diumenge, 26 de febrer del 2023

Las Tortugas Ninja: Tortugas por el tiempo

Títol: Las Tortugas Ninja: Tortugas por el tiempo
Títols originals: Teenage Mutant Ninja Turtles vol. 1 núms. 7 i 33
Autors: Kevin Eastman i Jan Strnad (guió), Kevin Eastman i Richard Corben (dibuix), Ricard Corben (tinta) Kevin Eastman, IDW i Digikore Design Limited (color) i Richard Corben Portada.
Traducció per: Guillermo Ruiz Carreras
Publicat per: ECC Ediciones, gener de 2023
Format: Cartoné - 18 x 27,4 cm - 112 pàgines - Color
Preu: 23,5 €


El juny de 2021, ECC va anunciar el pla editorial de les Tortugues Ninja pels mesos restant d'aquell any. Aquell novembre estava programat un volum Deluxe amb les aportacions del tristament desaparegut Richard Corben (1940-2020) a l'univers de les Tortugues Ninja, publicades originalment per Mirage Studios.

Va arribar aquell novembre, i no es va publicar i així mes a mes van passar tot el 2022, fins que aquest gener de 2023 aquest volum especial de Tortugues Ninja de Richard Corben ha vist la llum.

Tenint-lo a les mans és un volum que fa molt de goig, però malauradament hi ha un aspecte negatiu que en parlaré més endavant. Anem pas a pas.

Primer de tot tenim un volum en format cartoné envoltat per una funda de plàstic. Això permet poder gaudir de la il·lustració de portada de Richard Corben sense que el títol i els noms dels autors l'alterin, ja que aquests són a la funda. El mateix succeeix a la contraportada, la bola del món al plàstic amaga les quatre tortugues al volum. Però s'ha de dir que costa una miqueta posar el volum dins la funda, però en el fons és un detall sense importància.



Obrint el volum ens trobem amb una introducció a càrrec de José Villarrubia, on evidentment ens parla de l'autor en qüestió i de la seva evolució com a artista.

Tot seguit ens trobem amb la primera aportació de Richard Corben a l'univers de les Tortugues Ninja. Aquella primera col·laboració fou l'entintat d'una història curta de pàgines que va acompanyar com a material extra el número 7 de TMNT. Així primer ens trobem a la il·lustració de portada d'en Kevin Eastman per aquest número, i tot seguit tenim la historieta. 

TMNT núm. 7 - Història extra: Teníais que estar ahí (You had to be there), de Kevin Eastman (guió, dibuix i color), i Richard Corben (tintes) (març de 1986).
 
En Michelangelo es veu teletransportat per culpa d'una nau alienígena a un altre món, on es creuarà amb uns perillosos víkings, però afortunadament la mateixa nau el salva i pot tornar al seu món.

Seguidament, tenim la il·lustració de Richard Corben per a la portada de la tercera impressió del número 2 de TMNT (1986), i dos esbossos conceptuals d'aquesta il·lustració, unja molt definitiu.

I finalment tenim  ja el número 33 de TMNT que dóna nom a aquest volum, dibuixat per en Richard Corben: Tortugas en el tiempo, havent-hi, en primer lloc, la il·lustració de la portada, com he dit més amunt dibuixada per ell. I és aquí on hi ha el gran aspecte negatiu, per motius que se m'escapen, el capítol no té els colors originals d'en Richard Corben de l'antiquíssima grapa,  sinó que ha estat acolorit per IDW per aquest volum. I pel que he anat veient per internet, quan fas la comparació aquests nous colors no tenen res a veure amb la força dels originals, només cal comprar la portada que sí que té els colors originals.

TMNT núm. 33: Tortugas en el tiempo (Turtles take time), de Jan Strnad (guió), Richard Corben (dibuix, tinta i colors originals) i IDW (colors nous) (juny de 1990). 

Gràcies a un cub proporcionat per la Renet, les quatre Tortugues viatjaran per diferents èpoques, en les quals en cadascuna els seus aspectes s'adequaran al moment en què es trobin. Seran pirates amb tresor portuguès pel mig, es convertiran guerrers medievals trobant-se amb els cavallers de la Taula Rodona, retrocediran a l'estadi d'ous, però amb unes obertures per les cames i ulls, havent de fugir d'un cocodril, i finalment viatjaran fins en èpoques prehistòriques quan els humans tot just començaven a caminar. Finalment, després de tant viatjar retornen a casa seva, al seu temps. La portada ens mostra cada un d'aquests quatre moments.

Finalitzat el capítol, tenim el gran encant d'aquesta edició i és el gran contingut de material addicional que hi ha.

Per la història Teníais que estar ahí, tenim uns comentaris d'en Kevin Eastman i Peter Laird, tal com ja teníem a la sèrie original. Seguidament, tenim unes notes que Eastman va enviar a Corben durant el procés creatiu, que veurem que llavors en Raphael era la tortuga protagonista. Tot seguit tenim esbossos de composició de pàgina, les quatre pàgines amb els llapis finals d'Eastman, les quatre pàgines entintades per en Richard Corben i la versió final en blanc i negre.

Per la història Tortugas en el tiempo, comencem amb la versió maquetada original de la portada, seguidament tenim el comentari de Kevin Eastman, i seguidament tenim diferents propostes del guió i argument de la història. Primer un esborrany de Corben, segon un primer guió de Jan Strnad, i un segon guió ja complet d'Strnad, explicant que succeeix, donant llibertat a en Corben a l'hora de dibuixar-ho. També inclou la curiosa nota de Strnad a Corben sobre la pota de fusta d'en Don versió pirata. Tot seguit tenim una sèrie de pàgines amb els esbossos sobre la composició de les pàgines, també tenim la reproducció del capítol amb les tintes de Corben i les lletres originals, continuem amb la il·lustració de portada acolorida per Corben amb aquarel·les com a guia per la il·lustració definitiva, i finalment per acabar tenim la il·lustració de Kevin Eastman pel primer volum recopilatori original de la sèrie.

Sense dubte és una excel·lent edició per tot el seu contingut que malauradament desllueix per no comptar amb els colors originals de Richard Corben al capítol Tortugas en el tiempo.  Per tant, si sou uns afortunats i teniu la grapa original, serà l'amiga perfecta d'aquest volum que recopila les Tortugues Ninja de Richard Corben.