dimarts, 27 d’abril del 2010

Corto Maltès: La llacuna dels misteris

Títol: La llacuna dels misteris. Edició en Català.
Títol Original: La lagune des mystères.
Autor: Hugo Pratt
Publicat per: Norma Editorial, Maig 2010.

La llacuna dels misteris es la tercera obra de la Col·lecció Hugo Pratt.

El pròleg de l'obra, que està a càrrec de Marco Steiner, parla sobre de les llacunes que van fascinar Hugo Pratt, destacant la llacuna de Venècia, però com a viatger que va ser, va anar a Amèrica del Sud remarcant la Selva Amazonica, i es aquí en que el pròleg hi fa emfasis, i tal com diu: "Aquesta terra mare que és diu Amazònia, hi exigeix tan sols una cosa: el respecte". L'Amazònia des de la seva decoberta pel món europeu ha estat espoliada tant culturalment, per les diferents atrossitats que han patit els diferents pobles natius, com també naturalment, les mines d'or, les tales a gran escala, el trafic i cacera d'espècies animals i vegetals. Espoli que avui encara dura i a darrere seu i generalment de manera legal sota l'etiqueta del Progrés i del món civilitzat.

Així es que les quatre històries de La llacuna dels misteris recullen l'admiració de Pratt per les llacunes en sí, i concretament les dues primeres ambientades en l'Amazònia. Entre parèntesis el número que li correspon l'aventura segons la vida d'en Corto. 
 
(12) La llacuna dels bells somnis.

Hi ha tres llocs perillosos al delta de l'Orinoco, però el més hostil és la Llacuna dels Bells Somnis. Els tambors són conscients que va arribar un home blanc provienent de la guerra, però està malalt i perd la seva ment. Alertat, en Corto Maltès ha de rescatar-lo. L'estrany, el tinent Robin Stuart que porta l'uniforme dels Artists Rifles Britànics, es nega a seguir el mariner. Corto li dóna una medicina a l'espera del retorn a la recerca del seu vaixell. En sintonia amb les seves il.lusions, el tinent Robin Stuart s'enfronta a si mateix i les seves visions.

(13) Faules i avis

Fa dos anys, Nathan, el fill del Dr Stone va ser assassinat juntament amb la seva dona, la filla del bruixot Marangüé, un indi Jivaro. Ells van deixar un nen que té set anys actualment i viu amb seu avi indi. El Dr Stone vol trobar el séu net i utilitza en Corto Maltès. Acompanyat per un guia Jivaro, s'endinsen a la selva. En acostar-se al poble, de sobte tot era silenci. Els caçadors d'esclaus, encapçalats per Mendoza s'havien avançat. A continuació, el guia revela que ell és en Marangüé. En Mendoza és l'assassí de Nathan i la seva filla, i ara té el seu nét fill Tutazua. Després de seguir els passos dels esclavistes, per fi veuen el vaixell dels segrestadors en què s'introdueixen. Després d'una lluita, en Marangüé llança en Mendoza a les piranyes. Els presoners són alliberats i finalment Tutazua pot trobar els seus avis.

(14) L'àngel de la finestra d'Orient.

A la llacuna de Venècia, l'illa de Sant Francesc del desert és ocupada per un monestir franciscà. Corto Maltès, sempre a la recerca d'El Dorado, sap que els monjos tenen en el seu poder un document que li serà útil: Un mapa amb la ubicació de sis ciutats mineres de l'Alt Marañón, però hi ha un setena. Es dirigeix a veure a Melquisedec, al Ghetto de Venècia, què té un diari de viatge que parla d'aquesta ciutat. Lamentablement, la pàgina que descriu la posició ha estat robada, per una misteriosa aristòcrata, coneguda com l'àngel de la finestra d'Orient. Corto Maltès intentarà obtenir la pàgina robada.

(15) Sota la bandera de l'or.

En fugir el Rei de Montenegro, aquest es va emportar el seu or. Corto Maltès ajuda al Partit Republicà Montenegrí a recuperar-lo, donant-los la meitat de l'or. Utilitzant el sobrenom "Pirata" crea un pla, i gràcies a una colla de soldats aconsegueixen trobar-lo a l'esglèsia de Sette Casoni (Itàlia) enmig de les linies italianes i austriaques.

Nota: Originalment Les llacunes dels bells sominis i Faules i avis estan inclosos al 4t album de Corto Maltès: Sempre una mica més lluny. Per altra banda, L'àngel de la finestra d'Orient i Sota la bandera de l'Or formen part del 5è album: Les Cèltiques.


Les següents obres de la Col·lecció Hugo Pratt sortiran els mesos següents:
  • Juny 2010: Sergent Kirk. Primera època.
  • Agost 2010: Corto Maltès: Faula de Venècia.
  • Octubre 2010: Corto Maltès: La llunyana illa del vent.
  • Desembre 2010: Corto Maltès: La balada de la mar salada.

1 comentari:

scaramanga ha dit...

He començat a llegir Corto Maltese per les teves ressenyes, i he de dir que de moment estic gaudint força.