dimarts, 4 d’abril del 2023

Crònica del 41 Comic Barcelona 2a part: Les llicències de còmic i manga en català

Tal com he dit a la primera part de la Crònica del 41 Comic Barcelona, la restricció de caràcters a les etiquetes de Blogger, m'ha fet fer una segona part dedicada a les llicències de manga en català. En tot cas és un copiar i enganxar, del que ja està publicat a ComiCat, també redactat per mi, amb algun lleuger retoc. 



Les llicències i novetats destacades per aquest 2023 de còmic i manga en català

El dissabte entre volta i volta, vam anar a diferents presentacions editorials. Vam començar amb la de Panini Comics. El seu responsable, l'Alejandro M. Viturtia, en lloc de fer una presentació de novetats i de futurs llançaments va parlar de la situació de les seves línies editorials, principalment Marvel, Conan El Bárbaro i manga. Sobre el manga en català, com hem dit més a munt aquest maig arribarà Prodigiosa. Les aventures de Ladybug i Gat Noi, i el juny, l'edició Maximum de Berserk. Ens va avisar de no menystenir el manga de Ladybug. També va mencionar que volen ampliar el seu catàleg en català més enllà del manga. Unes paraules indefinides que es poden entendre amb la possibilitat de publicar Marvel en català, i que pròximament tindrem notícies de que volen dir aquestes paraules. Estarem atents.



Sobre ampliar el catàleg del manga en català volen veure com funciona el mercat i no estant tancats a cap gènere i/o demografia. Per ells és un terreny desconegut i volen fer-ho el millor possible i poder-ho consolidar en el temps. Respecte edicions simultànies catalanes i castellanes, Ladybug en serà una Sobre com diferència les edicions catalanes de les castellanes, en el cas de Ladybug sí que hi ha una franja groga, per fer-ho més visual de cara el públic al que va destinat però per Berserk volen que sigui un detall petit que no alteri la portada substancialment, del qual de moment no en tenim la portada definitiva.



Tot seguit va tocar el torn d'ECC Ediciones. Pel que fa al català van parlar de la sèrie Nuc, sent el darrer volum El vampir vegà i també L'Arlo i en Pips del seu segell Kodomo.





Al torn de preguntes i respostes, preguntats per si publicarien manga en català, van respondre amb un simple SÍ que després van desenvolupar. La idea és començar amb Junji Ito, autor de manga de terror, segurament amb Black Paradox de cara a finals d'any o començaments del vinent. Poden arribar edicions simultànies i en futur poden arribar més coses de DC però ara es volen centrar en la línia de manga.



Vam començar el dissabte amb dues excel·lents notícies. Una estona més tard va tocar el torn de Fandogamia, preguntats per la futura edició en català de "La meva experiència lesbiana", van respondre que de moment no té títol definit, es basarà en l'edició bunkô,  i sortirà simultàniament amb la corresponent nova edició en castellà i l'esperem pel Manga Barcelona d'enguany.


I anem per les dues darreres presentacions que vam assistir dissabte. Començant per Norma Editorial, primer van fer un repàs de les seves darreres novetats, que en català van mencionar El Museu i Neon Genesis Evangelion, i també van mencionar Menjant amb por, guardonat en aquest saló.


 
També ens van presentar l'edició rústica de Goodbye Eri (Sayonara Eri) de Tatsuki Fujimoto que sortirà si no hi cap imprevist el 14 d'abril. També tindrà edició cartoné. (Imatge d'Encinestrat)


De futurs llançaments en català, van anunciar que Death Note arribarà el maig, abans per Sant Jordi tindrem una nova edició de L'art de volar, que fa anys ja va publicar Glénat, i per la Setmana del Llibre en català, publicaran al seva contrapart, L'ala trencada, també dels mateixos autors, Antonio Atarriba i Kim.



També volen potenciar el còmic europeu en català amb títols potents, que sortirien simultàniament amb les edicions en castellà. Sobre còmic americà també s'ho volen mirar, van mencionar una biografia sobre Einstein. Ho anirem veient. A part també hi el segell Astronave que periòdicament van publicant títols en català.

I ara anem a la darrera presentació  de dissabte, la de Planeta Comic. Anant al torn de preguntes i respostes, preguntats per quan sortiria el primer volum de Ranma, van mencionar que segurament el juliol d'enguany. Alhora també servirà com a exemple per valorar una possible publicació en català de la nova edició d'Inuyasha. Sobre la franja blava i la manca de sobrecoberta es mantenen "tossuts" tal com ells mateixos van dir. Sobre la críticada franja blava van comentar que miraran que no desvirtuí la il·lustració de portada com ara passa amb la de Haikyû!! vol. 3, on el punt de vista es veu alterat, la pilota està per sobre d'en Nishinoya, i la franja provoca que estigui al seu darrere.


El diumenge no vam poder ser-hi, i per tant, vam fer el seguiment a través de Magazín Podcast i la Ladymhep. Començant per la presentació de Penguin Random House amb el seus segelles Salamandra Graphic i Distrito Manga al capdavant, van anunciar que Salamandra publicaria aquest octubre El viatge de Shuna de Hayao Miyazaki simultàniament en català i castellà, en una edició cartoné amb sobrecoberta.


De moment no tenen previst publicar la novel·la gràfica de Boomers en català, volen veure com funciona en castellà. Pel que fa al manga, decidiran si treure més títols en funció de l'èxit o no de Wind Breaker.

Seguidament hi va haver la presentació d'Ooso (Fils de Mangazín i Ladymhep), que enguany fa 5 anys que van començar publicar manga. El segon volum de Getter Robot serà novetat de finals d'abril o com a molt tard de principis de maig. El juny sortirà el primer de Megaman Megamix, en volums de 300 pàgines a tot color.  Els dos volums sortiran un rere l'altre. 



Per celebrar el seu cinquè aniversari sortejaran materials exclusius com la figura de l'Afrodita A i el gorro de Kamen Rider, i també crearan un àlbum per guardar-hi totes les cartes exclusives de les pre-orders.


I per acabar van anunciar dues noves llicències de l'univers X-Venture. Una sèrie sobre duels d'animals actuals i una altra sobre dinosaures, que de moment no tenen nom en català, però que segons Mangaes es titulen: Docchi ga tsuyoi" ("Quin és més fort?") i "Kyōryū Kingdom" ("El regne dels dinosaures"), que és un dels més coneguts de la franquícia.



Per acabar les presentacions, tenim la d'Editorial Finestres, que en aquest cas, els hi hem preguntat per xarxes per saber que ens portaran pròximament. Per aquest abril, cap a finals, ens arribarà La Propietat, de Rutu Modan (Túnels), i Astrologia lleugera, de Liv Strömquist (Dins la sala dels miralls). Ho il·lustrem amb la portada de l'edició en anglès de La Propietat, sent la primera que sortirà.


Text i fotografies per Marc Mensa "Llop Segarrenc", excepte el text i imatges aportades per en Jordi Riera Pujal i aquelles fotografies de les presentacions de Distrito/Salamandra i d'Ooso que són d'en Josep Maria Llauradó (Mangazín Podcast) i la Ladymhep (imatges de les noves llicències d'Ooso).