dimecres, 3 de juliol del 2024

Naruto (Jump Remix) vol. 1


Títol: Naruto vol. 1
Títol original: Naruto (ナルト)
Autor: Masashi Kishimoto
Traducció per: Marc Bernabé (Daruma SL)
Publicat per: Planeta Cómic, abril de 2024
Format: Rústica amb solapes - 12,8 x 18 cm - 704 pàgines -  B/N
Preu: 17,95 €


 




Fou una sorpresa quan al passat 29 Manga Barcelona de 2023, Planeta Cómic va anunciar, per una banda, que diversificaven la seva línia de manga en català amb dos títols per a públic adult. Un d'aquests fou Adolf, d'Osamu Tezuka, que  el seu primer volum fou novetat del passat abril, i l'altre títol fou Uzumaki, de Junji Ito, que l'esperem per aquest pròxim setembre. 

A més van anunciar la recuperació de Naruto de Masashi Kishimoto, en l'edició coneguda com a Jump Remix, d'un estil similar a l'edició 3 en 1 de One Piece.

Naruto fou publicat originalment a la revista Weekly Shônen Jump de Shueisha del setembre del 1999 al novembre de 2014, amb un total de 700 capítols, recopilant-se en 72 volums, edició la qual fou publicada en català de juny de 2006 a l'abril de 2016. Vegem tot seguit un breu resum d'aquesta primera edició en català.

Naruto fou el segon manga en català publicat per la desapareguda Ediciones Glénat, i sota el seu nom fou publicat fins al 2012, quan es va reanomenar a Editores de Tebeos (EDT), en perdre el suport de la casa mare francesa, i els volums 52, 53 i 54 es van publicar sota aquest nou nom. Però aquest any, la rebatejada editorial va perdre totes les llicències de Shueisha i, per tant, Naruto va canviar d'editorial.

La llavors Planeta deAgostini Cómics, ara Planeta Cómic, no va trigar gens a anunciar que "heretava" la llicència. Però per la continuació de l'edició en català ens vam haver d'esperar el juny de 2013, que començant pels volums 55 i 56, que amb un ritme de dos volums per mes, excepte l'agost, el novembre d'aquell any, amb el volum 64 ja es va atrapar l'edició en castellà. I a partir d'aquí, Planeta va publicar els 18 últims volums de Naruto en català, del 55 al 72. A patir del volum 64, la periodicitat es va espaiar, uns tres volums l'any, degut a la llavors proximitat amb l'edició japonesa. I bé tal com ja he comentat, la va finalitzar l'abril de 2016.

I amb tants canvis de logotips, n'hi hauria pogut haver quatre. Quan PlanetadeAgostini va passar a anomenar-se Planeta Cómic, comunicant-ho l'octubre de 2014, tot fent-se efectiu el canvi de logotip a partir del gener de 2015. Afortunadament degut a la més o menys propera finalització del manga, aquest mantindria el logotip de Planeta deAgostini, així finalment, la primera edició en català original té tres logotips editorials; Glénat, EDT i  PlanetadeAgostini, tal com s'aprecia en la següent imatge. Ara amb les corresponents reimpressions per part de Planeta, et pots trobar una barreja de logotips.



Havent fet un resum de la primera trajectòria del manga de Naruto en català, toca centrar-nos en aquesta nova edició. Tot i que l'anunci ens el van vendre com una edició 3 en 1, en realitat la Jump Remix, que consta de 24 volums, a cada volum s'hi recopila un nombre variable de capítols. Tot i que matemàticament la divisió de 72 entre 3 és justament 24, aquest primer volum recopila els 33 primers capítols, és a dir, els 3 primers volums originals més part del 4rt. Sembla que s'organitza per arcs argumentals, però no serà del tot exacte, així i tot, en aquest primer sí que ho és, que ens mostra el primer arc de la sèrie conegut com a Pròleg - País de les Onades, també coneguda com a Missió d'escorta al País de les Onades.


La contraportada d'aquest primer volum té com a imatge la il·lustració de portada del quart volum original, a més de mostrar-nos els principals continguts d'aquest volum.

