dimarts, 12 de desembre del 2023

Crònica del 29 Manga Barcelona 1a part: Distribució i compres

Enguany el  29 Manga Barcelona s'ha tornat a celebrar en aquest pont d'inicis de desembre, del 7 al 10 de desembre, i a la mateixa ubicació estrenada l'any passat, la Fira Gran Via, que ha comptat amb més de 165.000 visitants, superant les xifres de l'any passat. 


Hi he tornat a anar-hi, el divendres i dissabte amb acreditació com a membre de ComiCat. A l'X (Twitter) de ComiCat, hi vaig crear diversos fils, tot fent una crònica en directe del que vaig visitar, però centrant-me en les presentacions editorials que vaig assistir: Volta de dissabte, presentacions d'Ooso, ECC, Panini i Distrito, volta del diumenge i presentacions de Fandogamia, Norma, Kitsune i Planeta. És a partir d'aquests fils que redacto aquesta crònica d'aquesta edició del Manga Barcelona. Comencem: 

Enguany el Manga Barcelona també s'ha reorganitzat respecte com era l'any passat. Els palaus ocupats eren els 4, 6 i 7, més l'espai exterior entre els palaus 4 i 6 (no usat) i l'espai entre els palaus 5 i 7 on hi havia les furgoteques (food trucks) i l'espai interior entre els palaus 4 i 5 per una banda i el palau 7 per l'altra, que era la Zona d'Activitats. I també el Pis Superior on hi havia l'Auditori-Sala de Cinema, les sales Kitsune, Manga Academy, Koi i de Premsa, i espais exteriors. Adjunto una imatge per facilitar-ne la comprensió, extreta de la web de Manga Barcelona


Amb acreditació, entràvem a l'espai exterior, entre els Palaus 4 i 6 (no usat) que ocupaven les furgoteques (Food Trucks).


A partir d'aquí, a l'esquerra, entrant al Palau 4, trobàvem els estands editorials, llibreries, la zona de fanzines, l'Artist Alley i la  gran zona de Nintendo. D'editorials vaig visitar especialment aquelles que publiquen manga en català.

El primer que ens trobàvem era els estands de les distribuïdores d'anime: Selecta amb la seva plataforma Anime Box, Crunchyroll i a l'esquerra de tot l'espai Manga Stream on tenien lloc xerrades que s'emetien per Twitch. I també destacar l'estand de Toei Animation tot fent promoció del Gear 5 d'en Monkey D. Luffy de One Piece.







 
Respecte a les compres, divendres vaig fer les de manga i dissabte les d'anime. En aquest fil hi estan recollides totes, que aquí vaig posant per estand. A Selecta justament n'hi vaig fer dues: les edicions col·leccionistes de Venus Wars i Fins aviat, Don Glees!.


Tot seguit trobàvem l'estand de Planeta Cómic, de manera repartida, hi trobàvem el seu catàleg en català: Bola de drac, Naruto, Detectiu Conan, Dr. Slump i My Hero Academia, i les incorporacions d'enguany: Haikyû!!, One Piece i Ranma 1/2.













Aquí només hi vaig comprar el One Piece Color Walk vol. 3 Lion, i a l'estand de Planeta Manga, el número 21 de la revista i el primer volum de Kohva.



Entrant a Panini Manga, hi trobàvem el seu catàleg inicial de manga en català amb Berserk i Prodigiosa: Les aventures de Lady Bug i Gat Noir. També hi tenien exemplars d'Spider-man. Animals, reuniu-vos!. En principi s'hi hauria pogut comprar, el quart volum de Berserk de manera avançada, però finalment no va poder assistir-hi. Així que vaig comprar volum 0 de Blame!, que a part d'incloure, una preqüela d'aquesta sèrie, també inclou les històries de Noise.



A Norma Editorial, al passadís central era on hi podíem trobar els seus títols de manga en català, destacant el darrer de Tokyo Revengers, el primer d'Atac als Titans i el primer de Cardcaptor Sakura, sense oblidar-nos de la resta del seu catàleg amb Chainsaw Man, Death Note, Guardians de la Nit, Jujusu Kaisen, Neon Genesis Evangelion, Look Back i Goodbye, Eri.






