dijous, 4 de gener del 2024

El dia del llamàntol

Títol: El dia del llamàntol
Autors: Sebastià Roig i Jordi Arbonès (text) i Lluís Sala (il·lustracions). 
Col·lecció: Laertes Còmic
Publicat per: Laertes, novembre de 2023
Format: Rústic - 64 pàgines - 21 x 29,7 cm - B/N
Preu: 12 €


Fou l'abril de 2022, que Laertes va publicar el seu primer còmic en català. Aquest fou l'adaptació a còmic de l'assaig de George Orvell, Tantes eren les alegries, a càrrec de Sean Michael Wilson i Jaime Huxtable.

Però paral·lelament aquest còmic, s'estava gestant un altre projecte que va veure la llum a final novembre de 2023, el segon còmic en català de l'editorial.

Era el 1991 en un viatge a València, quan Jordi Arbonès i Sebastià Roig van idear un projecte de novel·la sobre una utòpica Catalunya independentment i republicana. Allò va quedar estancant fins al 2019, que Roig va recuperar la idea de fer-ne un còmic, què Arbonès va aprovar. El guió enllestit va arribar a Laertes l'estiu de 2020, i en trobar un il·lustrador, en Lluís Sala, amb la seva respectiva feinada, va poder dibuixar el que és també el seu primer còmic,  i així completar aquest còmic que era ja tenim entre mans i  que es diu  El dia del llamàntol.

Aquestes quatre línies són un breu resum del què se'ns relata a la introducció d'aquest llibre.

Ens situem a l'any 2030. Catalunya ha esdevingut un estat independent, presidit pel jove cupaire Oleguer T'Challa, sent un país pròsper i avançat, on el futbol no ha perdut la seva rellevància, hi ha coses que no canvien. Però a pesar de tot, la maldat no descansa mai, i estant descontenta, vol desestatalitzar Catalunya.  Així que un grup de potències estrangeres ha contractat una banda criminal molt peculiar per portar a terme els seus malignes plans. 

I com ho pretenen fer? Doncs provoquen que un llamàntol que vivia tranquil·lament a l'Aquarium muti en monstre gegantí a l'estil kaijû, els coneguts monstres japonesos, que començarà a destrossar tot el que es trobi en el seu camí.
Afortunadament, en aquest país hi ha ferms patriotes amb qui el president Oleguer podrà comptar per fer front a aquesta amenaça monstruosa, i un d'aquests és l'expresident Quim Torra, qui vol portar a terme un eixelebrat pla per protegir Catalunya del gegantí crustaci.

El dia del llamàntol és un còmic mot desmarxat, en el bon sentit de la paraula, on no hi falta la sàtira i l'humor, i que sense dubte gaudirem. No hi falta cap dels ingredients imprescindibles per fer d'aquest còmic una petita joia per passar una bona estona, tot contemplant una Catalunya independent amenaçada per un llamàntol gegantí.