dimarts, 12 de desembre del 2023

Crònica del 29 Manga Barcelona 2a part: Les llicències de manga en català

Tal com he dit a la primera part de la Crònica del 29 Manga Barcelona, la restricció de caràcters a les etiquetes de Blogger, m'ha fet fer una segona part dedicada a les llicències de manga en català. En tot cas és un copiar i enganxar, del que ja està publicat a ComiCat, també redactat per mi.


 Les noves llicències de manga en català


Com sembla que ja és un costum, la primera editorial a presentar les seves novetats és Ooso Comics, el divendres matí. Després de presentar el seu catàleg com les seves darreres novetats, el segon i darrer volum de Mega Man Megamix i el primer de Silverday, conte de fades de Divendres de plata, van anunciar mitjançant un vídeo la seva nova llicència: Kamen Rider Black de Shotaro Ishinomori, en una edició de tres volums dobles.


Una estoneta més tard, al migdia va tocar el torn de la presentació d'ECC Ediciones, que al passat 41 Comic Barcelona van mencionar l'interès de publicar manga en català, estrenant-se amb l'autor Junji Ito, i mencionant la seva obra Black Paradox, però aquesta no fou l'obra que van confirmar durant la presentació sinó una altra del mestre del terror, Gyo. Serà en format kanzenban flexibook i s'espera la seva sortida pel juliol.




Una estona més tard, va tocar el torn de Panini Comics, que tot i no anunciar res en català, van dir que les primeres dades del que havien tret eren positives, però que volien esperar més temps per tenir dades més definitives.

Una estona més tard per tancar el divendres va torcar el torn de Distrito Manga, on tampoc van anunciar cap nou títol en català, afegint que les vendes de Wind Breaker són prudents, tot volent veure com evoluciona el mercat, pensant que l'any vinent s'estrena la sèrie d'animació, amb la possibilitat que doni una empenta al manga. També van dir, que tot i que continuen contemplant, amb l'edició simultània català/castellà dels possibles títols, van afegir que sí un títol ha funcionat molt ben en castellà es podrien plantejar treure'l en català.

Així doncs, vam acabar el divendres amb dues noves llicències en català. Caldria esperar l'endemà per tenir sorpreses, i algunes van ser inesperades.

Ja a la tarda, la primera presentació del dissabte que vam assistir va ser la de Fandogamia, que aquest 29 Manga Barcelona han llançat el seu primer manga en català: La meva experiència lesbiana amb la solitud de Kabi Nagata. En Pedro Medina, al capdavant, van dir que fins llavors havia tingut molt bona acollida durant el saló, i sembla que ha estat el segon títol més venut, però ara tocaria veure l'acollida a les llibreries. Si tot va bé, amb el respectiu temps arribarien més títols d'aquesta autora i no descarten ampliar amb còmics de les altres línies que tenen. Esperem doncs que
La meva experiència lesbiana amb la solitud sigui el primer d'un bonic catàleg en català de Fandogamia.
 
Tot seguit va arribar el torn de Norma Editorial, però com vam saber el divendres, no anunciaren res en català, però tenen un títol nou sobre la taula que li falta al confirmació final. Arriben aquest saló amb el final de Tokyo Revengers i les estrenes Cardcaptor Sakura i Atac als titans, que tot i tenir pocs dies al mercat està tenint molt bona acollida. Sobre la línia de manga en català en general funcionava bé. Sobre les periodicitats, van dir que Sakura i Titans serien bimestrals, i sobre aquelles que han sigut més irregulars, com Evangelion i Death Note, treballen per tal que no ho siguin, i siguin més constants.

Ves per on pensàvem que ens hauríem d'esperar a Planeta, per conèixer noves llicències de manga en català, quan una editorial amb què no comptàvem va irrompre en escena: Kitsune Manga que va presentar les seves novetats tot seguit, tot anunciant tres nous títols que ens arribaran en català. El primer és
Honzuki no Gekokujō: Shisho ni Naru Tame niwa Shudan o Erandeiraremasen, que ja té al seu catàleg en castellà com El raton de la biblioteca i, per tant, coneixerem com a El ratolí de la biblioteca, que adapta una sèrie de novel·les lleugeres de Miya Kazuki i dibuixada per Suzuka. És una obra que té diferents parts, i de moment és la primera que ens arribarà, la qual té set volums.



I les dues següents serien les versions manga d'un anime que hem conegut en català: parlem de Trigun i la seva continuació Trigun Maximum de Yashuhiro Nightow, publicant-la també en castellà, i que fa anys Glénat va publicar. En Vash l'Estampida tornarà a parlar en català i aquest cop en el format amb què va néixer, el manga. De Trigun en publicaran una edició de 2 volums, i per Trigun Maximum una edició de 7 volums dobles (l'original és de 14 volums).



Aquestes novetats sortiran entre maig i juny. Van optar per El ratolí de la biblioteca perquè els més menuts poguessin llegir manga en català i Trigun evidentment per haver tingut anime en català. Intentaran no alterar significativament la portada amb l'avís d'edició en català. I cal afegir també que estan negociant un títol important en català. Si portaven un saló ensopit per que només s'havien anunciat dos títols en català,
Kitsune Manga de cop i volta ens va alegrar el Manga Barcelona.

Tot seguit va tocar la darrera presentació del dissabte, també l'última del saló que es va anunciar manga en català, ja que diumenge no es va anunciar res. Així Planeta Cómic, amb la sala plena de gom a gom, va començar el seu espectacle. Podeu veure el vídeo de la presentació aquí i el vídeo només amb les novetats aquí. Cal mencionar que aquests nous títols són els que tenen confirmats per aquest pròxim primer semestre de 2024.

Primer de tot, dins d'un bloc d'anuncis d'
anime comics, van anunciar un títol que tot i no especificar-ho ens arribarà en català: Dragon Ball Super: Super Hero. Bola de drac sempre ens arriba en català.


Després de continuar amb nous futurs títols, en un bloc d'obres de demografia seinen, ens van anunciar Adolf d'Osamu Tezuka i Uzumaki de Junji Ito, el segon títol anunciat d'aquest autor en aquest saló. Així doncs, amplien el catàleg en català amb manga per a públic adult.




I quan en el vídeo, ens pregunten si ens ha agradat l'edició 3 en 1 de One Piece, anuncien que un dels nous títols que arribarà en aquest format serà Naruto de Mashahi Kishimoto, tant en català com en castellà. Una edició que constarà de 24 volums. I l'últim anunciat en la nostra llengua.



A l'hora de les preguntes, sobre Adolf i Uzumaki, van dir que la primera seria l'edició tankôbon en rústica amb solapes de 5 volums i en lectura oriental, i Uzumaki serà l'edició en cartoné. En cap cas, hi haurà franja blava, si no que el títol d'Adolf com es mostra serà en blau, i per Uzumaki serà l'espiral la que tindrà un color diferent de l'edició en castellà. 
 
Per Adolf s'espera que pugui sortir per Sant Jordi i tingui una periodicitat entre mensual i bimestral. Aquesta informació la sabem per l'entrevista del Mangazín a Ignasi Estapé de Planeta. En aquesta entrevista, sobre la nova edició de Naruto, tal com passa amb One Piece, s'inclouran les portades originals de l'edició de 72 volums en color com a extra, es revisarà la traducció existent, les portades dels volums d'aquesta nova edició seran la de la Remix japonesa.  I se cercarà una forma alternativa a la franja blava per indicar l'edició en català, una de les coses més criticades dels nous mangues en català de Planeta. La seva periodicitat serà entre bimestral i trimestral. 

Fet aquest incís, continuant a les rondes de preguntes de moment no tindrem Yawara!/Cinturó Negre en català, volen anar construint la línia en català. L'any que ve tindrem nous volums de Detectiu Conan, i alguna cosa més, i pel que fa a ampliar cap a demografia femenina, Nana de Ai Yazawa seria una possibilitat.

Sobre la periodicitat de Haiyû!! que ara serà bimestral, amb el temps voldran tornar-la a escurçar. Parlant amb l'Ignasi Estapé, ens va donar la següent explicació, cosa que ja intuíem. Haikyû!! tant en català com en castellà és de la mateixa traductora, la Sandra Nogués, que a més també tradueix One Piece en català. Per tant, és molta feina. Entenent que mantingui el mateix ritme de feina durant un cert temps, es traduiran més volums de Haikyû!! dels que es publicaran, per tant, a partir del moment que ho considerin oportú podran tornar a recuperar una periodicitat mensual o bé fins i tot, doble llançament mensual, com My Hero Academia. Com que estan molt contents amb la feina de la Sandra, no es plantegen que hi hagi un segon traductor..

El diumenge  ja no hi vam ser, i pel que fa al manga en català era si en Carles Miralles durant la presentació d'Arechi deia alguna cosa sobre Kaji Manga, que va ser així, llegint el comunicat que ahir vam compartir.

Així doncs, en aquesta llista formada per Ooso, Planeta, Norma, Distrito, Panini, Fandogamia, ECC i Kaji, aquesta en pausa, i afegim una novena editorial que publicarà en català: Kitsune Manga.

Respecte a l'edició passada, hem passat de 10 a 8 llicències en català, però estem en un context de consolidació del mercat en català, com moltes editorials han comentat, i per tant s'han de prendre les corresponents edicions. En tot cas, sembla que Norma, li falta alguna cosa per confirmar un nou títol, que esperem que anunciaran de cara el 2024, i Planeta, doncs segurament de cara el segon semestre de 2024 ens doni alguna altra sorpresa.


Després d'aquest nou Manga Barcelona, on hem tingut la confirmació d'ECC i la incorporació inesperada de Kitsune, i tenint en compte la pausa de Kaji, que esperem que l'any que ve es reactivi amb plena normalitat, ens preparem per al 2024, en què se celebrarà la 30a edició del Manga Barcelona (5 a 8 de desembre), abans tindrem el 42 Comic Barcelona que tindrà lloc del 3 al 5 de maig.

Text i fotografies del saló de Marc "Llop Segarrenc". Les imatges de les llicències s'han tret tot cercant Internet i de les proporcionades per les editorials