Havent vist a la primera part de la Crònica del 30 Manga Barcelona, com es distribuïa i les compres que hi vaig fer, en aquesta segona part, la dedicaré a aquella activitat que vaig presenciar, una entrevista a Naoki Urasawa, com també a les diferents presentacions editorials que vaig assistir.
Naoki Urasawa, el gran convidat del Manga Barcelona
Naoki Urasawa, l'autor de Yawara! (Cinturó Negre), Monster, 20th Century Boys o la més recent ¡Asadora!, entre altres obres, va ser el gran convidat durant aquest Saló del Manga. A més de ser el creador de la il·lustració del cartell d'aquesta edició.
Així, que participant en diverses activitats, al llarg dels quatre dies del Manga Barcelona, vaig aprofitar per poder-lo veure en persona el divendres, durant l'entrevista que va tenir lloc a la Sala Kitsune, on se'l li va fer entrega del guardó a Mangakia d'Honor del Manga Barcelona.
Explicar tota l'entrevista és impossible, però m'agradaria compartir allò que em va cridar l'atenció. Al seu dia, en Naoki Urasawa s'havia proposat ser editor de manga, però el camí se li va encaminar cap a ser autor de manga, tal com prou sabem. Inicialment, fou entrevistat per publicar a la Shônen Sunday de Shogakukan, però l'editor que el va rebre, no estava convençut que en Naoki pogués aspirar a ser-ne un autor, però ves per on, un editor veterà va veure les mostres que el jove Urasawa portava, i a diferència de l'altre, va decidir que publicaria a una de les altres revistes de l'editorial principalment seinen, com les Big Comic, en les quals ha desenvolupat les seves obres.
Amb el temps, consolidant-se com a autor, va col·laborar amb altres autors, sent ell el dibuixant. Va comentar en alguns casos, en llegir el guió, si no li agradava, ell tirava pel dret, dibuixant la seva pròpia versió. Quan el guionista, ho veia publicat, primer de tot s'esverava pels canvis, i a llarga, ho acabava acceptant. No tothom pot comptar amb en Naoki Urasawa com a dibuixant.
També va explicar amb pèls i senyals, com va esdevenir l'autor de Pluto, el seu remake d'Astroboy d'Osamu Tezuka.
Al llarg de la quasi hora que va durar l'entrevista, vam poder conèixer la seva trajectòria professional.
Sense cap mena de dubte, va ser un plaer compartir una estoneta amb el mestre Naoki Urasawa.
Presentacions editorials: Les noves llicències de manga en català
Al llarg d'aquest Manga Barcelona, vaig assistir a aquelles presentacions d'editorials les quals, de manera confirmada publiquen manga en català: Ooso i Panini que van tenir lloc el divendres, i Fandogamia, Norma i Planeta, el dissabte. El dijous que no hi vaig ser, va tenir lloc la de Distrito Manga, per tant, comencem per aquesta.
A la presentació de
Distrito, van dir que les vendes de
Wind Breaker de l'últim volum han estat molt dolentes. I això és el que fa que la línia simultània en català estigui completament parada. Però, per altra banda, comenten que si reinicien la línia en català seria amb
Karekano que aquest mes, mes i mig analitzaran les vendes de l'obra i decidiran si provar-ho. (Font:
Ladymangahep).
Al divendres, vam començar amb
Ooso. Abans de la presentació, sabent que abandonaven la línia clàssica en català, vaig preguntar en quina situació es trobava
Megaman Gigamix, i em van dir que la comptaven com a clàssica, per tant, és la segona anunciada que no ens arribarà en català. La primera és
Kamen Rider Black. Durant la presentació no van anunciar cap nou títol, només confirmant que de cara al 2025, arribaran els següents volums de les sèries
X-Venture que tenen en curs:
Primal Power i
Dinosaur Kindom, les quals sí que continuaran publicant en català.
Una estoneta més tard, va tenir lloc la presentació de
Panini Comics. A la ronda de preguntes, l'Alejandro Martínez Viturtia va comentar que no deixaran la línia de manga en català, però creien que el mercat era molt més gran. Intentaran trobar la tecla que funcioni. (
Font: Mangazín Podcast)
Així doncs, el divendres, també va ser un pèl trist. Dissabte, seria un altre i nou dia.