Aquí hi vaig comprar les novetats de desembre: els volums 14 de Guardians de la nit i Jujutsu Kaisen. La guerra màgica i el setzè i darrer de Tokyo Revengers, i també el primer volum de Cardcaptor Sakura, el primer shôjo en català de l'editorial.




Tot passejant vam aturar-nos a l'estand d'Ooso Comics, on vam saludar l'Olga i en Sergio. Les novetats que portaven pel Saló eren el primer volum de Silverday, conte de fades d'un Divendres de plata i el segon i darrer de Mega Man Megamix, que vaig aprofitar per recollir-los havent fet la pre-order.






Just al davant hi teníem l'estand de Fandogamia Editorial, estrenant-se amb La meva experiència lesbiana amb la solitud, que també vaig comprar.



I amb les editorials que publiquen manga en català amb l'estand de Distrito Manga,  on hi podiem trobar Wind Breaker, com també El viatge de Shuna, publicat pel segell germà de Salamandra Graphic. 

                               

 
 



A l'esquerra de tot del palau hi teniem l'Artist Alley i a la dreta del tot la zona Fanzines. I al fons del tot la zona Nintendo.



Deixem el palau 4 i entrem a la Zona d'Activitats que era on hi tenien lloc gran part dels tallers i activitats, amb Nihongo Experience, Taller Anime, Taller Manga, Cool Japan i Manga Kids, i on també hi havien les expsicions Itadakimanga, Fantasy Manga i 35 anys de Totoro











El Palau 5 estava ocupat per botigues de marxandatge i exposicions de figures i per la zona Manga Sport.








Justament, em van comentar que en una de les botigues es podia trobar el darrer film de Detectiu Conan: Black Iron Submarine, juntament amb la seva història complementaria Black Iron Mystery Train.


El Palau 7 estava ocupat per la Zona Cosplay, l'Escenari i la zona de restaurants japonesos. Justament, tant divendres com dissabte matí, vam poder gaudir del concert de la Kame Band.








I pujant al Pis superior era on hi havia l'Auditori-Sala de Cinema, les sales Kitsune, Koi, Manga Academy i de Premsa. A més tenies vistes superiors del palaus. La Kitsune era el lloc on s'hi feien les presentacions editorials i era molt millor que la que teniem l'any passat,




Tot això, i alguna cosa que ens vam descuidar, era el que podíem trobar en aquest 29 Manga Barcelona.

 
Al llarg de saló vam parlar amb l'Olga Resina i en Sergio Pérez d'Ooso Comics, l'Ignasi Estapé de Planeta, l'Anabel Espada de Norma, en Luis Alis d'ECC, en Pedro Medina de Fandogamia, l'Alejandro Martínez de Panini i l'Elena Rodriguez de Kitsune Manga. Agraïm haver pogut parlar amb ells, i així intercanviar opinions i sensacions.

I també un agraïment aquells divulgadors en català amb qui vam compartir moltes estones:
Mangazín Podcast, , , , , Kosmo Manga, i Racó del Manga.

Qui escriu aquestes paraules, valora molt positivament la nova distribució respecte a l'any passat, i en especial la nova Sala Kitsune, un dels punts dèbils de la passada edició.  També cal destacar positivament la gran presència del català que ha tingut enguany, ampliant la que hi va haver l'any passat.

Després d'aquest nou Manga Barcelona, on hem tingut la confirmació d'ECC i la incorporació inesperada de Kitsune, i tenint en compte la pausa de Kaji, que esperem que l'any que ve es reactivi amb plena normalitat, ens preparem per al 2024, en què se celebrarà la 30a edició del Manga Barcelona (5 a 8 de desembre), abans tindrem 42 Comic Barcelona que tindrà lloc del 3 al 5 de maig.


Text i fotografies del saló de Marc "Llop Segarrenc". Les imatges de les llicències s'han tret tot cercant Internet i de les proporcionades per les editorials