dijous, 25 de novembre del 2021

Las Tortugas Ninja vol. 5

Títol: Las Tortugas Ninja vol. 5
Títols originals: TMNT Annual núm. 1 de 2012, TMNT núms. 21-24, TMNT Villains Micro-Series núm 3 Old Hob i núm. 4 Alopex
Autors principals: Kevin Eastman, Tom Waltz, Bobby Curnow, Brian Lynch i Jason Ciaramella (Guió), Kevin Eastman, Mateus Santolouco, Dan Duncan, Dave Wachter, Sophie Campbell, Andy Kuhn, Ben Bates i Mike Henderson (Dibuix), Ronda Pattison, Sophie Campbell i Heather Nunnelly (Color)
Traducció per: Bárbara Azagra Rueda
Publicat per: ECC Ediciones, octubre de 2021
Format: Rústica - 216 pàgines - Color
Preu: 21,50 €

El passat octubre, ECC va posar a la venda les Tortugues Ninja per partida doble: el cinquè volum de la nova sèrie i el segon número de El Último Ronin. Comencem amb la lectura del cinquè volum de la sèrie nova de les Tortugues Ninja

Com que la continuïtat d'IDW combina la sèrie regular, amb les micro-sèries, entrecreuaments i altres, una bona manera de no perdre's, és seguir aquest enllaç de la Turtlepedia o bé TMNT The IDW Collection de  Penguin Random House, on a cada volum s'indica el seu contingut, i fins al moment és el mateix que el d'ECC (Cada volum de l'IDW Collection equival a dos d'ECC). 


Endinsem-mos en aquest cinquè volum:

TMNT Annual 2012: Big Trouble in Little Italy, de Kevin Eastman i Tom Waltz (guió), Kevin Eastman (dibuix) i Ronda Pattison (color) (octubre de 2012).

Es tracta d'un especial de 60 pàgines i la primera historieta d'aquesta continuïtat dibuixada íntegrament pel co-creador original de les Tortugues Ninja Kevin Eastman. 

Dins de la cronologia, se situa entre el capítol 14 i l'especial de l'April, inclosos al volum 3 de l'Edició d'ECC. La seva inclusió en aquest volum 5, tal com al corresponent volum 3 de l'edició de PRH és a causa de la presentació d'un nou grup de personatges que amb motiu del contingut principal del volum, ja que seran mencionats i apareixeran, dedueixo que es va creure més adient incloure'l aquí, fent d'introducció.

En una sortida d'entrenament per la ciutat de Nova York, sense voler-ho, en  Raph i en Casey es ficaran en un bon merder, on s'hi troben implicats un nou grup de ninges, els Savate, amb friccions internes per com han d'actuar davant del totpoderós Clan del Peu.

Originalment fou creat en blanc i negre i posteriorment fou acolorit. Malgrat el nom, la història poc té a veure amb la Little Italy de Nova York com qualsevol altra referència italiana.

Núm. 21 de Kevin Eastman i Tom Waltz (guió), Kevin Eastman (dibuix) i Ronda Pattison (color) (abril de 2013) i Núm. 22 de Kevin Eastman, Bobby Curnow i Tom Waltz (guió), Mateus Santolouco (dibuix) i Ronda Pattison (color) (maig de 2013).  Aquests dos números són el pròleg i la primera part del setè arc argumental, City fall (La caiguda de la ciutat), una gran saga amb importants repercussions.
 
Entrenant-se per la ciutat de Nova York, les quatre Tortugues són durament atacades per un misteriós emmascarat clarament superior a elles, que en revelar la seva identitat resulta que és el mestre Splinter. El motiu del dur atac que ha perpetrat és amb motiu dels nous aires que corren. Intueixen que alguna cosa està canviant als baixos fons. Mentrestant al Japó, l'Shredder i el Clan del Peu troben la Kitsune totalment adormida gràcies al doctor Miller.

Ja a la Gran Poma, l'Shredder i la Kitsune, ja desperta, reflexionen sobre la situació dels grups criminals des que en Victor va aconseguir esdevenir líder dels ninges Savate, i per això decideixen preparar-se. Ninges del Peu ataquen en Raph i en Casey, capturant-los però la tortuga aconsegueix alliberar-se i va a buscar les altres. Les quatre Tortuges i l'Splinter es dirigeixen als molls amb l'April a la rereguarda. Allà, l'Shredder fereix greument a en Casey. El combat és inevitable, però l'objectiu d'uns és recuperar al malferit Casey per portar-lo a un hospital, mentre que l'objectiu dels altres és capturar una de les tortugues, i sense que se n'adonin per la situació, l'Shredder ho aconsegueix capturant a en Leo, el seu objectiu real.

