esau i Isaac Escorza, i Ben Bishop, donen vida a aquesta idea antiga, en col·laboració directa amb el mateix Eastman, que duu a terme tasques de guionista, dibuixant i realització dels esbossos. Estrenada originalment l'octubre de 2020, publicant-se cada tres o quatre mesos, l'abril va sortir el seu cinquè i darrer número, i el juliol de 2022 en va sortir el volum recopilatori.

Aquest volum recopila les cinc grapes, o sigui els cinc capítols o parts d'aquesta història, les quals al seu dia ja en vaig fer les corresponents ressenya, però com per evitar desvelar coses innecessàriament només adjuntaré un breu argument de la primera part per introduir-nos en aquesta història.

Per començar tenim una introducció a càrrec del cineasta Robert Rodríguez, que ens parlarà de com va conèixer les Tortugues, esdevenint tot un fenomen intergeneracional, i com també han esdevingut importants en les vides dels seus fills.

I a continuació de la il·lustració de portada, utilitzada tant per la primera grapa com per aquest volum, d'Esau i Isaac Escorza i amb el color Luis Antonio Delgado, ja ens endinsem en El último Ronin començant per la primera part. 

L'argument ens situa en una Nova York del futur, on només queda una Tortuga Ninja viva, la qual s'infiltra a la ciutat tot buscant venjança i justícia per la seva família i amics caiguts. Carrer a carrer, el seu objectiu és entrar a l'edifici des d'on es governa la ciutat, i un cop a dins acabar amb el responsable de tot, el darrer dels Oroku. Però quan ho té quasi a tocar, el combat que està duent a terme, comporta que no pugui evitar caure de l'edifici i a sobre ho fa molt malferit. Per sort algú que sap qui deu ser, el troba i el porta cap a una persona que el coneix prou bé, curant-li així les ferides. El nom la Tortuga no es revela fins a la darrera pàgina, fins a la darrera paraula d'aquest primer capítol.

Així doncs, part a part, seguirem les aventures de la darrera Tortuga Ninja, en la seva batalla contra el darrer membre dels Orokus, i així mitjançant flaixbacs coneixerem com s'ha arribat en aquest present, i com aquesta Tortuga ha esdevingut l'últim dels seus.

Acabada la història tenim un epíleg escrit per en Kevin Eastman, cocreador de les Tortugues, on ens explica com anys enrere, ell i en Peter Laird van presentar un 5 de maig de 1984 el primer número d'una sèrie sobre quatre tortugues mutants que el públic va acceptar amb el braços oberts. Un número que donaria a més números i a altres productes derivats, però que també va donar a lloc que els dos autors pensessin com podria ser el futur llunyà de les quatre Tortugues. Una història que llavors, quedaria en un calaix, però que anys després, Kevin Eastman juntament amb en Tom Waltz, desenvoluparien per donar lloc a El último Ronin.

Al final del volum per tancar-lo hi tenim una galeria de portades a càrrec entre les quals hi ha les dels números individuals, d'Esau i Isaac Escorza i Luis Antonio Delgado. Els altres autors són en Kevin Eastman, Mateus Santolouco, Sophie Campbell, Freddie Williams II, Dave Wachter, Justin Roiland, Ben Harvey, Jim Lawson i Ben Bishop, i com a coloristes tenim Brittany Pezzillo, Jeremy Colwell i Beejay Hawn. 

Així doncs, El útlimo Ronin és una història apocalíptica que a la seva manera posa punt final a un univers de les Tortugues Ninja. Una història en l'últim del seus lluitarà per trobar la seva pau interior.