dissabte, 18 de febrer del 2023

Las Tortugas Ninja vol. 12

Títol: Las Tortugas Ninja vol. 12
Títols originals
: TMNT núms. 51 a 57
Autors
: Kevin Eastman, Bobby Curnow, Tom Waltz (Guió), Ken Garing, Michael Dialynas i Mateus Santolouco (Dibuix), Ronda Pattison (Color) i Mateus Santolouco (portada)
Traducció per:
Bárbara Azagra Rueda
Publicat per:
ECC Ediciones, desembre de 2022
Format:
Rústica - 176 pàgines - Color
Preu:
18 €



 


A mitjan desembre de 2022, ECC va posar a la venda el volum 12 de la nova sèrie de les Tortugues Ninja, i així amb dos mesos de retard ha tocat el torn de la seva lectura.

Com que la continuïtat d'IDW combina la sèrie regular, amb les micro-sèries, entrecreuaments i altres, una bona manera de no perdre's, és seguir aquest enllaç de la Turtlepedia o bé TMNT The IDW Collection de  Penguin Random House, on a cada volum s'indica el seu contingut, i fins al volum 9 el contingut és el mateix que el d'ECC, cada volum de l'IDW Collection equival a dos d'ECC.

Amb el volum 9 d'ECC hi ha un lleuger canvi.  El corresponent volum de l'IDW Collection és el cinquè, que inclou el primer entrecreuament amb els Caçafantasmes, però com que aquest ja va ser publicat per Fandogamia (setembre de 2017), per una qüestió de drets, en aquest volum d'ECC no s'inclou, o més aviat s'hauria d'haver inclòs en el que hauria sigut el volum 10 d'ECC. Així doncs, es dividiria el cinquè de l'IDW Collection en dos: per una banda, tindríem els quatre capítols de Turtles in Time i els números 38 a 40 i per l'altra banda, tindríem l'entrecreuament amb els Caçafantasmes i els números 41 a 44.

Així, el 10è i 11è volum d'ECC corresponen al sisè de l'IDW Collection. A partir d'aquests dos volums d'ECC es recupera que cada volum de l'IDW Collection equival a dos d'ECC, fins que no ens trobem amb algun altre canvi. Per tant, aquest 12è volum d'ECC correspon a la primera meitat del setè de l'IDW Collection.


Endinsem-mos en aquest dotzè volum, amb els números 51 a 57, els quals els cinc primers corresponen a l'arc argumental Order from chaos, i els dos darrers a l'arc argumentar Leatherhead.

Núms. 51 a 55, de Kevin Eastman, Bobby Curnow i Tom Waltz (guió), Ken Garing (#51 i 52) i Michael Dialynas (#53 a 55) (dibuix) i Ronda Pattison (color) (octubre de 2015 a gener 2016 i abril de 2016). Aquests cinc números corresponen als darrers del tretzè arc argumental, Order from chaos (Ordre des del caos).
 
Qui fou en Hamato Yoshi en una altra vida, ara el mestre Splinter, és el nou cap del Clan del Peu, i les coses han canviat. Alguns ninges consideren que el Clan han perdut el rumb, com és el cas de la Jennika, una ninja assassina, i per això hi voldrà posar remei, però l'Splinter sabrà reconduir la situació d'aquesta jove ninja.

Però aquest, considerat debilitat, també serà aprofitat per nous enemics, ara que el Peu no està sota les ordres de l'Shredder. Aquests són els misteriosos Fanstasmes de carrer, guiats per un home molt ric, que utilitzen uns capes que els permet traspassar materials. Unes capes que quan les veu en Harold les reconeix prou bé, ja que tot indica que al darrere hi ha la seva exparella.

La immortal Kitsune tot i estar sota la custòdia del mestre Splinter, s'ho pren com un joc, i continua estrenyent el control mental sobre l'Alopex, i sabent ella que tant l'Splinter com l'April estan al cas de la seva condició d'immortal i de la seva família.

En Casey està molt afectat mentalment per tot el que va succeir amb el Rei Rata durant el viatge a Califòrnia. Com a conseqüència la seva relació amb l'April se'n ressentirà.

Amb tot en Michelangelo, encara no ha assumit el canvi de situació, i és acollit pels Mutanimals, però quan descobreix que en Hob té una estranya relació amb en Hun, entre gat i tortuga s'inicia una nova discòrdia, i com a conseqüència l'Slash deixa el grup, ja que tampoc veu amb bons ulls aquesta relació entre el gat i l'humà. Ara en Mikey torna a estar sol, però aviat es retroba amb els seus germans al seu antic cau. Així que els quatre quelonis emprendran una nova missió, anar fins a Burnow Island, convidats per en Honeycutt.

En un vaixell prop de Burnow Island, hi ha tres humans, dos d'ells soldats, un dels quals prèviament ha estat vigilant i observant els Mutanimals.

Núms. 56 i 57, de Kevin Eastman, Bobby Curnow i Tom Waltz (guió), Mateus Santolouco (dibuix) i Ronda Pattison (color) (març i abril de 2016). Aquests dos primers números de tres corresponen al catorzè arc argumental, Leatherhead

Burnow Island s'ha terraformat perquè els utroms i puguin viure-hi. A través de la màquina de teletransportació d'en Harold, les quatre Tortugues hi fan cap, havent d'utilitzar màscares i bombones per poder respirar. Un cop a l'illa en Honeycutt els dóna la benvinguda i els presenta en Leatherhead, un caiman mutant, que viu a l'illa des de fa segles, que va ser crucial per tal que en Donatello retornés al seu cos, i ara demana poder anar a Nova York, per poder-s'hi establir ara que l'illa és inhabitable per ell. Tot seguit emprenen les accions per poder despertar els utroms que estan en son profund. Quan alguns ja estan despertes, es troben amb una cosa indesitjable, en Honeycutt ha estat destruït i alguns dels utroms han estat assassinats.

Malgrat que els utroms morts no podran ressuscitar, intenten recuperar en Honeycutt, però en activar-lo sembla que està en coma. Segons en Leatherhead, sembla que a l'illa hi ha algú més, així que en Leo i en Raph guiats pel caiman van cap al lloc on hi pot haver aquest algú. I quan arriben al lloc, es troben amb en Tragg i en Granitor, soldats d'en Krang, i llavors en Leatherhead, mostra les seves veritables intencions.
 

Després d'un onzè volum, ho vam presenciar la fi de n'Oroku Saki "Shredder" i com la parella formada per en Casey i l'April coneixen els immortals Aka i Rei Rata, en aquest dotzè volum, estem veient les conseqüències de canvi de lideratge al Clan del Peu i l'aparició de nous individus en diferents fronts, sent el més destacat el caiman mutant Leatherhead de Burnow Island.
 
Com sabem de portades de capítols n'hi ha més d'una, així abans de cada capítol, hi tindrem la seva portada oficial i la seva alternativa d'en Kevin Eastman. Al final de volum, hi tenim la portada del catorzè volum recopilatori original, Order from chaos, de Michael Dialynas, i portades alternatives dels números 51, 52 i 55 de Ian Nichols, Kevin Eastman, Clay Mann, el tercet Robert Atkins, Chuck Arnold i Simon Gough; i Ben Bishop.
 
Sent la periodicitat d'aquesta sèrie bimestral, el tretzè volum sortirà el pròxim 28 de febrer, i el catorzè volum ja el tenim programat per principis de maig de 2023, corresponent a novetat d'abril. A més el març, sortirà el 7è volum de la sèrie original, que correspon a l'artwork.