dilluns, 2 de gener de 2012

2011: Manga en català

Aquesta és la primera entrada d'aquest any nou i justament és la 250 que escric a Planeta Sigarra.

Aquest és el tercer cop que escric una entrada sobre el progrés del manga en català. Podeu consultar les dues anteriors a: 2009 i 2010.

Enguany tampoc hi ha hagut cap novetat en català. Motius: L'arxiconeguda crisi econòmica, però la més important sense cap dubte és la manca de vendes de manga en català, o dit d'una altra manera, malauradament som quatre gats comptats els que comprem manga en català, ja siguin els que estan en curs o les que ja han finalitzat. Així de clar i en català, el mercat en català no acaba de quallar. Però dins d'aquesta negror, hi ha hagut una cosa bona, la finalització d'Inu-Yasha, el primer manga en català de Glénat.

Seguidament per cada mes, exposaré quins toms de manga han vist la llum.

Gener: Bleach #34, Inu-Yasha #53
Febrer: Cinturó Negre #14, Naruto #45
Març: Bleach #35, Inu-Yasha #54
Abril: Cinturó Negre #15, Naruto #46
Maig: Bleach #36, Inu-Yasha #55
Juny: Cinturó Negre #16, Naruto #47
Juliol: Bleach #37, Inu-Yahsa #56 (ÚLTIM)
Agost: Naruto #48
Setembre: Bleach #38, Cinturó Negre #17
Octubre: Naruto #49
Novembre: ------------------------------
Desembre. Naruto #50

Primer de tot veiem que fins al juliol, les periodicitats s'han mantingut. Als mesos imparells han sortit Bleach i Inu-Yasha, aquesta acabant al mencionat mes, i als mesos parells,  Cinturó Negre i Naruto.
Arribem a l'agost, només surt Naruto, i Cinturó Negre es retarda fins al setembre sortint juntament amb Bleach, i com veiem, a partir d'aquest mes, la Ginger i l'Ichigo no han tornat a sortir. L'únic que ha mantingut la seva periodicitat bimestral ha estat el ninja Naruto Uzumaki, deu ser que és l'únic que es troba "bé" de salut.


Així doncs acabant aquest any ens quedem en 3 series Bleach (38 i Oberta), Cinturó Negre (17 de 29 toms) i Naruto (50 i Oberta).

I de cara aquest any 2012?

El canvi de propietat que ha tingut lloc a Glénat, doncs comporta una sèrie de conseqüències a la línia de manga en català.
La primera tal com vaig comunicar al passat octubre és la pujada dels preus, igualant-se al preus de la línia en castellà, als 7.50€. Fent-se això efectiu a partir d'ahir mateix, 1 de gener de 2012.
La segona són les vacances indefinides de Bleach i Cinturó Negre. Al setembre de 2011 van sortir per últim cop i el moment de la seva represa és desconeguda.

Tot i així, i aquest passat dilluns 26 de desembre, es va fer una consulta al fòrum en català que miraculosament va rebre resposta.

La consulta és la següent:

"Entenem que tarda pero m'agradaria tenir informació de si mes endavant va a continuar.gracies
gracies per donarli continuitat encara que tarde

Editat per darrera vegada per rutis el Dc Des 28, 2011 11:55 am, editat 1 cop en total"

I la resposta va ser donada el dimecres 28 de desembre.

"La sèrie continua però de manera semestral, per tant al 2012 sortirà el nº 18 a l'abril i el 19 a l'octubre
Aquesta mesura l'apliquem perquè la sèrie dona pèrdues però d'aquesta manera no l'hem de tallar"

Pel dia podia haver estat una innocentada, però en no haver-se desmentit, temo molt que sigui veritat.

I davant d'això la primer reacció, una lectora, la Sayaka,  va expressar el seu estat d'ànim (Aquí, al final)

"Companys/es del fòrum: Fa dos dies un user va preguntar per Cinturó Negre, i avui mateix el moderador ha respós el següent:

La sèrie continua però de manera semestral, per tant al 2012 sortirà el nº 18 a l'abril i el 19 a l'octubre
Aquesta mesura l'apliquem perquè la sèrie dona pèrdues però d'aquesta manera no l'hem de tallar

Molt cortés per la seva part, senyors de la Glenat, dignar-se a respondre d'una vegada desprès de més de 4 o 5 preguntes que insistien en el tema des de fa més de 2 mesos. A part, contesten com si res avisant que sortiran 2 TOMS L'ANY, i me n'he enterat per puríssima casualitat pel fòrum de preguntes que no em digueu per què he mirat(amb l'esperança que m'haguèssin contestat a mi, però què va). Clar que sí Glenat, és un bona bona manera de tractar al client.

Jo és que ja no sé on queixar-me. He desistit, emprenyar-se no serveix per res. NOmés ens queda "apechugar" i a sobre donar les gràcies perquè no hàgin cancelat la sèrie...quins pebrots u.u"

I aquí la meva opinió llavors:

Has pensat que avui és 28 de desembre, per tant Sants Innocents?

I en cas això fos veritat, que així no sigui, aquesta no és cap manera de comunicar les coses, sigui quina sigui, per això hi ha l'apartat de noticies al web.

Però bé, això sembla un fet, per tant males noticies, tant de bo, no fos així, ara esperar per saber el què de Bleach.

Us deixo amb el gràfic que mostra l'evolució del manga en català fins aquest finalitzat any 2011. I veient el panorama, dubto molt que canvii.Doncs per acabar, simplement desitjar-vos un bon any 2011 i demanar que la salut del manga en català millori!

1 comentari:

Anònim ha dit...

Realment, la situació del manga en català em fa molta pena, però d'altra banda, l'únic que Glénat ha publicat en català que m'interessi és Ikkyu. Com comprendràs, per molt que vulgui potenciar la llengua catalana en el manga i per molt atractius que fossin els preus d'alguns toms, no em deixaré els diners en col·leccions que ni em van ni em vénen.

Trobo curiòs, per a dir-ho d'alguna manera, que la gent es queixés amb la sortida molt posterior a la castellana de sèries com 'Inu Yasha', 'Naruto', 'Love Hina', 'Sakura' o 'Bleach', que després es comenci primer amb l'edició de KOR en català i que s'hagin de veure obligats a pausar-la i acabar-la en castellà per a continuar-la en català.

'Cinturó Negre' ha sigut un desastre estrepitòs. Als compradors casuals els va fer gràcia el primer tom, però ni per un moment varen plantejar-se comprar-se els 29 toms que conformen la col·lecció. De totes maneres, aquest manga es troba en una situació millor que Gintama o Hayate, els quals porten aturats des del tom #16 indefinidament i amb altres possibilitats que els cancel·lin.

Personalment, l'únic manga publicat en català que crec que s'ha venut bé és 'Bola de Drac' i en això hi han contribuït molt els no aficionats ni al manga ni al còmic en general. El fenomen que ha sigut aquest manganime a Espanya no ha tornat a repetir-se en cap altra ocasió. D'altra banda, 'Naruto' no el compto, ja que tot i que, en un principi, no produeix pèrdues, tampoc és que hi guanyin una fortuna, els de Glénat, amb la seva edició en català.

Pel que fa a la resposta del fòrum, sí que és cert que haurien d'haver-ho posat al web, però si més no, quan van descatalogar massivament i 'cancel·lar' alguns mangues, van comunicar-ho oficialment, la qual cosa no ha fet Planeta en cap ocasió, si més no en els darrers anys.