diumenge, 12 de febrer del 2023

Rara avis. La insòlita vida de Jordi Saber Pi

Títol: Rara avis. La insòlita vida de Jordi Sabater Pi
Títol original: Rara avis. La insólita vida de Jordi Sabater Pi
Autors: Raúl Deamo (guió) i Tyto Alba (dibuix)
Traducció de: Núria Sales Rovira
Col·lecció: Il·lustrada
Publicat per: Símbol Editors, desembre de 2022
Format: Cartoné - 104 pàgines - 19 x 26,8 cm - Color
Preu: 22 €


 

 
Acabant el 2022, Símbol Editors va publicar a principis de desembre Rara avis. La insòlita vida de Jordi Sabater Pi, de Raúl Deamo i Tyto Alba, amb motiu de la commemoració del centenari del seu naixement (nat el 2 d'agost de 1922  i mort el 5 d'agost de 2009).

Molts coneixerem Jordi Sabater Pi per ser la persona que va portar al Zoo de Barcelona l'únic goril·la albí conegut, el Floquet de Neu, trobat el 1966. Però  per en Jordi Sabater Pi aquell fou un episodi més de la seva vida, una anècdota més tal com ens diu el llibre, però que va eclipsar molts dels seus treballs i descobriments.
 
Aquest còmic vol apropar-nos la figura de qui fou Jordi Sabater Pi, i especialment la seva vida a les províncies de la Guinea espanyola, que amb la seva independència l'octubre de 1968, va passar a ser la República de Guinea Equatorial, i amb el canvi de règim ell i la seva família es van veure obligats a anar-se'n, i començar una nova vida a Barcelona.

Així doncs, a través de testimonis, entre els quals el seu fill Oriol Sabater, Montserrat Colell, etòloga, deixebla i col·laboradora seva, i Maria Teresa Abelló, conservador de primats del Zoo, els dos autors han retratat la seva vida destacant-ne els moments més importants. Al final del volum trobarem uns textos d'aquests tres.

Ja des de ben jovenet, Jordi Sabater Pi va mostrar unes grans habilitats en l'art del dibuix, cosa que li seria molt rellevant pel que s'esdevindria en el seu futur. Acabada la Guerra Civil Espanyola, el 1940 degut la postguerra, viatja fins a la Guinea espanyola, amb només disset anys per trobar-hi una nova oportunitat. Sense saber-ho, i exceptuant alguns períodes, com el servei militar, en el qual va conèixer qui seria la seva dona i mare dels seus fills, la Núria Coca, aquest tros de l'Àfrica equatorial passaria a ser casa seva fins que el 1969 es va veure obligat a abandonar-lo, quasi una trentena d'anys. 

Allà es va formar com a científic autodidacte, sense cap mena de formació universitària, cosa que li va portar algun problema, no en tindria fins al seu retorn definitiu a Barcelona. Doncs, a Guinea va estudiar els seus pobles indignes, entre els quals el poble fang, dels qui en va aprendre la seva llengua, costums i cultura, però el món natural també l'apassionava i així va començar a estudiar-la, principalment els primats sent els més rellevants els goril·les i els ximpanzés. Així que amb el seu excel·lent dibuix, no només els va dibuixar sinó també en representava el seu comportament. Gràcies a la seva experiència a Guinea, ja amb formació universitària, i esdevenint professor va ser un dels impulsos de l'etologia a l'estat espanyol. A part també va estudiar els nius per dormir que fan els goril·les i ximpanzés, i d'aquests també en va descobrir la seva habilitat d'utilitzar eines, una mica més tard, de quan ho va descobrir la Jane Goodall.

A partir del 1958 va esdevenir responsable del centre d'Ikunde, amb el qual podria aprofundir els seus estudis amb la fauna, ja que s'hi acollia animals salvatges, i amb els quals es proveïa el Zoo de Barcelona. Aquest centre era gestionat per l'ajuntament d'aquesta ciutat. En ells va viure alguns moments força molestos pel que implicava, i sent conscient de les amenaces per la fauna salvatge que comportava la seva caça com també la destrucció dels seus hàbitats.


Amb aquests paràgrafs he exposat alguns dels moments de la vida de Jordi i Sabater Pi que ens trobarem amb la lectura d'aquest còmic, en el qual aquests i d'altres de manera cronològica i amb més detall se'ns explicaran.

També és un retrat d'una llarga època, en la qual es tenia una percepció diferent de la que hi ha ara i, per tant, s'actuava d'una manera que avui seria impensable. Principalment de com tractàvem la fauna salvatge exòtica llavors, que afortunadament en el context europeu ha anat canviat, però que sense dubte encara hi ha molta feina a fer.

Jo com molts, coneixia la figura de Jordi Sabater Pi, com aquell que un dia ens va portar el Floquet de Neu. Ara gràcies a aquest còmic he conegut, i en el fons és una visió ràpida, que la seva vida va ser molt més extensa, amb una trajectòria científica molt rellevant, en vida seva i encara avui. 

Així doncs, Rara avis. La insòlita vida de Jordi Sabater Pi és una excel·lent obra per conèixer aquest científic català en el context dels darreres dècades de la llavors Guinea espanyola, i per ser conscients de la seva vàlua i posant-lo al mateix nivell de primatòlogues reconegudes com la mencionada Jane Goodall, experta en ximpanzés i la Dian Fossey, experta en goril·les.