diumenge, 14 de juliol del 2024

Barcelona. Ànima negra

Títol: Barcelona. Ànima negra
Títol original: Barcelone: âme norie
Autors: Denis Lapière, Gani Jakupi, Rubén Pellejero, Eduard Torrents, i Martín Pardo
Traducció de: Alfred Sala i Jofre Sala
Publicat per: Norma Editorial, abril de 2024
Format: Cartoné - 144 pàgines - 23,5 x 31 cm - Color
Preu: 32 €





 
Com a novetats d'abril de còmic, Norma Editorial va treure tres novetats en català, una de les quals fou Barcelona. Ànima negra, obra creada per Denis Lapière, Gani Jakupi, Rubén Pellejero, Eduard Torrents, i Martín Pardo. D'aquests cinc autors alguns no són aliens amb el còmic publicat en català. Denis Lapière fou guionista de Sola (Norma, febrer de 2019) juntament amb Ricard Efa. Rubén Pellejero és el dibuixant de la nova etapa de Corto Maltès (Norma) juntament Juan Díaz Canales. I a l'Eduard Torrents el vam conèixer amb Ramon Llull. La controvèrsia jueva (Glénat, juliol de 2009) i més recentment tenim La Masia, l'escola de somnis (Montena (PRH), setembre de 2020) i Sempre Barça (Base, setembre de 2022), aquests dos junt amb Cesc F. Dalmases. I aquests cinc autors, com els cinc dits de la mà, ens han donat una història fosca situada en període fosc.    

Amb Barcelona. Ànima negra, farem un volt per la Barcelona al llarg del franquisme. Una època on la gent especialment al principi va haver de recórrer al contraban i a la violència per a poder sobreviure, especialment al principi d'aquest període, i això és el que es trobarà el protagonista d'aquesta obra, en Carles Moreno Vargas, més conegut com a Carlitus, ja que són pare també és diu Carles Moreno.

En Carlitus des de ben petit ha viscut la violència, quan en plena Guerra Civil, sa mare va ser morta i no per les bombes, sinó per algú, un misteriós assassí. Ja de gran i en ple franquisme, per tal d'ajudar a son pare amb la botiga que regenten, on les cartilles de racionament són encara el pla de cada dia, farà una estada a Perpinyà, on s'endinsarà al món del contraban. Aquesta serà la primera pedra que amb el temps enfosquirà en Carlitus.

La corrupció, la violència, el sexe i l'ambició personal seran rellevants en la seva construcció com a persona. I en el moment que es desveli la veritat de la mort de la seva mare, això amplificarà la seva foscor. Així acabarà tenint dues cares. Una de pública on és un industrial respectable del món de l'alimentació, i una de privada on esdevindrà un cap mafiós dels baixos fons de Barcelona. I com podem suposar, les dues vides al final xocaran, amb les seves corresponents conseqüències. 

Cal mencionar que la primera edició inclou una làmina exclusiva.


Tot fent un breu repàs de la dictadura franquista, Barcelona. Ànima negra és excel·lent obra que ens explica la història d'un noi humil que les circumstàncies d'aquest període fosc del segle XX comportaran que esdevingui també una persona amb la seva part fosca. S'hi hauria pogut adaptar d'una altra manera, però va triar el camí més temptador i obscur per fer-ho. Enhorabona als seus cinc autors per aquesta proposta atractiva que sense dubte, podria ser més extensa i tot.