dissabte, 21 de desembre del 2024

Bèsties

Títol: Bèsties
Autors: John Carlin (guió), Oriol Malet (guió i dibuix)
Traducció de: Gemma Sardà
Publicat per: Editorial Comanegra, novembre de 2024
Format: Cartoné - 113 pàgines - 19 x 27 cm - Color
Preu: 22 €







Aquest passat novembre, Editorial Comanegra va treure una nova obra dels autors John Carlin i Oriol Malet, titulada Bèsties, l'onzè títol de la seva col·lecció Comanegra Còmic.

D'aquest duet, ja n'hem pogut gaudir Mandela i el general (març de 2019), justament el primer títol de la col·lecció de Comanegra, i L'art de la guerra, una història curta que fou obra finalista del 2n Premi Ara de Còmic en Català i que fou publicat al segon Vinyetari (Norma, desembre de 2022)

Ara, amb Bèsties no s'allunyen gaire dels temes polítics, i bèl·lics o de revolucions que hem vist en les altres obres seves, però aquest cap, n'han fet una mena de faula, protagonitzada per animals antropomòrfics, però a pesar d'això, el que s'hi explica és ben real. 

Basant-se en La rebel·lió a la granja (1945), de George Orwell, i Macbeth (1606), de William Shakespeare, ens situem en un país aparentment americà governat per una dictadura. Els moviments rebels hi són presents, fins i tot, el cap rebel està empresonat, però els seus seguidors esperen fins que arriba el moment adequat que porten a terme la revolta i expulsen el dictador del poder.

Tot indica que la llibertat i prosperitat ha arribat en aquest país pobre, tal com el nou president pregona als quatre vents, però aviat, es veu que no és així. El poble continua sent pobre, mentre que aquell que ha substituït l'antic dictador, també ocupa el seu lloc en l'esplendor, en la riquesa, i també a llarga en la repressió. El poble ras acaba sent-ne la víctima a pesar de les bones intencions que en algun moment hi hagi hagut, i molt sovint, les víctimes també es troben al voltant del poder, tal com podem veure en aquesta obra.

El poder corromp la gent. Això no només passa en els països pobres sinó també en els rics. És quelcom que assumim de les dictadures, però que també passa en les democràcies. La temptació del benefici personal d'aquells qui ostenten el poder sempre existeix sigui quina sigui la condició social i política del país en qüestió.

Sense dubte, el fet de canviar un tirà per un altre és quelcom ben present en la nostra història, llunyana i recent, i ben present, en el nostre dia a dia. Quan un règim que s'ha mantingut durant dècades en el poder cau, sempre ens preguntem com serà el nou règim que el substitueixi.

Però que el poder corromp d'una manera o altra, no només és present en els governs, sinó també, en els mateixos partits polítics, quan els dirigents d'aquests, a pesar que els seus temps ja s'ha caducat, es resisteixen a retirar-se i s'aferren al poder, no veient-hi més enllà. El poder corromp però també comporta addicció.  

Bèsties, com les altres dues obres mencionades, és una obra atemporal. En qualsevol moment de la nostra història, trobarem exemples que corroborant allò que s'hi explica. Que sempre hi haurà un poder és inevitable, com animal social que som, però la manera de gestionar-lo quan el toquem, això dependrà de cada un de nosaltres.

dijous, 19 de desembre del 2024

Perfeddion

Títol: Perfeddion
Autors: Fidel del Tovar (guió) i Dani Bermúdez (dibuix)
Publicat per: Planeta Cómic, novembre de 2024
Format: Rústic amb sobrecobertes - 12,8 x 18 cm - 272 pàgines - B/N
Preu: 9,95 €









Una de les grans novetats de Planeta Cómic del 25 Manga Barcelona de 2019, fou la revista de manga espanyol Planeta Manga, tot inspirant-se amb les revistes japoneses. Una revista que s'ha consolidat amb el pas d'aquests anys, i que enguany, amb el cinquè aniversari, amb la sortida del número vint-i-sisè aquest passat octubre, es va tancar una primera etapa. Tot començant-ne una segona, reiniciant-ne la numeració amb un nou primer volum que es va posar a la venda el novembre. 

Així amb aquesta revista, se'ns han mostrat autors i obres ben diferents, algunes d'un o dos capítols, d'altres amb alguns més, i d'altres molt més llargues. De mica en mica, aquelles que han tingut bona acceptació i que tenen un nombre suficient de capítols, se'n van realitzant la seva edició en volum.