A la Vila Oculta de Konoha, hi ha un noiet molt trapella que estudia a l'acadèmia de ninges, en Naruto Uzumaki, que no para de fer gamberrades, una rere l'altra, i ho fa per captar l'atenció dels altres ciutadans de Konoha. Però aquest jove té un somni, el d'esdevenir Hokage, o sigui, el cap de la vila, títol a més reservat als grans ninges de cada generació i, per tant, ser un dels millors ninges de la història.

Però el naixement d'en Naruto oculta un secret, cosa que ell desconeix, i que és el que ha donat a lloc que sigui repudiat per tot Konoha. Quan va néixer, una temible guineu demoníaca amb nou cues va atemorir la vila, causant destrucció i morts. Només un ninja la va poder derrotar a canvi de la seva vida, el Hogake de llavors, que la va segellar al llavors nadó Naruto.

És per això, i a pesar que ell és totalment innocent, el fet de portar aquest temible poder dins seu, la gran majoria de ciutadans de Konoha han donat li han donat l'esquena, i ell per cridar l'atenció s'ha dedicat a fer entremaliadures. Afortunadament per en Naruto, hi ha ninges com el mestre Iruka, que l'han acceptat i acompanyant-lo quan calgui. I justament l'Iruka tindrà un paper clau en allò que comportarà la graduació d'en Naruto com a ninja.

Ara que en Naruto ja és un genin, un ninja inferior, entrarà a formar part d'un equip de ninges, format per dos altres genins, en Sasuke Uchiha i la Sakura Haruno, guiats per un jônin, un ninja d'elit, en Kakashi Hatake. Aquest serà l'equip 7 d'en Kakashi.

Després de superar una prova per demostrar la seva vàlua, començaran a realitzar diferents missions, totes ells molt senzilles i bàsiques. Amb en Naruto queixant-se de fer missions ridícules, se'ls hi encomana una on hauran de protegir el senyor Tazuna, un constructor de ponts, fins a casa seva al País de les Onades. Però tal com ben aviat veuran, aquesta missió serà més perillosa del que es pensaven, i es que es creuaran cara a cara amb en Zabusa, el dimoni de la vila de Kiri, un perillós ninja desertor, que esdevé el primer gran antagonista de la història. Una batalla en la qual l'equip 7 ho haurà de donar tot per superar-la, i en la qual, poders fins ara adormits es despertaran, entre ells el poder de la guineu que resideix a l'interior d'en Naruto.

Així comença el manga de ninges més coneguts i famosos de totes el temps, que no sent cap mena d'excepció ha donat lloc a seqüeles i diverses adaptacions animades, les quals moltes d'aquestes també compten amb doblatge en català, en alguns casos molt recentment.

Així aquesta edició de 24 volums és una molt bona manera d'endinsar-se per primer cop en aquesta història, que com a punts forts té l'organització per arcs argumentals, el conjunt de la col·lecció sencera, serà més barata que la de 72 volums, a més de les noves il·lustracions de portada.

Però i si ara mateix ens estem fent l'edició de 72 volums? Segurament us trobareu el guirigall de logotips que he mencionat abans, però tindreu tots els extres, esbossos i notes trobem entre capítol i capítol en els volums d'aquesta edició, i que són absents en l'edició Jump Remix de 24 volums. Per tant, per això, val la pena continuar-la, i així tenir en físic també les 72 portades originals.

Per tant, aquells que ja tinguin des de fa temps l'edició de 72 volums, ja serà decisió de cadascú, segons les seves prioritats, col·leccionar aquesta nova edició o no.

Cal comentar que la traducció és la mateixa entre les dues edicions, simplement s'ha actualitzat segons la normativa actual (exemple, "sóc" a "soc") i que ara tenim la doble denominació dels atacs, és a dir, primer tenim el nom en japonès i després la traducció en català. En el cas de l'edició de 72 volums, s'utilitza el nom japonès, i al final del volum, hi ha un glossari amb les respectives traduccions.

La periodicitat es mourà entre bimestral i trimestral. El segon volum (capítols 34 a 64, volums originals 4 a 8 (1r capítol)) ja el tenim disponible des del passat 12 de juny de 2024, amb el qual s'estrena l'arc argumental Exàmens de chûnin, que s'allargarà tres volums. I a més a més, el tercer (capítols 65 a 90, volums originals 8 a 10) ja el tenim anunciat per l'octubre.