dijous, 2 de febrer de 2012

Bola de Drac Z Kai 96 a 98, valoració final i retorn de Bola de Drac, l'anime original

I finalment hem arribat al desenllaç de Bola de Drac Z Kai. Així doncs del dilluns 30 de gener al dimecres 1 de febrer, hem vist els tres últims episodis:

96- Ajunteu les vostres forces! El kamehame final!
97- La victòria agredolça! Fins que ens tornem a trobar!
98- Pau per al futur! L'esperit del Son Goku es etern!

- Sinopsi: En Cèl·lula ja ha acumulat la força suficient per llançar el Kame Hame Ha. Tot sembla que s'hagi acabat, en Gohan ja només espera la mort, però llavors de l'Altre Món, en Goku a través del Sr. Kaiô es comunica amb el seu fill dient-li que no es rendeixi i continuï, que prepari un Kame Hame Ha que contraresti el d'en Cèl·lula. En Gohan animat, també el prepara i ambdós contrincants els llencen impactant, creant un poderós xoc de Kame Hame Has. Es un estira i arronsa tot i que l'androide té cert avantatge. En Cor Petit, en Ten Shin Han, en Yamcha i en Krilin per l'amistat i afecte que senten envers els dos Son, van a ajudar en Gohan, encara que serveixi de poc. És però un atac inesperat d'en Vegeta, en el qual en Cèl·lula queda ben distret, que en Gohan allibera tota la seva força, fent que el seu Kame Hame Ha anuli l'altre i així destruint, desintegrant per sempre, l'Androide Perfecte Cèl·lula. En Gohan torna al seu estat normal caient al terra, havent guanyat i així salvant la Terra.  

Tot seguit se'n van al Palau de Déu, tots excepte en Vegeta el qual se sent molt humiliat.  Per altra banda, en Satan i els periodistes en tornar en si, i en veure que no hi ha ningú, en Satan s'ho manega bé fer-los creure que ha estat ells qui ha derrotat en Cèl·lula, i així ho retransmeten per tot el món. 
Al Palau, en Dende cura a en Gohan, i la Nº18 en torna en si, no li agraeix res a en Krilin i marxa del Palau. Tot seguit invoquen en Shenron. Amb el primer desig ressussiten totes les victimes d'en Cèl·lula i com a tal també ho fa en Trunks, però com que en Goku ja havia ressuscitat amb anterioritat, busquen alguna manera per que torni a la vida, se'ls hi passa pel cap fer servir les boles namekianes, però llavors en Goku es posa en contacte amb ells, dient que com que sembla que sigui un imant de dolents, i que per altra banda li deixaran conservar el cos, doncs prefereix quedar-se a l'Altre Món, amb el Sr. Kaiô i les dues mascotes. 
Amb el segon desig, en Krilin demanen si els androides 17 i 18 poden tornar a ser totalment humans com havien estat. La Nº18, que en veure en Shenron, s'ha quedat amagada al palau ho sent. El Drac però li diu que li és impossible, llavors en Krilin ho canvia per si els hi pot treure les bombes que tenen, cosa que el Drac si que ho fa, i tot seguit en Shenron se'n va. En Krilin, malgrat que li agrada la noia, es pensa els dos androides fan més bona parella, però llavors la Nº18 surt de l'amagatall dient que ells dos són germans bessons, però encara que no li agraeixi li diu un "Fins un altre" i marxa. Després, en Ten Shin Han marxa dient que segurament no es veuran més, i després són els altres, en que cadascú marxa per la seva banda. I l'endemà, des de la Capsule Corporations, és en Trunks que marxa cap al seu temps, abans però acomiadant-se de tothom, el seu pare inclòs. 

Un cop ja al seu temps, en Trunks explica el que ha viscut a la seva mare, llavors per la ràdio avisen on són els androides, en Trunks se n'hi va i amb molt facilitat primer mata la noia i després el noi. Però encara li falta quelcom per fer. 
Passarien tres anys, i les ciutats s'han anat reconstruint.  Un cop la màquina del temps ja està càrregada, en Trunks es disposa a tornar al passat per informar al seu amics d'allà, que va aconseguir derrotar els androides, però llavors rep la visita d'amagatotis d'en Cèl·lula, el qual és detectat. Ara que en Trunks ho sap tot i és molt més fot, envia l'androide fora de la ciutat, i molta facilitat, fa l'últim pas, desintegra al Cèl·lula. Ara sí, la pau ha tornat al temps d'en Trunks.

Però les aventures de Bola de Drac no s'acaben aquí. A la línia normal, passarien 7 anys, en Gohan ja tot un adolescent, i amb una nova vida, viurà moltes i altres aventures, però aquestes malauradament no forment part de Bola de Drac Z Kai. Per aquestes ens hem de dirigir a la Bola de Drac Z, la de tota la vida, en la Saga d'en Boo, un nou enemic i noves i més lluites per combatre'l. 

- Traducció: Simplement comentar que a l'episodi 97, en Goku diu que el Sr. Kaito ha ressuscitat quan en realitat això no passa, sempre es manté mort. 

- Valoració final de Bola de Drac Z Kai: 
Després d'haver vist els 98 episodis, en les quals setmana rere setmana he anat fent valoracions toca la final, fent referencia als aspectes més rellevant sense entrar en els detalls. 

Primer de tot. Felicitar a tot l'equip de doblatge, on s'han recuperat al màxim que s'ha pogut totes les antigues veus, els quals han donat el millor i més que han pogut. Respecte les noves veus, els quals han substituït o actors que ja no no estan entre nosaltres o per altres motius no hi han pogut participar, també felicitar-los per la feina ben feta i per estar a les circumstancies d'una sèrie tant i tant estimada per molta, moltíssima gent. 

