dijous, 25 de juliol del 2024

El déu salvatge

Títol:
El déu salvatge
Títol original: Le dieu-fauve
Autors: Fabien Vehlman (guió) i Roger Ibáñez (dibuix i colors)
Traducció de: Alfred Sala i Jofre Sala
Publicat per: Norma Editorial, maig de 2024
Format: Cartoné - 112 pàgines - 23,5 x 31 cm - Color
Preu: 25 €







Com a novetats de maig de còmic, Norma Editorial va treure dues novetats en català, una de les quals fou El déu salvatge, de Fabien Vehlman i Roger Ibáñez.

D'aquests dos autors, només en Roger Ibáñez, l'hem pogut llegir alguna obra seva en català. Fou un dels autors que va participar l'antologia Vinòmics. Relats gràfics amb gust de bon vi, publicat el 2018 també per Norma, en la historieta In vino veritas, juntament amb de Raule.

En Sense Veu és un mascle jove i de pelatge blanc del clan anomenat d'Els-que-van-drets, una família de simis que per aconseguir sobreviure han de travessar un desert hostil sense cap mena de vida, sense cap mena d'aliment. Però la sort del clan canvia, quan albiren un vell cocodril i ferit, anomenat Musell Allargat, que fa camí tot cercant algun punt d'aigua. És doncs una font d'alimentació, però alhora perillosa, i més quan han de traspassar uns límits i entrar en territori prohibit. Però la gana no es calma, i fent cas omís dels senyals entren en territori prohibit. El clan troba el cocodril vora un pantà, i en Sense Veu serà clau perquè caigui mort. El clan s'ha salvat, es pot alimentar. Però llavors entendran, les conseqüències d'entrar en territori prohibit. I es que viuran en pròpia pell el terror més gran viscut. El terror causat per aquells que van més drets que ells, el terror causat pels humans. Molts moriran, i en Sense Veu començarà un llarg captiveri que el marcarà de per vida.

Amb l'aparició dels humans, fem un gir de guió. El que en un inici semblava una història de vida salvatge, entrem a conèixer el món humà d'aquesta història. Per les pistes que ens donen, i que així ho interpreto, ens situarem geogràficament i temporalment a la Mediterrània oriental en un temps ja antics, sota el domini d'un imperi en decadència, on diferents faccions aspiren a ser-ne els seus amos o alterar el seu esdevenir. 

Enmig d'aquest context, en Sense Veu compartirà protagonisme amb altres humans, tres dels quals seran els altres narradors. Quatre punts de vista amb els quals ens endinsarem en una història que ens mostra molta cruesa, dolor, i venjança, cosa que s'anirà ampliant a mesura que anem avançant, coses que es contraposen a les magnífiques il·lustracions que ens trobarem al llarg del còmic.

El déu salvatge és una obra que ens situa en un temps passats i remots, però que alhora ens semblarà ben propera.