dimarts, 4 d’abril del 2023

Crònica del 41 Comic Barcelona 1a part: Distribució, compres i firmes

Aquesta és la crònica ja publicada a ComiCat, però aquí li donaré un toc més personal, afegint-hi les compres i dedicatòries, i parlant en primera persona del singular.

Del divendres 31 de maç al 2 d'abril ha tingut lloc el 41 Comic Barcelona. El saló s’ha celebrat la planta baixa del Palau 2, al Palau 5 i la Plaça Univers de Fira Montjuïc, assistint-hi uns 110.000 visitants, una xifra similar a l'any passat, però encara una mica endarrere de l'edició de 2019 amb 112.000 visitants, la darrera presencial abans de la covid-19.

Enguany hi he tornat a ser, visitant-lo el dissabte amb acreditació de ComiCat, i acompanyat durant una bona estona d'en Pau "Gargotaire".  El company de ComiCat Jordi Riera Pujal va ser-hi divendres participant el divendres a un acte adreçat a docents d'educació infantil, primària i secundària i responsables de biblioteca de centres educatiu.

Al Twitter de ComiCat, hi vaig crear un fil fent una crònica en directe del que vaig visitar, que tot seguit redacto, posant-hi ordre. 

Va ser entrar al Comic Barcelona pel Palau 5, que ens trobàvem les principals exposicions, totes elles ben interessants. En primer terme hi havien les de Daniel Torres, l'arquitectura de les vinyetes, sent una magnífica exposició dedicada al Gran Premi del Saló de l'any passat, la de Gràcies, Carlos, dedicada a en Carlos Pacheco i la de Punts de cordura: el rol, els còmics i el cinema d’Álex de la Iglesia.



I baixant les escales ens trobpàvem les exposicions de Magues de l'Humor, una bona iniciativa per visualitzar les autores d'humor gràfic, la de Fragments imaginaris de Genie Espinosa (Premi Autora Revelació Miguel Gallardo al Comic Barcelona de 2022), la del 75è aniversari de Zipi y Zape i la de David Lopez. El dibuixant de 20 cares.





Al Palau 5 també era el lloc on acostumen a haver-hi les presentacions editorials, conferències i les projeccions cinematogràfiques a l'auditori. En sortir d'aquest accedíem a la Plaça Univers, on hi havien els Food Trucks, i travessant-la, s'accedia al Palau 2, on hi havia els estands editorials, la zona Comic Kids i la zona Nintendo, entre d'altres.


Per acabar aquest apartat d'exposicions, havíem d'anar al Palau 2, on a la zona Comic Kids hi havien les exposicions de la Beca Carnet Jove i la de XII Concurs Escolar Comic Barcelona






El còmic en català present al 41 Comic Barcelona.


En aquest apartat vull parlar d'aquell còmic en català que vaig anar trobant tot voltant pel Saló, molt d'ell novetats recents.

Començó amb l'estand anomenat Astèrix, del grup editorial Anaya, on hi podíem trobar diferents obres dels seus diferents segells editorials, tal com les aventures del famós gal, ara acompanyat de la sèrie de l'Ideafix (Salvat-Bruixola), Males Bèsties, Llegendes del pati i La Societat dels Exploradors (Barcanova), i Les Sisters (Hachette) entre d'altres.



Com sempre teniem un estand d'Ooso Comics ben vistós, on a part del seu catàleg de còmic català també hi venien peluixos de la seva línia educativa i divulgativa.




A Editorial Finestres hi trobàvem el seu catàleg de còmic que mes rere mes va creixent, destacant El Gran Buit, que enguany la seva autora, la Léa Murawiec, va assistir al Comic Barcelona, i amb Què de Max, el primer Premi Finestres de Còmic en Català.


A la zona Alter Comic, a l'estand d'Autsaider Comics hi podíem trobar Olot de Dr. Alderete.



A la zona Artist Alley, hi trobàvem en Carles Roman, autor de Drac Català i Fabi i Fedó, ciutadans d'Empúries, del qual recentment va finalitzar la campanya de micromecenatge del tercer volum i, per tant, els mecenes ja el podíem recollir allí.



A l'estand d'Abacus com segurament en d'altres estands de llibreries, hi podíem trobar les recents novetats de Kaji Manga, els darrers volums de Dodoma i Grendel i els primers de Joc d'heroïnes i orange, com també les d'entreDos Editorial, Germanes i Hooky.





Per part de Kaji, o més aviat per part del Grup Enciclopedia, sent un grup amb diferents segells els quals publiquen còmic, seria necessari la presència d'un estand propi per visualitzar el que pública. I això també serviria pel Grup 62.

A Planeta Cómic, també hi podíem trobar el seu catàleg de manga en català amb Bola de drac i sèries derivades, la completes NarutoDr. Slump, i les que estan en curs com My Hero Academia i Detectiu Conan, que enguany s'ha reprès la publicació i esperem que tingui una bona continuïtat. Recordo que aquest abril s'estrena Haikyû!! i One Piece en una edició 3 en 1.







