dijous, 18 de juliol del 2024

La carretera (còmic)

Títol original: La route
Autors: Manu Larcenet, adaptant la novel·là original de Cormac McCarthy (The road)
Traducció de: Pilar Garriga
Publicat per: Norma Editorial, abril de 2024
Format: Cartoné - 160 pàgines - 24,5 x 30,5 cm - Color
Preu: 29,5 €






Com a novetats d'abril de còmic, Norma Editorial va treure tres novetats en català, una de les quals fou La carretera, de Manu Larcenet tot adaptant la novel·la de Cormac McCarthy.

De l'autor francès Manu Larcenet no és la seva primera obra que ens arriba en català. Fent una recerca, entre 2006 i 2010, Bang Ediciones va publicar els primers quatre volums dels sis que ha acabat tenint d'El retorn a la terra (Le retour à la terre), obra creada juntament amb Jean-Yves Ferri. Parlem de material avui en dia descatalogat, que es podria editar en format integral, i així tenint els dos volums restants, tal com va fer Norma el 2021 en la seva edició en castellà (La vuelta al campo)

De l'autor estatunidenc, Cormac McCarthy, que va morir el juny de l'any passat, el Grup 62, ha publicat diverses de les seves obres. La carretera (The road) que és original del 2006 fou publicada en català per Edicions 62 el setembre de 2007, traduïda per Rosa Maria Borràs. Posteriorment, el segell Labutxaca l'ha reeditat el 2010 i més endavant el 2022.

Aquesta adaptació al còmic no és la primera que té la novel·la. L'any 2009 es va estrenar la seva adaptació cinematogràfica protagonitzada per Viggo Mortensen, i que fou doblada al català. I si fou adaptada al cinema, ja ens indica que és una obra rellevant, i és que a més el 2007 fou guardonada amb el Premi Pulitzer, en la categoria d'obres de ficció.

En un món totalment apocalíptic, on la desolació és el que impera, un pare i un fill, de qui desconeixem els noms, sobreviuen com poden enmig del fred, la neu, la pluja i una cendra que ho cobreix tot. Des del nord, viatgen per una carretera estatal cap al llunyà sud, per trobar-hi millors condicions meteorològiques, cosa que així esperen. 

Empenyen un carretó amb les seves poques i úniques pertinences, viatjaran per la llarga carretera, on el temps no serà l'únic perill que tindran a sobre. El món destruït i la desesperació ha donat lloc que molta gent hagi perdut allò que coneixem com a humanitat, molts s'han tornat bojos, s'han tornat caníbals. Al llarg del camí es creuran amb caçadors d'humans, i les seves víctimes, tractades com a font d'aliment, molts mutilats, i també molts cadàvers al llarg del viatge. La violència, la mort i la putrefacció serà omnipresent, i més nocives que el fred incessant. Davant d'aquest panorama pare i fill s'intentaran autoconvèncer que ells són els bons, i tota la resta són dolents, intentaran mantenir-se integres, i evitaran el màxim que puguin l'altra gent que es puguin trobar. Però la fam, donarà a lloc a situacions arriscades, posant-se en perill, pare i fill.   

El còmic és un continu d'escenes mostrant paisatges grisos i edificis destruïts, només trencat per les topades amb altres humans, i les diverses situacions amb què es creuran els dos protagonistes, i amb un món com aquest, el silenci també serà dominant, on les principals converses seran les que hi ha entre pare i fill. Però en mig de tota aquesta desolació, també trobarem importants i breus moments de diversió i també plaers efímers.
 
La carretera ens mostra un món on no hi ha res, on els humans s'han reduït  a la deplorable condició de matar-se i menjar-se entre ells, on l'única esperança, l'única petita llum que se'ns mostra és l'amor que hi ha entre un pare i un fill.