La música com ja s'ha comentat infinites vegades, la TOEI no ha estat a l'altura en utilitzar l'antiga BSO de DBZ. Personalment la BSO original de DBKai plagiada que es va haver de substituir, tot i que el principi podia sonar molt xocant, era una gran BSO, li donava el to especial per aquesta "renovada" Bola de Drac Z.  

Tot i els alguns errors que hi han hagut, la traducció ha estat fidel als diàlegs originals japonesos. Sobre els episodis de Kai corresponents als refereix als 100 primers capítols de DBZ  (acaballes Namek) els quals van ser nefastos degut a que van ser traduïts de la versió francesa. A la Saga dels Androides/Cèl·lula doncs mig mig, hi ha moments que són millors a la versió nova Z Kai i d'altres hi ha preferència doncs a la versió de Z de tota la vida. Tot i que han arreglat noms ja sigui d'atacs i personatges, també s'han mantingut alguns de origen francès. És innegable la petjada francesa a Bola de Drac. Tot això només comentar 2 aspectes per mi importants.

El primer és que s'ha utilitzat el terme original "SAIYAJIN" adaptat a "SAIYAN", personalment un gran encert, però la dominància de l'inventat "guerrer de l'espai francès", ha estat malauradament impecable, i així amb l'explosió de Namek, els "saiyans" també es van exitingir, i d'aquesta manera l'oportunitat de sentir "Supersaiyan" (singular i plural) també se'n va anar en orris. Una llastima. 

I l'altre, és un error que desconeixent-ne el motius, doncs no han volgut arreglar. Parlo i així tal qual, del "SONGOAN". Ara era l'oportunitat de fer sonar la seva "H" (Gohan), i d'utilitzar el "Son", el cognom, doncs només quan fes falta. A la primera valoració, l'explicació és més extensa.

Ah! I en cap moment han dit el veritable nom del Follet Tortuga, Mutenroshi.
Doncs bé fins aquí hem arribat.

 - Totes les Valoracions:

Saga dels Saiyans (1 al 17)
Saga d'en Freezer (18 al 54)
Saga dels Androides (55 al 66)
Saga d'en Cèl·lula (67 - 98)

I a partir d'avui dijous 2 de febrer de 2012, a les 21:30 al Canal 3XL:


I finalment poso el comunicat del Canal 3XL que va posar abans d'ahir al seu facebook, sobre la versió de l'anime Bola de Drac que emetran:

Us hem promès l’autèntic “Bola de Drac” com no l’havies vist mai, i ara ja us podem explicar en què es traduirà aquesta frase.

Dijous, a les 21.30, estrenem “Bola de Drac” amb imatge remasteritzada. La sèrie s’emetrà en 4:3 (i no pas en 16:9) perquè volem respectar l’aspecte de la imatge i no la volem retallar, ampliar o deformar. Per tant, el màxim de qualitat possible. Ja ho veureu.

Aquesta versió també inclourà els “openings” i “endings” originals, mai vistos aquí fins ara. Caretes d’entrada i de sortida que aniran canviant a mesura que avancen els capítols.

Tot això ho veureu des del primer capítol. Fa setmanes que negociem aspectes que volíem recuperar de la producció original i ha estat un procés molt laboriós. A última hora hem aconseguit altres canvis que, precisament per haver-los aconseguit tan justos de temps, no veureu aplicats a la sèrie fins que hagin passat un parell de setmanes.

A partir del capítol 25 (més o menys) també hi incorporarem els títols dels capítols originals (en japonès) doblats al català. També hi incorporarem els molinets, en forma d’animacions breus, que servien per anar i tornar de publicitat en la versió original de la sèrie, quan la van emetre per primera vegada al Japó.

Una de les qüestions que més ens heu plantejat és la de la “censura” d’algunes escenes. Hem intentat recuperar-les totes, però no ha estat possible. Per poder-ho fer se’ns demanava doblar aquestes escenes amb les veus originals catalanes, i, com sabeu, això no pot ser per diversos motius. Alguns de molt tristos, com la mort dels actors de doblatge.

Per tant, només hem pogut recuperar aquelles escenes antigament retallades que no inclouen diàleg; les que no necessiten doblatge. Vam plantejar la possibilitat de subtitular-les, però no se’ns ha permès fer-ho.

Tot i així, recuperarem el màxim nombre possible d’escenes sense saltar-nos aquesta restricció.

El que no podrem mostrar-vos són els petits “avançaments” que hi ha al final de cada capítol (com els que hem vist a “Z Kai”). El motiu torna a ser el del doblatge. Hauríem de doblar-los tots amb les veus que van fer el doblatge original, i això no és possible.

Tampoc no us podrem oferir la sèrie en l’idioma original a través del segon canal d’àudio de la TDT. No tenim permís per emetre el DUAL en japonès.

Hem intentat poder-vos oferir el màxim del “Bola de Drac” original i, tot i “la dura negociació”, estem molt contents dels resultats. Contents perquè sabem que són novetats que us farà molta il•lusió poder-ne gaudir. Per això us hem volgut explicar en aquest post de Facebook (que opta al rècord Guiness del post de Facebook més llarg de la història) què hem aconseguit i per què no ho hem pogut aconseguir tot.

RECORDEU: l’última paraula la té la productora propietària de la sèrie i nosaltres no ens podem saltar les seves indicacions.

Esperem que us agradin les notícies. I ja ho sabeu, a partir de dijous a les 21.30, “l’autèntic Bola de Drac com no l’havies vist mai”.