Una de les últimes sèries que s'han publicat en els darrers números de la primera etapa de la revista és Perfeddion de Fidel del Tovar i Dani Bermúdez, un duet que ja té experiència havent publicat prèviament a Norma Editorial.

Perfeddion és una sèrie tancada que es va publicar del quinzè al vint-i-cinquè número de la revista, constant de 11 capítols, recopilats en un únic volum, que fou novetat d'aquest passat novembre.

Els seus dos autors ens presenten una història de terror protagonitzada per una família quan es reuneix en una casa.

Molt sovint les reunions familiars no són sempre el que s'esperaria d'elles, sempre hi ha poden haver-hi sorpreses que ho poden capgirar tot, però cap dels membres d'aquesta família es podria haver imaginat que es trobarien en aquella casa anomenada Perfeddion.  Així l'adolescent Liv, els seus pares i el seu germà petit faran camí cap a aquesta casa aïllada d'allò que anomenem "civilització", convidats pel seu tiet Guido, i en arribar-hi hi trobaran la resta de la família, a més d'uns amics de la família. L'objectiu d'aquesta reunió és que en Guido els hi vol presentar la seva nova xicota.

Però tot just arribar-hi, començaran a passar coses inexplicables, que sembla que van més enllà de ser fenòmens paranormals. La Liv serà la primera una de les primeres a experimentar unes horribles i terrorífiques situacions, que de mica en mica, també aniran experimentant la resta de la família, cadascú a la seva manera.

Allò misteriós i terrorífic present en aquesta casa, serà quelcom  a què s'haurà d'enfrontar la família, i no tots hi estaran ben preparats.

Sense dubte, una història molt interessant, que ja em va captivar, tot llegint-la a la revista, però que ara, llegint-la tot seguida, sense haver d'esperar entre capítols, la lectura és molt millor per copsar bé tota la història de principi a final.

Tancant el llibre, hi ha una sèrie d'extres, com un parell de pàgines simulant fragments d'un diari, on es parla d'en Guido, l'arbre genealògic de la família, i esbossos d'alguns personatges.

Perfeddion és una història esgarrifosa, molt ben pensada i construïda com també amb un excel·lent dibuix, donant a lloc a escenes molt esgarrifoses. El lector no podrà sentir-se completament aliè del que succeeix, d'una manera o altra també en participarà.  Això és perquè les històries de por tenen com a objectiu penetrar en el nostre interior. Tot un encert haver inclòs un manga de terror a la revista Planeta Manga.

dimecres, 18 de desembre del 2024

Presentació del llibre "La Segarra. Lletra i paisatge" al Casal de Cervera

El pròxim dilluns 23 de desembre, tindrà lloc la presentació del llibre La Segarra. Lletra i paisatge elaborat per l'Espitllera Fòrum d'Estudis Segarrencs. L'acte tindrà lloc a la Sala de ball del Casal de Cervera a les set de la tarda.


El llibre ja s'ha distribuït a diverses llibreries segarrenques, entre altres localitats, les quals són les següents:



diumenge, 15 de desembre del 2024

Actualització: Panini ajorna de moment la publicació en català el tercer i últim volum d'"Spider-Man" de Mike Maihack

El passat 27 de novembre, Panini Comics va anunciar les futures novetats de febrer de 2025, on s'anuncia el volum 10 de l'edició Maximum de Berserk, però hi va haver una cosa que va passar desapercebuda, s'anunciava el tercer i darrer volum d'Spider-Man de Mike Maihack en castellà i no en català. Quan anteriorment, sempre s'havien anunciat simultàniament. 

D'això en vaig tenir notícia ahir, gràcies a Guía del Cómic i Mangazín Podcast, i avui el matí tot responent a Keychaincubb, ara ja esborrat (captura), Panini ens deia que ens quedaríem sense el tercer i últim volum d'aquesta trilogia d'Spider-Man, que s'hauria d'anomenar Caos còsmic! (Cosmic chaos!).


A partir d'aquella resposta, no s'han fet esperar les reaccions en contra d'aquesta decisió. I possiblement, en publicar-ho ComiCat al migdia, com a mitjà de difusió del còmic en català, s'ha expandit l'ona sonora.

Aquesta tarda, tot aquest ressò ha arribat on havia d'arribar, i responent a ComiCat (captura), han matisat la resposta.

No es publicarà amb la versió en castellà. Estem fent tot el possible per publicar-lo en català més endavant. Esperem tenir notícies aviat.

Davant d'això, actualitzo aquesta entrada, aportant aquesta nova informació. En tot cas, que això no ens distregui, ni ens despisti. Tocaria sortir aquest febrer de 2025, i no sortirà, i esperem que el més aviat possible, aquest ajornament, passi a ser cosa del passat i el pugem gaudir ben aviat.

Recordem que fou el juny de 2023, quan Panini va anunciar que publicaria Marvel en català, i que el primer títol escollit seria Spider-Man: Animals, reuniu-vos!, de Mike Maihack, que es va publicar el setembre d'aquell any. Però aquest era el primer d'una trilogia. Així, l'abril de 2024 es va publicar el segon volum titulat Spider-Man: Aventura quàntica!, i des de llavors estàvem a l'espera de saber quan es publicaria el tercer i últim, que malauradament i de moment encara no ens arribarà. 

Esperem doncs que Panini no deixi inconclusa aquesta molt bonica i entretinguda història, que ha agradat tant a grans com especialment als petits, els quals especialment no perdin l'oportunitat de conèixer el seu final en català.

Aprofito també per agrair la bona feina de la Laia Segura en la traducció, que espero que la puguem veure completada en el tercer i últim volum, el més aviat possible.



Font: ComiCat

dimecres, 11 de desembre del 2024

Crònica del 30 Manga Barcelona 2a part: Naoki Urasawa i les llicències de manga en català

Havent vist a la primera part de la Crònica del 30 Manga Barcelona, com es distribuïa i les compres que hi vaig fer, en aquesta segona part, la dedicaré a aquella activitat que vaig presenciar, una entrevista a Naoki Urasawa, com també a les diferents presentacions editorials que vaig assistir.


Naoki Urasawa, el gran convidat del Manga Barcelona

Naoki Urasawa, l'autor de Yawara! (Cinturó Negre), Monster, 20th Century Boys o la més recent ¡Asadora!, entre altres obres, va ser el gran convidat durant aquest Saló del Manga. A més de ser el creador de la il·lustració del cartell d'aquesta edició.

Així, que participant en diverses activitats, al llarg dels quatre dies del Manga Barcelona, vaig aprofitar per poder-lo veure en persona el divendres, durant l'entrevista que va tenir lloc a la Sala Kitsune, on se'l li va fer entrega del guardó a Mangakia d'Honor del Manga Barcelona.

Explicar tota l'entrevista és impossible, però m'agradaria compartir allò que em va cridar l'atenció. Al seu dia, en Naoki Urasawa s'havia proposat ser editor de manga, però el camí se li va encaminar cap a ser autor de manga, tal com prou sabem. Inicialment, fou entrevistat per publicar a la Shônen Sunday de Shogakukan, però l'editor que el va rebre, no estava convençut que en Naoki pogués aspirar a ser-ne un autor, però ves per on, un editor veterà va veure les mostres que el jove Urasawa portava, i a diferència de l'altre, va decidir que publicaria a una de les altres revistes de l'editorial principalment seinen, com les Big Comic, en les quals ha desenvolupat les seves obres.

Amb el temps, consolidant-se com a autor, va col·laborar amb altres autors, sent ell el dibuixant. Va comentar en alguns casos, en llegir el guió, si no li agradava, ell tirava pel dret, dibuixant la seva pròpia versió. Quan el guionista, ho veia publicat, primer de tot s'esverava pels canvis, i a llarga, ho acabava acceptant. No tothom pot comptar amb en Naoki Urasawa com a dibuixant.

També va explicar amb pèls i senyals, com va esdevenir l'autor de Pluto, el seu remake d'Astroboy d'Osamu Tezuka.

Al llarg de la quasi hora que va durar l'entrevista, vam poder conèixer la seva trajectòria professional.

Sense cap mena de dubte, va ser un plaer compartir una estoneta amb el mestre Naoki Urasawa.

 
Presentacions editorials: Les noves llicències de manga en català

Al llarg d'aquest Manga Barcelona, vaig assistir a aquelles presentacions d'editorials les quals, de manera confirmada publiquen manga en català: Ooso i Panini que van tenir lloc el divendres, i Fandogamia, Norma i Planeta, el dissabte. El dijous que no hi vaig ser, va tenir lloc la de Distrito Manga, per tant, comencem per aquesta.


