Us deixo tot seguit el comunicat oficial firmat pels ajuntaments afectats per dit abocador.
Calaf, Calonge de Segarra, Castellfollit de Riubregós, la Molsosa i Torà diuen no a l’abocador de Pinós
La setmana passada es va tenir noticía que l’Ajuntament de Pinós pretén construir un abocador de residus, en una zona que afecta els municipis de Calaf, Calonge de Segarra, Castellfollit de Riubregós, la Molsosa i Torà.
Els alcaldes i alcaldessa d’aquests municipis estan seriosament preocupats per les repercussions negatives que una instal·lació d’aquest tipus pot tenir sobre la seguretat i salut dels veïns actuals, i també sobre les generacions futures. Per aquest motiu, han cregut necessari expressar la seva ferma oposició a aquest projecte de manera unitaria.
Els representants d'aquests municipis estan convençuts que aquest tipus d’instal·lacions no poden ser admeses en aquest territori sota cap concepte, i encara menys per motius econòmics. Segons els alcaldes d’aquests municipis, la instal·lació afectarà negativament i de manera irreversible aquestes poblacions i els seus habitants, amb greus riscos per a la salut i efectes nocius per al medi ambient —i, en especial, als nombrosos aqüífers, fonts i captacions d’aigua que hi ha a la zona, imprescindibles per abastir d’aigua de boca els veïns.
També recorden que el territori porta resistint des de fa anys els efectes del despoblament, de la manca de serveis dignes per als seus habitants, de l’oblit de les administracions o dels perversos efectes dels incendis forestals, gràcies al sentiment col·lectiu de pertinença a una realitat geogràfica concreta que va més enllà de límits administratius, i sobretot gràcies al treball abnegat, la solidaritat i capacitat de sacrifici de la seva gent.
Per tot això Calaf, Calonge de Segarra, Castellfollit de Riubregós, la Molsosa i Torà, han instat mitjançant un escrit al Ajuntament de Pinós a reconsiderar la seva proposta, i a desestimar definitivament una instal·lació d’aquestes característiques.
Els alcaldes i alcaldessa reiteren que aquest no és un projecte d’abast merament municipal —ja que tindrà efectes negatius sobre les seves poblacions—, i recorden a Pinós les mobilitzacions col·lectives que s’han produït en defensa el territori davant de les adversitats gràcies al treball unitari i el suport incondicional dels diversos municipis.
2 comentaris:
Hola,"tocayo" (ara que hi penso no sé quina és la paraula en català per dir "un que es diu com tu". He consultat, i és "homònim", tu!)
Escric aquestes línies per solidaritat amb els pobles de l'Alta Segarra. Visc a l'avinguda Carrilet, un dels carrers més llargs de l'àrea metropolitana de Barcelona, que comença a Barcelona i travessa l'Hospitalet i Cornellà. Davant de casa meva hi ha un solar que no ha tingut mai un ús fix, excepte el d'abocador de desferres il·legal primer i el de dipòsit del servei municipal de neteja després. Els veïns hem viscut sempre amb l'esperança de veure-hi quelcom de construït algun dia, però només ens col·locaren unes valles publicitàries per tapar les vergonyes. Durant un temps es va dir que s'hi construiria un CAP, però res de res. I de fet tampoc s'ha mogut gaire, la gent. Però veig que en el vostre cas és molt diferent.
El vostre cas és molt pitjor. Espero que la movilització massiva dels veïns aconsegueixi que una comarca en alça com la vostra - parlo de la Segarra en general amb la Cooperativa de Guissona i el turisme rural en vil·les històriques com Guissona, Calaf o Sanaüja - no hagi d'aguantar com el seu paisatge es plena de deixalles.
Primerament llegeixo "tocayo" i penso: I això que vol dir?. Avui he ampliat el meu coneixement en llengua castellana.
Sobre el tema, d'abocadors ja tinguin el nom que tinguin, són necessaris, però que ningú els vol.
En aquest cas hi ha algun que altre propietari arruïnat, que s'ha de vendre doncs les seves finques, per pagar deutes i d'aquí que ara hi hagi aquest projecte.
Com acabarà això, ja es veurà.
Publica un comentari a l'entrada