diumenge, 2 d’abril del 2023

Noceà vol. 1. Atari & Tika

Títol: Noceà vol. 1. Atari & Tika
Títol original: Nocéan vol. 1 Atari & Tika
Autor: Ricard Efa
Correcció de: Edgar Cotés i Abel Carretero
Publicat per: Mai Més, març de 2023
Format: Cartoné - 24 x 32 cm - 62 pàgines - Color
Preu: 17,95 €








Mai Més
és una editorial especialitzada en literatura fantàstica que en el seu catàleg hi trobem novel·les de Terry Pratchet o la cèlebre Dune de Frank Herbert. El novembre de 2021 va iniciar la seva línia de còmic amb una obra de temàtica fantàstica i ciència-ficció. 

Aquest març ha publicat el seu quart còmic, el primer volum de Noceà, titulat Atari & Tika, la nova obra de Ricard Efa, de qui el 2018 ja vam poder gaudir d'un còmic seu en català, Sola, publicat per Norma Editorial, sent-ne el dibuixant. Ara amb aquesta nova obra és el guionista, el dibuixant i el colorista.

Em van tenir la primera notícia el novembre de l'any passat quan el seu autor el va anunciar a Twitter, en la qual per les imatges vam poder veure que Mai Més la publicaria en català, sent la seva edició original en francès per part de Dupuis.


En futur, el nivell de l'oceà ha pujat tant que ha canviat el perfil d'Europa tal com el coneixem ara. L'oceà, completament contaminat, se li ha negat la seva antiga condició, el lloc de vida exuberant, ha estat rebatejat com a Noceà. Però no només les grans masses d'aigua n'han sortit perjudicades per les nostres activitats, el planeta sencer, la Terra, també. Com a conseqüència tot es va desestabilitzar, comportant migracions massives de persones buscant un lloc millor per viure davant, la pol·lució, onades de calor i de fred. Però aquests moviments poblacionals també van comportar violència per aconseguir refugi, aigua i tot el més bàsic. Els governs van ser capaços de fer-hi front, i enlloc seu, una coalició de grans corporacions es van unir per formar Systema, per així poder continuar controlant els recursos i, per tant, la gent. Però davant d'aquest poder fort, diversa gent s'hi oposa.

En una ciutat costanera envoltada de grans murs que la protegeixen del Noceà, hi coneixerem una adolescent, l'Atari, que viu amb la seva iaia adoptiva, que la va acollir quan la seva mare fou assassinada per Systema, quan l'Atari només era una nena. Per això ara es veu atreta pels moviments opositors i revolucionaris, i serà durant el procés d'aproximar-s'hi que coneixerà una altra noia òrfena, la Tika, amb qui acabarà creant uns forts vincles d'amistat.

El control sobre els ciutadans és molt ferri. La ciutat està dividida entre sectors, en les quals els ciutadans han de tenir els corresponents permisos per poder-hi accedir-hi, no hi ha llibertat de circulació. Alhora que la policia és present a cada racó per fer complir la llei en el nom de Systema, i oposar-s'hi mínimament pot implicar la mort, com l'Atari sap prou bé.

Noceà  és una sèrie en la qual es reflexiona sobre temes ecològics, polítics i socials, dit d'una altra manera una distopia, on un aparell totalitari domina la societat, en un món fortament alterat ambientalment, on li hem negat a la Terra ser un planeta blau.

Aquest primer volum de Noceà se'ns presenta el context general de la sèrie, i on amb els seus errors i encerts, l'Atari emprendrà les primeres accions contra el poder establert. Ens trobem una introducció a aquest món que té la seva continuació en el segon volum titulat Hola avatar!, que esperem que ens arribi pròximament.