A la presentació de Distrito, van dir que les vendes de Wind Breaker de l'últim volum han estat molt dolentes. I això és el que fa que la línia simultània en català estigui completament parada. Però, per altra banda, comenten que si reinicien la línia en català seria amb Karekano que aquest mes, mes i mig analitzaran les vendes de l'obra i decidiran si provar-ho. (Font: Ladymangahep).

Al divendres, vam començar amb Ooso. Abans de la presentació, sabent que abandonaven la línia clàssica en català, vaig preguntar en quina situació es trobava Megaman Gigamix, i em van dir que la comptaven com a clàssica, per tant, és la segona anunciada que no ens arribarà en català. La primera és Kamen Rider Black. Durant la presentació no van anunciar cap nou títol, només confirmant que de cara al 2025, arribaran els següents volums de les sèries X-Venture que tenen en curs: Primal Power i Dinosaur Kindom, les quals sí que continuaran publicant en català.


Una estoneta més tard, va tenir lloc la presentació de Panini Comics. A la ronda de preguntes, l'Alejandro Martínez Viturtia va comentar que no deixaran la línia de manga en català, però creien que el mercat era molt més gran. Intentaran trobar la tecla que funcioni.  (Font: Mangazín Podcast)

Així doncs, el divendres, també va ser un pèl trist. Dissabte, seria un altre i nou dia.

Vam començar amb Fandogamia. En Pedro Medina va comentar, el que prèviament m'havia dit a l'estand. L'edició en català de  La meva experiència lesbiana amb la solitud de Kabi Nagata, no ha venut més d'un terç de la tirada i provaran abans de continuar a trobar una nova distribuïdora que els permeti arribar a altres llibreries. Així de moment, no té previst publicar cap altre manga en català. (Font: Mangazín Podcast

Una estona més tard va tocar el torn de Norma Editorial va començar a alegrar-nos una mica, tot i només anunciar un títol, Solanin, d'Inio Asano. Així tot, a la ronda de preguntes van afegir coses.



Encara
tenen sobre la taula, Akira, de Katsuhiro Otomo, que van mencionar quan van iniciar la línia en català, per tant, s'entén que no està descartada. I a més també van dir que de cara el 2025, s'espera que tinguem nous anuncis, i que també hauria de finalitzar Neon Genesis Envangelion, amb la publicació dels volums 6 i 7. (Font) Sobre l'Eternal Edition de Sailor Moon, davant de les dificultats d'aprovació, no es va plantejar fer edició en català, però en un futur podria acabar arribant. Podeu veure el vídeo aquí.

I ja tancant el dissabte, va tocar el torn de la darrera presentació, també l'última del saló que es va anunciar manga en català, ja que diumenge no es va anunciar res. Així Planeta Cómic, amb la sala plena de gom a gom, va començar el seu espectacle, tal com ja estem avesats. Podeu veure el vídeo de la presentació aquí i el vídeo només amb les novetats aquí. Cal mencionar que aquests nous títols són els que tenen confirmats per aquest pròxim primer semestre de 2025.

Tot començant, fent-nos cantar, ens van anunciar Doraemon, de Fujiko F. Fujio
, que ens arribarà en 15 volums, en una edició 3 en 1.



A partir d'aquí, es van succeir tota mena d'anuncis, alguns dels quals també es podrien publicar en català, fins que ja arribant al final, anuncien Nausicaä de la Vall del Vent. Ens arribarà en tankôbon mida gran com els originals, amb desplegables interns. Les edicions seran idèntiques en ambdues llengües.


I ves per on, quan ja semblava que ja havien acabat la presentació de noves llicències, havent anunciat l'artbook de Nana, algú va preguntar si publicarien el manga també i en català. Va arribar la sorpresa final, i amb un nou vídeo, la van anunciar: set volums, kanzenban amb pàgines a color, rústica amb solapes i en català.
 

Sembla que hi ha sobre la taula una possible edició de Yawara! en català; de Detectiu Conan, continuaran l'edició actual, i de cara l'any vinent hi hauran sorpreses; i sobre Inu-yasha en català, van esquivar respondre la pregunta.

Així doncs, ara mateix podem comptar amb
Planeta, Norma, Panini i Distrito que publiquen de manera regular, hi podem afegir Kitsune, ja de cara l'any vinent; també tenim els intents puntuals de Fandogamia i ECC, ja que per aquesta ara mateix hi ha molts rumors, i no sabem que passarà, també tenim Ooso, però ara s'ha desmarcat molt, i per acabar hi ha Kaji, encara hivernant sense saber amb certesa si es despertarà.

