Com ja fa anys que faig, amb el tancament d'any, publico tant aquí com a ComiCat les meves estadístiques sobre l'evolució del manga en català.
Aquesta setmana, he pogut conversar amb en Xavi Serra del diari Ara sobre aquestes xifres i com valoro la situació del manga en català, i a qui vaig cedir part de les meves xifres, a partir dels quals, han fet el seu gràfic. I també havent conversat amb l'Anabel Espada de Norma Editorial, en David Hernando de Planeta Cómic, i el divulgador Oriol Estrada, Xavi Serra ha escrit l'article El boom del manga, també en català, disponible digitalment des d'ahir dissabte i avui diumenge es pot llegir en paper.
Font: Marc Mensa (ComiCat) / Gràfic: Eduard Forroll Isanda |
Els dos editors mencionats es mostren satisfets de com funcionen les seves respectives línies. Aquestes dues editorials són les que van al capdavant, però no ens podem oblidar de la pionera Ooso Comics, que publica tots els seus mangues en català, i de les noves editorials que s'hi van afegir l'any passat, com Penguin Random House, amb els seus segells Distrito i Salamandra Graphic, Panini, Fandogamia, i també Kaji (el desembre del 2022), que esperem que el seu futur, amb les darreres notícies, es vagi aclarint i reprengui la seva activitat.
Des que Ooso va aparèixer, com també amb l'inesperat naixement de Kaji, va servir per remoure les aigües, i es va anar encomanant a altres editorials a publicar manga en català, no només les mencionades sinó també d'altres que enguany s'estrenaran com ECC, amb Gyo, o Kitsune, amb Trigun i El ratolí de la biblioteca, i una darrera com Símbol, que el passat desembre ho va deixar entreveure i que ahir tarda va confirmar que estava en fase de prospecció, selecció i negociació, i per tant no surt mencionada a aquest article.
Tot i aquest creixement, no ens podem deixar endur per l'entusiasme, s'ha de ser prudent, quelcom compartit pel sector editorial. Si el 2022 hi haver 78 llançaments diferents, enguany n'han estat 139. De cara aquest 2024, tal com pronostico hi haurà menys llançaments, pel simple fet, que aquest passat 2023, hi ha hagut vàries sèries mensuals i alguna quinzenal, com My Hero Academia, que ja ha atrapat l'edició en castellà, i per tant ara, les periodicitats canviaran, sent més espaiades. Per tant, crec hi haurà una fase d'estabilització i ajustament. Amb quina xifra, acabarem el 2024? Encara és aviat per dir-ho.
Sigui com sigui, aquest 2024 també aportarà diversificació de gèneres amb Adolf d'Osamu Tezuka, i Uzumaki de Junji Ito per Planeta, i aquest darrer autor, mestre del terror, compartit amb ECC. I sense oblidar-nos que Norma acabar d'estrenar i recuperar Cardcaptor Sakura, i que aquesta setmana que entrarem anunciarà un nou títol de manga en català, i que al llarg de l'any s'anunciarà alguna cosa més.
Tal com diu l'article al final: En qualsevol cas, sembla que el manga en català està fent forat i obrint nou públics.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada