dimecres, 19 d’abril del 2023

Fabi i Fedó, ciutadans d'Empúries vol. 3: El mercader, el savi i el trapella

Títol: Fabi i Fedó, ciutadans d'Empúries vol. 3: El mercader, el savi i el trapella
Autor: Carles Roman
Publicat per: Còmics Roman, març de 2023
Format: Rústic, cosit - 56 pàgines - 21 x 29,7 cm - Color
Preu: 17€




En Carles Roman, l'autor del superheroi Drac Català (3 volums), renascut gràcies a les seves corresponents campanyes de micromecenatge (2018, 2020 i 2022), també és autor de dos peculiars personatges de l'antiguitat. Ells són en Fabi i en Fedó, i són dos ciutadans de l'antic Empúries, i conseqüentment l'obra es titula Fabi i Fedó, ciutadans d'Empúries

En Fabi és un soldat romà, molt forçut, però no gaire llest, tal com ens diu l'autor, és de pensaments senzills i en Fedó és un emporità d'origen grec, culte i enginyós, però escanyolit. El que no és un és l'altre.

A part d'ells dos, també hi ha altres personatges rellevants. Un és en Guspira, un marrec indiget (poble iber de l'Empordà) força trapella, i un quart és en Titus Màximus, general romà retirat panxacontent i manaire i que ara administra la ciutat.

Les seves aventures van néixer a la revista Cavall Fort a partir del 2000, i l'any 2016 les seves primeres historietes es van recopilar en el seu primer àlbum: El mosaic i altres històries, reeditat el 2021 gràcies a una campanya de micromecenatge. L'any 2019 va arribar el segon àlbum recopilatori: Una tragèdia espaterrant i tres comèdies colossals

Enguany, s'ha portat a terme una nova campanya de micromecenatge, amb la qual s'ha aconseguit publicar el tercer volum de la sèrie titulat El mercader, el savi i el trapella.
 
Aquest tercer volum inclou dues històries, sent la primera la més llarga i la segona més curta

  • El mercader i l'objecte del desig
    És la principal història d'aquest volum tenint 32 pàgines. En aquesta, un misteriós mercader anomenat Onassis VII arriba a Empúries per vendre un objecte únic que el sabrà vendre molt bé als possibles candidats a comprar-lo, creient aquests que en posseir-lo guanyaran estatus o aconseguiran els seus objectius. Serà el savi Fedó qui posarà llum a aquest assumpte del valuós objecte únic. 
  • Camí de l'escola
    Historieta curta de 8 pàgines amb l'indiget Guspira com a protagonista. Viurem alguna de les aventures que fa de bon matí, trapelleries incloses, tot fen tot fent camí cap a les lliçons que en Fedó proporciona.

És en la primera història que veurem i viurem on farem un recorregut per l'Empúries de l'època, com es creu que podia haver estat, i també segons la recreació d'en Carles Roman. Així Reconstruint Empúries serà el principal contingut extra d'aquest volum, on coneixerem el Fòrum, la Palestra, la casa anomenada Domus I, i les Termes, també complementat per un Vocabulari, on se'ns explicaran diferents conceptes d'aquesta historieta.

El mercader i l'objecte del desig té una història interessant que en Carles Roman ens l'explica en una pàgina del final del volum, i que aquí en faig quatre pinzellades. És la història més llarga que ha fet de Fabi i Fedó, i l'any 2005 va guanyar el Premi Serra i Moret en la modalitat de còmic per la Generalitat. A pesar d'aquest reconeixement nou fou fins al 2007 que no es va publicar. Fou a Cavall Fort entre els números 1077 i 1081-1082, però la va haver d'escurçar, suposant una alteració important de l'obra. Van haver de passar uns anys, i el 2011 finalment, el Museu d'Arqueologia d'Empúries la va publicar integra amb pàgines complementàries i en cartoné. 

Com a altre material extra, al capdavant del volum ens porta dues pàgines que ens situen l'escenari de la història, o sigui Empúries i els seus principals protagonistes i personatges. I també al final se'ns presenta el segell Còmics Roman i les obres publicades i per publicar en aquest moment, i per acabar una pàgina  on se'ns parla de l'autor, en Carles Roman. Així com a títols futurs tenim: el llibre físic d'El diable de l'ampolla (ara només hi ha versió en anglès i en castellà),  la sèrie negra Bad Wing, i el quart volum de Drac Català.

Ja anirem veient com aniran sortint. De moment podem gaudir dels tres volums de Drac Català i els tres de Fabí i Fedó, ciutadans d'Empúries.