Respecte a l'edició passada, hem passat de 8 a 4 llicències en català, però estem en un context de consolidació del mercat en català, s'ha de trobar un punt d'equilibri i cada editorial té les seves perspectives.
En tot cas, podem esperar que al llarg de l'any vinent tinguem sorpreses, com ja ha passat aquest any. 

Després d'aquest nou Manga Barcelona, ens preparem per al 2025, què se celebrarà la 31a edició del Manga Barcelona del divendres 5 al dilluns 8 de desembre, però abans tindrem el 43 Comic Barcelona que tindrà lloc del 4 al 6 d'abril.

Text i fotografies del saló de Marc "Llop Segarrenc". Les imatges de les llicències s'han tret de les proporcionades per les editorials.

Crònica del 30 Manga Barcelona 1a part: Distribució i compres

Enguany el  30 Manga Barcelona s'ha tornat a celebrar en aquest pont d'inicis de desembre, del 5 al 8, i a la mateixa ubicació estrenada fa dos anys, la Fira Gran Via, que ha comptat amb més de 167.000 visitants, superant les xifres de l'any passat. 


Hi he tornat a anar, el divendres i dissabte amb acreditació com a membre de ComiCat. A X (Twitter) de ComiCat, hi vaig crear diversos fils, tot fent una crònica en directe del que vaig visitar, fos activitats o les presentacions editorials que vaig assistir: Volta de divendresvolta del dissabte, i presentacions de Panini, Norma, i Planeta. És a partir d'aquests fils que redacto aquesta crònica d'aquesta edició del Manga Barcelona.

La distribució:

Enguany el Manga Barcelona ocupava els palaus 4, 5 i 7, més l'espai exterior entre els palaus 4 i 6 (no usat) i l'espai entre els palaus 5 i 7 on hi havia les furgoteques (food trucks) i l'espai interior entre els palaus 4 i 5 per una banda i el palau 7 per l'altra, que era la Zona d'Activitats. I també el Pis Superior on hi havia l'Auditori-Sala de Cinema, les sales Kitsune, Manga Academy, Koi i de Premsa, i espais exteriors. Si la memòria no ens falla igual que l'edició anterior.

Amb acreditació, entràvem a l'espai exterior, entre els Palaus 4 i 6 (no usat) que ocupaven hi havia algunes furgoteques (Food Trucks).


A partir d'aquí, a l'esquerra, entrant al Palau 4, trobàvem els estands editorials, llibreries, la zona de fanzines, l'Artist Alley i la  gran zona de Nintendo, enguany amb botiga. D'editorials vaig visitar especialment aquelles que publiquen manga en català.

El primer que ens trobàvem era els estands de les distribuïdores d'anime: Selecta amb la seva plataforma Anime Box, i l'esquerra de tot l'espai Manga Stream on tenien lloc xerrades que s'emetien per Twitch. I també cal destacar l'estand de Toei Animation, destacant-hi la saga d'Egghead de One Piece i Digimon Adventure, que enguany celebra el seu 25è aniversari.




Tot seguit trobàvem l'estand de l'FNAC, on tot donant-hi un cop d'ull hi vam veure volums de Dodoma i Orange de Kaji Manga, esperant que de cara el 2025, en tinguem bones notícies.



Passant per l'estand de Kitsune Manga, vam veure-hi el primer volum de La rateta de biblioteca. El primer volum de Trigun, que s'esperava per aquest desembre, finalment sortirà de cara el pròxim gener de 2025.



A l'estand de Norma Editorial, el passadís central era on podíem trobar els seus títols de manga en català, destacant les estrenes de Mujinta into the deep, amb dues edicions i L'Helena i el senyor Llop Dolent, de volum únic, la també l'acabada d'estrenar Minecraft amb dos volums i la finalitzada Guardians de la nit (Kimetsu no yaiba), amb vint-i-tres volums. No ens oblidem de la resta del seu catàleg amb Atac als titans, Tokyo Revengers, Majinger Z, Chainsaw Man, Death Note, Jujusu Kaisen, Neon Genesis Evangelion, Look Back i Goodbye, Eri. També cal dir que Cardcaptor Sakura, va ser premiat com a Millor Manga en Català en els premis d'aquest Manga Barcelona.






Justament aquí hi vaig fer les primeres compres del divendres: L'edició especial del primer volum de Mujina into the deep, el volum únic L'Helena i el senyor Llop Dolent, i el cinquè volum de Neon Genesis Evangelion.