Vam començar amb
Fandogamia.
En Pedro Medina va comentar, el que prèviament m'havia dit a l'estand. L'edició en català de La meva experiència lesbiana amb la solitud de Kabi Nagata, no ha venut més d'un terç de la tirada i provaran abans de continuar a trobar una nova distribuïdora que els permeti arribar a altres llibreries. Així de moment, no té previst publicar cap altre manga en català. (Font: Mangazín Podcast)
Una estona més tard va tocar el torn de Norma Editorial va començar a alegrar-nos una mica, tot i només anunciar un títol, Solanin, d'Inio Asano. Així tot, a la ronda de preguntes van afegir coses.
Encara tenen sobre la taula, Akira, de Katsuhiro Otomo, que van mencionar quan van iniciar la línia en català, per tant, s'entén que no està descartada. I a més també van dir que de cara el 2025, s'espera que tinguem nous anuncis, i que també hauria de finalitzar Neon Genesis Envangelion, amb la publicació dels volums 6 i 7. (Font) Sobre l'Eternal Edition de Sailor Moon, davant de les dificultats d'aprovació, no es va plantejar fer edició en català, però en un futur podria acabar arribant. Podeu veure el vídeo aquí.
I ja tancant el dissabte, va tocar el torn de la darrera presentació, també l'última del
saló que es va anunciar manga en català, ja que diumenge no es va
anunciar res. Així Planeta Cómic, amb la sala plena de gom a gom, va començar el seu espectacle, tal com ja estem avesats. Podeu veure el vídeo de la presentació aquí i el vídeo només amb les novetats aquí. Cal mencionar que aquests nous títols són els que tenen confirmats per aquest pròxim primer semestre de 2025.
Tot començant, fent-nos cantar, ens van anunciar Doraemon, de Fujiko F. Fujio, que ens arribarà en 15 volums, en una edició 3 en 1.
A partir d'aquí, es van succeir tota mena d'anuncis, alguns dels quals també es podrien publicar en català, fins que ja arribant al final, anuncien Nausicaä de la Vall del Vent. Ens arribarà en tankôbon mida gran com els originals, amb desplegables interns. Les edicions seran idèntiques en ambdues llengües.
I ves per on, quan ja semblava que ja havien acabat la presentació de noves llicències, havent anunciat l'artbook de Nana, algú va preguntar si publicarien el manga també i en català. Va arribar la sorpresa final, i amb un nou vídeo, la van anunciar: set volums, kanzenban amb pàgines a color, rústica amb solapes i en català.
Sembla que hi ha sobre la taula una possible edició de Yawara! en català; de Detectiu Conan, continuaran l'edició actual, i de cara l'any vinent hi hauran sorpreses; i sobre Inu-yasha en català, van esquivar respondre la pregunta.
Així
doncs, ara mateix podem comptar amb Planeta, Norma, Panini i Distrito que publiquen de manera regular, hi podem afegir Kitsune, ja de cara l'any vinent; també tenim els intents puntuals de Fandogamia i ECC, ja que per aquesta ara mateix hi ha molts rumors, i no sabem que passarà, també tenim Ooso, però ara s'ha desmarcat molt, i per acabar hi ha Kaji, encara hivernant sense saber amb certesa si es despertarà.
Respecte
a l'edició passada, hem passat de 8 a 4 llicències en català, però
estem en un context de consolidació del mercat en català, s'ha de trobar un punt d'equilibri i cada editorial té les seves perspectives. En tot cas, podem esperar que al llarg de l'any vinent tinguem sorpreses, com ja ha passat aquest any.
Després
d'aquest nou Manga Barcelona, ens
preparem per al 2025, què se celebrarà la 31a edició del Manga Barcelona del divendres 5 al dilluns 8 de desembre, però abans tindrem el 43 Comic Barcelona que tindrà lloc del 4 al 6 d'abril.
Text i fotografies del saló de Marc "Llop Segarrenc". Les imatges de les llicències s'han tret de les proporcionades per les editorials.