Entrant a l'estand d'ECC, de dos pisos i segurament el més gran, hi podíem trobar la sèrie Nuc de la seva línia Kodomo de mica en mica va creient, i també títols de DC com V de Vendetta o Watchmen, que esperem que no sigui una excepció, i que ens arribin altres títols.




No ens podem oblidar de Panini Comics, que aquest maig estrenaran el manga de Prodigiosa. Les aventrures de Ladybug i Gat Noir, i el juny estrenaran Berkserk en la seva edició Maximum.



A Penguin Random House, hi teníem títols juvenils com Lily Mitjalluna, el qual el segon volum és novetat, Frida McMoon i els aprenents del temps, novetat de l'any passat, El diaris de la Cirera, i també els dos primers volums de Wind Breaker per part del segell Distrio Manga.




Entrant a Norma Editorial, destacar la seva darrera novetat de còmic en català: El Museu de Jorge Carrión i Sagar Fornies, com també l'estrena Neon Genesis Evangelion, al capdavant del seu catàleg de còmic japonès. El seu segell Astronave també tenia un espai, volent destacar Menjant amb por, que va ser guardonat Millor Còmic Infantil i Juvenil en aquest saló.



Passant per l'estand d'Astiberri, hi podiem trobar una de les seves darrers novetats, María la Jabalina, com també el nou Uxío i amics, de la seva col·lecció Txikiberri.



En Pau d'Escápula Comics s'estrenava al Comic Barcelona amb estand propi, autor conegut per ser l'autor de La Saga d'Atlas & Axis i Curtiss Hill


I ja per acabar aquest recorregut, a Continuarà Comics/Trilita Ediciones hi podíem trobar els tres números d'Els herois catalans desperten! de Senyera Studios, on el seu creador, l'Humbe hi firmava el dissabte, i recordo que hi ha engegada una campanya a Verkami pels següents números.




Les compres i les dedicatòries.

Un dels motius per visitar el Saló (aquest o el del Manga) és aconseguir dedicatòries de part dels autors a part de fer alguna compra, aprofitant l'esdeveniment. Al meu perfil de Twitter, el diumenge ja hi vaig fer un fil, que ara recullo també aquí. Enguany però hi ha hagut més compres que firmes. Vegem-ho.

Amb la visita a l'estand d'en Carles Roman hi vaig recollir el 3r volum de Fabi i Fedó, ciutadans d'Empúries amb les seves recompenses, havent sigut mecenes de la campanya. Manca el dibuix a l'aiguada que encara s'ha de fer.


A l'estand d'ECC hi vaig comprar l'artbook de la sèrie original de Las Tortugas Ninja. Amb aquest setè volum, ja hem completat la col·lecció.


A l'estand d'Abacus hi vaig comprar les  quatre novetats de Kaji Manga. Per una banda els volums 3 i darrers de Dodoma i Grendel. I per altra banda, les seves dues estrenes: els volums 1 de Joc d'heroïnes i orange.





I acabem les compres amb Norma Editorial. Primer tenim El Museu de Jorge Carrión i Sagar Fornies, amb col·laboració del Museu Nacional d'Art de Catalunya, i amb làmina de regal.


Seguim amb el nou manga en català de l'editorial: el primer volum de l'Edició Col·leccionista de Neon Genesis Evangelion. A més a més, també el volum 6  de Chainsaw Man i els volums 5 de Guardians de la nit i Jujutsu Kaisen. La guerra màgica.




I com a punt final, l'única firma d'aquest Comic Barcelona: la de l'Humbe al primer número d'Els Poderosos Balears, la quarta part d'Els herois catalans desperten (Senyera Studios).

 

Hauria volgut posar les llicències de còmic en català, però com que Blogger té limitació de caràcters en les etiquetes, i no me'n deixa posar més, faré una segona part dedicada a les llicències i futurs llançaments.

Per posar punt final, quatre comentaris més. En aquesta edició s'ha reduït l'espai utilitzat. Les principals exposicions estaven concentrades al Palau 5 i la planta baixa del Palau 2 es va prioritzar la presència d'editorials, llibreries, auto-editors, artistes i il·lustradors, sense ocupar el pis superior. Si l'any passat eren pocs el estands de marxandatge, enguany eren quasi inexistents, quelcom totalment diferent amb el passat Manga Barcelona.

L'espai Comic Kids com els espai Artist Alley, Alter Comic i Fanzines on els autors podien vendre els seus dibuixos i publicacions eren magnífics. Com cosa a tenir en compte, fora que hi haguessin pantalles per dins del saló
que informessin dels actes que s'estan celebrant a cada moment.

Ficomic ha fet una bona feina en general, que crec que ha estat recompensada pel gran nombre de visitants, amb una xifra semblant a la de l'any passat, 110.000, podent caminar sense aglomeracions, que facilita el gaudi de l'esdeveniment.


Text i fotografies per Marc Mensa "Llop Segarrenc"