Just al costat hi havia l'estand de Panini Comics, hi trobàvem l'edició Maximum de Berserk, els tres volums publicats de Prodigiosa: Les aventures de Lady Bug i Gat Noir, i també els tres títols de còmic divulgatiu Ho sabies?, publicats recentment sota el segell Panini Books.




Aquí, el dissabte hi vaig fer les darreres compres, novetats de finals de 2022 i principis de 2023: la Master Edition d'Abara i els tres primers volums (de nou) d'Aposmiz. Tierra de Glenes, ambdues obres de Tstumou Nihei.


Passant per l'estand de Distrito Manga hi podíem trobar Wind Breaker, i d'altres segells del grup Penguin Random House, El viatge de Shuna o L'espera.





Passant per l'estant de l'Editorial Lapislàtzuli, hi havia el primer manga en català de Símbol Editors, Ànima vertical.



Continuant el camí, l'estand de Fandogamia Editorial, hi trobàvem La meva experiència lesbiana amb la solitud.


Just al costat, hi tenim l'estand d'Ooso Comics, on com a darrera novetat en català tenien el tercer i darrer volum de Silverday, conte de fades d'un divendres de plata,  obra nominada a Millor Manga en Català en els premis d'aquest Manga Barcelona.



I acabem la ruta de les editorials amb Planeta Cómic. De manera repartida, hi trobàvem el seu catàleg en català: destancant l'edició Legend de Bola de drac, la Jump Remix de Naruto, l'edició 3 en 1 de One Piece, i My Hero Academia, la qual sortit recentment el seu volum 40, a punt de finalitzar-se amb el seu futur volum 42. No ens podem oblidar de Haikyû!!, Detectiu Conan, Dr. Slump, Ranma 1/2, o el volum únic Uzumaki o Adolf, obres estrenades aquest any.







Justament al costat, hi havia l'estand de Planeta Manga, on el divendres hi vaig fer una altra comprar, el volum únic d'Hysteria. I el diumenge, en Luis Montes em va dedicar el tercer volum de Gryphoon.





A l'esquerra de tot del palau hi teníem l'Artist Alley i a la dreta del tot la zona Fanzines. I al fons del tot la zona Nintendo.



Deixem el palau 4 i entrem a la Zona d'Activitats que era on hi tenien lloc gran part dels tallers i activitats, amb Nihon Ryori, Nihongo Experience, Taller Anime, Taller Manga, Cool Japan i Manga Kids, i on també hi havia les exposicions Itadakimanga, Mogu-tabi Manga, Travessant fronteres: Mangua i altres horitzonts, Doraemon, International Manga Awards, Crear mons il·lustrant jocs i la dels 30 anys del Manga Barcelona.












El Palau 5 estava ocupat per botigues de marxandatge i exposicions de figures, i al fons de tot l'Onachan's Castle. Aquí hi vaig fer una altra compra el divendres, el darrer film de Detectiu Conan: The Million Dollar Pentagram




El Palau 7 estava ocupat per la Zona Cosplay, el Gran Escenari i la zona de restaurants japonesos.






I pujant al Pis superior era on hi havia l'Auditori-Sala de Cinema, les sales Kitsune, Koi, Kotori, Manga Academy i de Premsa. A més tenies vistes superiors dels palaus. La Kitsune era el lloc on s'hi feien les presentacions editorials i on també es desenvolupaven eles ntrevistes amb els diversos autors japonesos convidats. 

Tot això, i alguna cosa que ens vam descuidar, era el que podíem trobar en aquest 29 Manga Barcelona.
 
Al llarg de saló vam parlar amb l'Olga Resina i en Sergio Pérez d'Ooso Comics, en Pedro Medina de Fandogamia i l'Elena Rodríguez de Kitsune Manga. Agraïm haver pogut parlar amb ells, i així intercanviar opinions i sensacions.

I també un agraïment aquells divulgadors en català amb qui vam compartir moltes estones:
Mangazín Podcast, , , , Encinestrat, .

Després d'aquest nou Manga Barcelona, ens preparem per al 2025, què se celebrarà la 31a edició del Manga Barcelona del divendres 5 al dilluns 8 de desembre, però abans tindrem 43 Comic Barcelona que tindrà lloc del 4 al 6 d'abril.
 

Text i fotografies del saló de Marc "Llop Segarrenc".