diumenge, 14 de gener del 2024

Univers!

Títol: Univers!
Autors: Albert Monteys
Publicat per: Mai Més, novembre de 2023
Format: Cartoné - 22,5 x 16,5 cm - 218 pàgines - Color
Preu: 19,50 €




 
Mai Més és una editorial especialitzada en literatura fantàstica des del novembre de 2021 també té una línia de còmic de temàtica fantàstica i ciència-ficció. 

A la seva Quarta Mai Més Conference que va tenir lloc el passat juny, entre altres títols, van anunciar que publicarien a la tardor Univers! d'Albert Monteys, obra nominada a un Premi Eisner de 2017 a Millor Còmic Digital. Previst inicialment l'octubre, es va publicar a finals de novembre.

Univers!, justament nominat per publicar-se originalment en format digital, el podem trobar a Panel Syndicate, plataforma creada pel dibuixant Marcos Martín i la il·lustradora-colorista Muntsa Vicente, juntament  amb el guionista Brian K. Vaughan per tal de distribuir el seu còmic independent, The Private Eye
 
Albert Monteys doncs hi va trobar el lloc adequat per publicar-hi llavors la seva nova obra. Del novembre de 2014 al novembre de 2016, hi va publicar cinc capítols. El 2017 en va preparar una versió recopilatòria d'aquests capítols, aprofitant la mencionada nominació. Tenint aquest material preparat, l'abril de 2018, l'editorial basca Astiberri va publicar en paper i en castellà aquest volum recopilatori, desaprofitant l'ocasió de publicar-ho també en català. Però ves per on, el desembre d'aquell 2018, Albert Monteys va publicar un sisè  número. En tots els casos, els diversos capítols digitals es poden comprar i llegir en anglès, en castellà i en català. 

Malgrat poder-los llegir en català, no ha estat fins aquest passat 2023, que no hem pogut gaudir d'Univers! en físic i en la nostra llengua. I ha estat la mencionada Mai Més qui n'ha tret el volum recopilatori dels cinc primers capítols. El sisè s'espera que s'inclogui en un futur segon volum, però per això, n'Albert Monteys haurà de fer nous capítols.

Cada un dels cinc capítols són autònoms, però com veurem amb la lectura estan connectats d'alguna manera. Vegem-los breument.

1. El passat és ara

En Tommy, un treballador d'Indústries Wortham, se li ha encomanat una missió molt important: viatjar en el passat per recrear, reinicialitzar l'univers, i amb el nou Big Bang, ha de gravar a cadascuna de les partícules de matèria creades el logotip de l’empresa, i així Wortham esdevingui propietària de tot l'univers.

2. La fabrica de l'amor 

La tecnologia i la ment humana ha canviat tant, que ara és ben normal tenir relacions sentimentals i sexuals amb robots. Però de cop hi volta, aquests robots comencen a ser massa amorosos, i les seves parelles carnals en surten ben perjudicades. I evidentment l'empresa que els fabrica en podria ben afectada. És l'hora de saber que s'amaga darrere aquest mal funcionament.

3. El que sabem de Taurus-77

La humanitat ha enviat diferents naus d'exploració arreu de l'univers per trobar nous planetes i espècies intel·ligents. Una d'aquestes és la missió Handshake 112, i un dels seus tripulants, l'Arthur Bonaparte, serà aquell qui farà el primer contacte.

4 - El que sabem del planeta Terra

Estretament lligada a l'anterior, a través d'un nadiu de Taurus-77, veurem que un model de pensament s'expandeix com a forma de control de la població.

5. La Cristina del demà!

Una història que com veurem es connectarà amb la primera, on la Cristina, per culpa d'un accident es dessincronitzarà temporalment de la resta, i amb el temps s'anirà ampliant el fenomen, repercutint negativament la seva relació amb la seva parella. Aquesta és la més dramàtica de totes cinc.

 

Així havent gaudit de l'edició del 25è aniversari de Calavera Lunar, amb aquest volum d'Univers!, ens retrobem altre cop tot gaudint i rient de la magnífica imaginació d'Albert Monteys, en aquestes històries de ciència-ficció, on recorre els temes típics d'aquest tan divers gènere: viatges en el temps, el mal ús de les tecnologies, les males praxis empresarials, els primers contactes amb d'altres espècies, entre altres temàtiques. Quelcom que es pot extrapolar a la realitat, i serveix com a crítica a com és la nostra societat i com ens comportem.

A més a més, al llarg del volum, tenim pàgines extres on ens explica l'origen de la sèrie, el seu procés creatiu, com també ens mostra comentaris dels lectors, aquests sense traduir, per tant, en anglès, castellà i també en català.

I havent llegit aquest volum, la curiositat em va picar, i vaig comprar el sisè número, ple a vessar d'un gran humor. Ja ho saps Albert Monteys, toca anar expandint el teu Univers!, que l'1 que apareix al llom del volum, tingui continuïtat amb un futur 2.