dijous, 16 de febrer del 2023

Vinyetari 2. Les millors historietes de no-ficció del Premi Ara de Còmic en Català

Títol: Vinyetari 2. Les millors historietes de no-ficció del Premi Ara de Còmic en Català
Autors:
Diversos. Portada de Luís Pérez Ortiz "LPO"
Publicat per: Norma Editorial, desembre de 2022
Format:
Rústica amb solapes - 19 x 26 cm - 104 pàgines - Color
Preu:
25 €





El passat maig de 2021, el diari Ara va anunciar la segona edició del Premi Ara de Còmic en Català, amb el suport de la Secretaria de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la col·laboració de Norma Editorial amb l'objectiu de potenciar la presència de la llengua catalana en els nous gèneres de no-ficció que estan sorgint en el còmic adult.

A finals de novembre de 2021 es van anunciar les dues obres finalistes, tenint l'acte d'entrega del premi a principis de desembre. Cuelgamuros de Luís Pérez Ortiz "LPO" fou l'obra guanyadora i l'altra obra finalista fou L'art de la guerra de John Carlin i Oriol Malet.  Va rebre una menció honorífica l'obra Camuflatge de Glàfira Smith.

De totes les obres rebudes, se'n van fer una selecció que juntament amb les tres mencionades, formarien part d'un segon volum recopilatori que Norma Editorial va publicar el passat desembre de 2022. Vinyetari. 2 Les millors historietes de no-ficció del Premi Ara de Còmic en Català és el resultat final d'aquesta selecció que ens presenta l'obra guanyadora, la segona finalista, la menció honorífica i cinc obres més, o sigui un total de vuit historietes sorgides d'aquesta segona convocatòria del Premi Ara. Vegem-les breument tot seguit.

- Cuelgamuros, de Luís Pérez Ortiz "LPO" (Obra guanyadora): Aproximació a les dures condiciones de vida dels presoners, que en un règim de quasi esclavitud, van treballar a la construcció del Valle de los Caídos.

- L'art de la guerra, de John Carlin i Oriol Malet (Obra finalista): El duet que ens va portar Mandela i el general (Comanegra, març de 2019) ens presenta una història sobre la importància dels mitjans de comunicació en dos conflictes bèlics allunyats en el temps i l'espai: La guerra recent d'Afganistan i la d'El Salvador dels anys 80. 

- Camuflatge, de Glàfira Smith (Menció honorífica): Autora que ja va participar en el primer Vinyetari amb Secrets de mare, ens presenta la importància de la llengua per integrar-se en un país estranger.

- La disfressa infinita, de Carla Berrocal, amb traducció d'Alba Muñoz: Una història familiar sobre la malaltia mental de la tieta de l'autora.

- Sant Boi, de Ferran Vidal: Autor que ja va participar enn primer Vinyetari amb Força, sent una de les obres finalistes, retorna amb una història sobre un pacient a l'Hospital Psiquiàtric de Sant Boi de Llobregat.

- Remei Varo i Uranga, d'Andrea Lució: La coautora de l'adaptació gràfica d'Homenatge a Catalunya (Rosa dels Vents, març de 2019), ens presenta una breu biografia de la pintora surrealista Remei Varo Uranga, nascuda a Anglès (la Selva) el 1908 i morta a Ciutat de Mèxic el 1963.

- Invasors, de Sergi Moreso: Una divertida historieta, amb una reflexió final, sobre espècies invasores al Delta de l'Ebre, i el paper que hi tenim nosaltres, els humans.

- Tocar el tambor, de Ricardo Villas Sánchez: Un breu record a Sònia Rescalvo Zafra, la dona transsexual assassinada al parc de la Ciutadella per un grup de caps rapats neonazis l'octubre de 1991. El programa televisiu Crims va emetre un capítol dedicat a aquest crim.

 

Historietes de tota mena, cada una amb els seus estils de dibuix i colors, cada una amb base real. Amb algunes riurem, d'altres ens colpiran, algunes basades en fets i personatges reals, en alguns casos aliens als autors, i d'altres del provinent del seu respectiu àmbit familiar. Historietes de no-ficció per tots els gustos, creades per autors de tota mena.

Acabant l'abril d'enguany es va anunciar la tercera convocatòria del Premi Ara de Còmic en Català. El novembre es van anunciar l'obra guanyadora i la finalista. Els homes són llops, de Glàfira Smith, va esdevenir l'obra guanyadora, i Big bang de Jordi Carrión i Roberto Massó, fou la finalista. Tant Els homes són llops com Big bang formaran part del tercer volum de Vinyetari, que publicarà Editorial Finestres, que s'espera com a novetat de setembre d'aquest 2023.