dissabte, 6 de gener del 2024

Les aventures d'en Pere Vidal vol. 1: La casa sota la sorra

Títol: Les aventures d'en Pere Vidal vol. 1: La casa sota la sorra
Autors: Joaquim Carbó (guió) i Josep M. Madorell (dibuix)
Publicat per: Editorial Base, novembre de 2023
Format:  Cartoné - 22 x 29 cm - 48 pàgines - Color
Preu: 15 €



Aquest passat novembre de 2023, ens va arribar la recuperació d'un altre clàssic català del còmic d'aventures, Les aventures d'en Pere Vidal, per part d'Editorial Base.

Joaquim Carbó
va crear el 1964 la primera novel·la de Les aventures d'en Pere Vidal, anomenada La casa sota la sorra, que es va publicar per primer cop el 1966 per l'Editorial Estela. Josep M. Madorell, qui anys més endavant dibuixaria Les aventures d'en Massagran, va comentar-li a Carbó que seria bona idea adaptar-la en format còmic. Així, el 1967  amb guió del mateix Joaquim Carbó  i dibuixades per Madorell, La casa sota la sorra, en format còmic, va fer el salt a les pàgines de Cavall Fort.

Permeten el final de la primera aventura, la continuïtat de l'obra, en van venir set aventures més. Totes elles aparegudes en format novel·la i en format còmic. Per tant, en còmic, tenim vuit volums, però en novel·la el 2008, Carbó va crear-ne una novena justament anomenada L'última aventura, en homenatge a Madorell mort el 2004.

El còmic de la casa sota la sorra ha estat publicada per quatre editorials: Anxaneta, el 1968; Unicorn, el 1983; Casals, el 1986; i aquesta de Base. Aquesta respecta la tipografia manuscrita de l'autor tot fent-la més llegible, i també s'han acolorit de nou totes les pàgines seguint les indicacions que va detallar el dibuixant als originals.

En Pere Vidal és un jove barceloní sense ofici i benefici. Un dia, en un diari veu un anunci de feina, en el qual els requisits que es demanen, ell els compleix, així que decideix provar intentar-ho. Afortunadament, sembla que qui ha darrere de l'anunci estan interessats en ell, i li començaran a fer  tota mena de proves, algunes més estranyes i fent pudor de socarrim. Així i tot, les supera amb escreix, i això comportarà que es posi en el punt de mira de la policia. Per tant, no té cap més remei que continuar seguint les instruccions de la misteriosa organització que hi ha al darrere. Així, amb el nom fals de Peter Whitel viatjarà a Egipte i el Sudan, on coneixerà i es veurà obligat a seguir les ordres d'aquesta organització, descobrint que està involucrada en afers molt obscurs. Quan sembla que ja no hi ha cap més remei que continuar treballant-hi, algú que va conèixer durant el viatge, reapareixerà si serà clau per poder-se alliberar del jou en què està sotmès.

A mesura que avanci l'obra se'ns donaran diferents pistes per conèixer el context històric que té lloc l'obra. Ens situem, anys després la Segona Guerra Mundial, per tant, durant la Guerra Freda, i intentant ser més concrets, durant la construcció de la resclosa d'Assuan, a Egipte, que fou completada, el 1960. Amb la qual afectant el curs del Nil, també va posar en perill tots els jaciments arqueològics situats en les zones que es van inundar.

Es per això que el tema arqueològic serà cabdal. Sabent també el context geogràfic, el títol de l'obra que ens pot semblar força poètic, en realitat té el seu sentit. Només cal dir que sota la sorra d'Egipte, són moltes les restes que s'hi poden trobar. Amb la lectura ja ho anireu descobrint.

Desconeixia totalment el personatge d'en Pere Vidal i, per tant, les seves aventures, i certament he gaudit  molt aquesta primera història. Pels diferents temes que tracten, l'he trobat força madura pel públic objectiu a què va dirigit, segurament perquè el meu punt de vista també és diferent. Fent la comparació entre aventureres, en Pere Vidal és més "adult" que en Massagran, en part en la manera de com es desenvolupen i es tracten els temes que hi tenen lloc.

El còmic es complementa amb un epíleg a càrrec d'en Jordi Riera Pujal, company de ComiCat, que ens explica els orígens i la història de l'obra de Joaquim Carbó i Josep Maria Madorell,  especialment aquest primer títol, que és el que he explicat jo a l'inici d'aquesta ressenya però a més detall i profunditat.

Molt content i satisfet per aquesta descoberta, tot esperant que aquest 2024 acabat d'estrenar, Editorial Base ens vagi portant més aventures de l'aventurer Pere Vidal.