dimecres, 31 de gener del 2024

Silverday, conte de fades de divendres de plata vol. 1

Títol: Silverday, conte de fades de divendres de plata vol. 1
Títol original: Ginyoubi no Otogibanashi (銀曜日のおとぎばなし)
Autor: Mutsumi Hagiiwa
Traducció de: Clara de las Heras (Daruma SL)
Publicat per: Ooso Comics, desembre de 2023
Format: Cartoné -  298 pàgines - 12 x 17 cm - B/N i color
Preu: 18,50 €


 


El divendres 17 de novembre de 2023, Ooso Còmics va anunciar en un directe al canal de Twitch del Mangazín una nova llicència, que esdevindria del seu primer manga de demografia shojo, és a dir, una obra plantejada en un inici per al públic femení i adolescent. L'obra escollida fou Ginyoubi no Otogibanashi (銀曜日のおとぎばなし), de Mutsumi Hagiiwa que en català coneixem per Silverday, conte de fades de divendres de plata, i el seu primer volum fou novetat del passat desembre, ja podent-lo trobar en exclusiva al 29 Manga Barcelona.

Abans de l'anunci, diversos creadors de contingut en català, entre els quals hi havia en Samfaina Visual, la tiktoker Irina Kowalzki, el podcast Illa Punteria, la RinandCat, i l'streamer Encinestrat, van  participar en un joc de pistes per tal que el públic endevinés de quin títol es tractava.

Silverday, conte de fades de divendres de plata fou publicada originalment entre el gener de 1983 i el desembre de 1984 a la revista Ribon de Shueisha, recopilant-se originalment en sis volums. Posteriorment, va ser reeditada per Heibonsha en format aizôban en tres toms dobles, la qual és la que s'ha basat Ooso Comics per fer la seva edició, i a més en cartoné, donant-li un encant i afecte al seu primer shôjo.

La Poe és una alegre nena follet que viu en un poblet profundament amagat en un bosc molt remot, lluny dels humans, fins que un dia coneix el primer humà, provinent d'un lloc anomenat Londres, que s'ha endinsat al bosc: un jove adult anomenat Scott Ferry. Serà el primer contacte entre dos éssers i dos mons ben diferents. Afortunadament, l'Scott és la bondat personificada, i entre ells dos s'establirà una bonica i tendra relació.

Però no tot és tan bonic com pot semblar. La Poe, que en realitat és la princesa del seu poble, desconeix totalment el cruel destí que l'espera i que la seva mare, la reina, l'hi ha estat amagant. Segons la profecia que s'explica al seu poble, ella és la nena número mil nascuda un divendres de plata de lluna nova, cosa que significa que quan ella mori també morirà tot el seu poble, tret que es trobi l'esfera de l'arc iris o bé se sacrifiqui un humà cada deu anys, i aquest moment està a punt d'arribar, ja que el desè aniversari de la Poe està a punt de celebrar-se.

Amb aquesta profecia dels follets, es començarà a donar-li maduresa, el que comença sent una història ben tendra i plena de curiositats entre la Poe i l'Scott. I serà l'altre món, l'humà, i especialment l'entorn més proper de l'Scott, quan aquest també s'endinsi al bosc i entri en contacte amb els follets, descobrint que allò que eren personatge de contes, en realitat existeixen, i amb això coneixerem la forta avarícia humana.

Així doncs, ens trobem amb els primers contactes entre dos mon ben diferents, amb les coses bones i també les dolentes que s'esdevenen, quelcom propi de la nostra realitat.   

Aquest primer volum, a part de la història, també inclou una historieta curta, creada per la reedició de tres volums, on veurem com la Poe i el seu ocell Rilfee es van conèixer.

Com ja he comentat l'encant de la nostra edició és l'enquadernació en tapa dura, a més d'encolat i cosit, donant-li un toc majestuós. A més la traducció de les onomatopeies en japonès, forma part de les vinyetes com a dibuix, com passa en la majoria dels mangues actualment, però en algunes la corresponent traducció les substitueix en aquelles que són més petites i, per tant, per qüestió d'espai, s'ha preferit posar-ne la traducció. En aquest podem entendre aquest criteri. I els qui al seu moment van comprar el manga mitjançant la pre-venda, el primer volum anava acompanyat d'una postal i d'un punt de llibre ben bonic.

Silverday, conte de fades de divendres de plata ha estat el meu segon manga de demografia femenina que compro, i com passa sempre, a pesar de les etiquetes, els arguments són el que compten, i en aquest cas concret, m'ha sorprès gratament. Ha estat una descoberta inesperada, on la tendresa de les primeres pàgines, que emana de la Poe i la bondat de l'Scott, i que es va mantenint, contrasta amb la maduresa que s'hi desenvolupa. Esperem pròximament la sortida del segon volum per veure com va evolucionant aquest interessant conte de fades.