Micro-sèries Dolents núm. 3: Old Hob, de Jason Ciaramella (guió) i Dave Wachter (dibuix i color) (juny de 2013)
 
Ara toca conèixer el passat del gat mutant, l'Old Hob. Una història que comença quan fou expulsat de la casa on vivia. Un cop al carrer amb les seves dures condicions veurem com es creua per primer cop amb una rata i unes tortugues, com perd un ull i com esdevé mutant. La seva nova condició donarà a lloc, a se'n vagi amb en Baxter Stockman, i les consqüents posteriors topades amb la rata i les tortugues, també mutants com ell, i finalment malgrat tot, la traïció d'en Baxter. Una història que explica al seu nou company, la tortuga mutant Slash. 

Núm. 23 de Kevin Eastman, Bobby Curnow i Tom Waltz (guió), Mateus Santolouco amb Dun Duncan, Sophie Campbell, Andy Kuhn, Ben Bates i Kevin Eastman (dibuix) i Ronda Pattison (color) (juny de 2013) i Núm. 24 de Kevin Eastman, Bobby Curnow i Tom Waltz (guió), Mateus Santolouco amb Mike Henderson (dibuix) i Ronda Pattison (color) (juliol de 2013).  Aquests dos números són la segona i la tercera part del setè arc argumental, City fall (La caiguda de la ciutat), una gran saga amb importants repercussions.

Els nostres herois arriben a l'hospital, on en Casey es operat, aconseguint sobreviure. Mentrestant la Kitsune realitza un intens rentat de cervell al capturat Leonardo. I les Tortugues després d'una recerca infructuosa d'en Leo, en arribar a l'església on viuen, hi troben un missatge d'en Hob, i així, que elles i l'Splinter el van a trobar (enllaçant-ho amb el final del seu especial, d'abans). 
 
En Hob sap on és en Leo, i condueix fins al lloc, un magatzem, obre la porta, i un cop són a dins, ell a fora la torna a tancar. Ha complert la promesa de portar-los fins a en Leo, però també ha complert la promesa de portar les Tortugues i l'Splinter davant de l'Shredder. Altre cop cara a cara, però amb una diferència rellevant, apareix en Leo sent un fidel servidor del Peu. Davant d'aquest fet dur pels nostres herois, alhora es troben en una situació molt complicada, rodejats completament de ninges del Peu. L'aparició inesperada de l'Slash, obrint un forat a la paret permetrà, a les Tortugues i al mestre Splinter poder sortir, i així reunir-se amb el trampós Hob, però el preu és molt car, les tres Tortugues han perdut el seu germà gran, i l'Splinter ha perdut un dels seus fills. L'Shredder, que des que va valorar les grans aptituds d'en Leo, ara ha aconseguit finalment que sigui el seu fidel chunin. Mentrestant, altres ninges del Peu estant atacant altres bandes criminals, entre elles, els Savate. El domini absolut de l'Shredder sobre els baixos fons i per extensió de la ciutat de Nova York es qüestió de temps.

Micro-sèries Dolents núm. 4: Alopex, de Jason Ciaramella (guió) i Dave Wachter (dibuix i color) (juliol de 2013)
 
L'Alopex després d'una missió on s'ha hagut d'encarregar d'uns traïdors, juntament amb l'Shredder i altres ninges del Peu, viatjarà fins a Alaska, per destruir els laboratoris on va ser creada com a muntant, però allà, recordarà el seu passat, quan era una guineu àrtica normal, i el que farà l'Shredder serà trencar els lligams de l'Alopex amb el seu passat, i resti solament fidel al Clan del Peu, i alhora mostrant-nos el poder que té en Saki sobre la guineu mutant, i el que ella es proposa sobre ell.
 
 
Després d'un apassionant quart volum, aquest cinquè amb l'inici de l'arc argumental de La Caiguda de la Ciutat, no es queda pas enrere. Amb els seus quatre capítols queda prou justificat la inclusió de l'Annual sobre els Savati en aquest volum, en lloc d'haver-se publicat quan tocaria per cronologia, com he dit més amunt. Alhora també veiem, com l'esplendor del temible Oroku Saki va creixent, mostrant en Leo com el seu servidor. Sense dubte, cada vegada més, m'agrada aquesta versió d'en Saki, i tot just portem 24 capítols, a part dels especials, el que encara falta per veure. I també tenim aquest Hob, que fastiguejat dels humans, acompanyat de l'Slash, ara camina pel seu propi camí, fins i tot fent una estranya aliança amb les Tortugues.

Com sabem de portades de capítols n'hi ha més d'una, així abans de cada capítol, hi tindrem la seva portada oficial i la seva alternativa. Al final de volum, hi tenim cinc portades alternatives més, dues del número 21 d'Andy Khun i en Dean Haspiel, i dues del número 22 de Rich Woodall i Declan Shalvey, i una del número 24 d'en Freddie Willams II (dibuixant de Batman/Tortugas Ninja) utilitzada com a portada d'aquest cinquè volum d'ECC. També la portada del sisè volum recopilatori original, la primera part de City Fall, de Mateus Santolouco.
 
Sent la periodicitat d'aquesta sèrie bimestral, el sisè volum sortirà al desembre, dies abans de Nadal.