dimecres, 15 de desembre del 2021

Doctor Who: El Décimo Doctor vol. 4: La canción sin fin

TítolDoctor Who: El Décimo Doctor vol. 4: La canción sin fin
Títol original: Doctor Who: The Tenth Doctor vol. 4: The endless song
Autors: Nick Abadzis (Guió), Elena Casagrande, Eleonora Carlini i Leonardo Romero (Dibuix), Arianna Florean i Claudia "SG" Ianniciello (Color), Richard Starkings i Comicraft's Jimmy Betancourt (Retolació original)
Traducció de: Liza Pluijter
Col·lecció: Linea Infinite
Publicat per: Fandogamia Editorial, octubre de 2021
Format: Rústic - 27x17 cm -  128 pàgines -  Color
Preu: 12€


Després d'haver publicat d'haver publicat la primera temporada o any del Dotzè Doctor, Fandogamia Editorial va treure a finals d'octubre, coincidint amb el 27 Manga Barcelona, el primer volum de la segona temporada o any del Desè Doctor, anomenat La canción sin fin, sent doncs el quart volum d'aquest Senyor del Temps.

Aquest volum recopila els números 1 a 5 de la segona temporada o any (Year Two) de la sèrie regular. Primer de tot tenim The singer not the song (El cantant no la cançó), que corresponen als dos primers números. Després Cindy, Cleo and the magic sketchbook (Cindy, Cleo i el quadern de dibuixos màgic), que és el número 3, i acabem amb Medecine man (Home de medicina), que correspon als números 4 i 5.

A la primera història, buscant descans, el Desè Doctor i la seva companya Gabriella Gonzalez fan un viatge al Wupatki, un planeta gasós on hi ha una colònia minera humana i sent un dels planetes amb unes experiències sensorials més espectaculars de l'univers! Aquest planeta és un exemple perfecte de colons humans que viuen en harmonia amb la vida indígena, en aquest cas, els Sal'oma (Shan'tee*, en l'original): éssers conceptuals percebuts pels humans com una música d'una bellesa inquietant, i per altra banda, hi ha els bovodrins, dit d'una manera simple, unes vaques fotosintètiques voladores. Però la seva arribada es veurà trasbalsada per una estranya malaltia que està matant els sal'oma. Alguns d'ells s'estan corrompent en uns éssers foscos, el que port comportar que la vida de les tres espècies del planeta pugui desaparèixer. És hora de saber que hi ha darrere d'aquesta infecció, per tal que l'harmonia torni a regnar al planeta.

(*Segons la traductora, possiblement Shan'tee provingui de Shanty, una mena de cançons de mariners, que en castellà es coneixen com a "Saloma")

A la segona història, a la Terra, la Cindy, la millor amiga de la Gabby, està llegint el quadern que la Gabby li va donar al final del volum Las fuentes de la eternidad, però de cop hi volta els dibuixos i els textos canvien, donant a entendre un possible futur fosc. La Cindy rebrà la companyia de la Cleo i l'Erik que vam conèixer a l'anterior volum, i a més algú sinistre sembla que està interessant en el llibre.
 
I acabant amb Hombre de medicina, el Doctor i la Gabby viatgen fins a la prehistòria, justament quan neandertals i els sàpiens, o sigui l'home modern, convivien al vell continent. Coneixeran un sanador, artista i caçador neandertal, en Munmeth, i juntament amb ell, l'amenaça que està afectant les dues espècies humanes, uns misteriosos caçadors, els monaxi, que estan capturant tot ésser humà que troben. Ells tres, juntament amb uns misteriosos individus qui la Gabby es trobarà, hauran de fer front aquesta amenaça que afecta la humanitat.

Una història on la manera com es representa la comunicació entre el Doctor i la Gabby, per una banda i en Muntmeth per l'altra, està molt ben encertada. Conceptes i paraules presents traslladades a la manera que ell li és més fàcil d'entendre. El mateix concepte d'"Home de medicina" és un exemple, és tal com ell entén el concepte "Doctor".

El còmic es complementa la galeria de portades dels 5 números individuals, les quals algunes d'elles es reparteixen al llarg del volum. Mentre que en la primera història, no es diferencien els dos números i va tot seguit; en la tercera, sí que es diferencien.
 
En total hi ha tres temporades dels còmics del Desè Doctor. Aquesta segona temporada continua Arena of fear, el segon volum dels quatre que té, que esperem que ens arribarà durant els primers mesos de 2022.

Altres entrades de Doctor Who a Planeta Sigarra:

Sèrie de televisió (Nova etapa):
 Novè Doctor 
 Desè Doctor
Onzè Doctor
Dotzè Doctor 
Tretzena Doctora

Còmics: