dijous, 22 de maig del 2014

El pont dels jueus

Títol: El pont dels jueus
Autor: Martí Gironell
Publicat per: Columna Edicions. 1a edició febrer de 2007, tretzena edició febrer de 2008
Format: Cartoné amb sobrecobertes, 15 x 23cm, 272 pàgines
Preu: 21,6€


En saber, a través de la distribuïdora Àgora llibres, que Fanbooks publicaria l'adaptació en còmic de El pont dels jueus d'en Martí Gironell, vaig buscar la novel·la, la qual ja té uns quants anys de trajectoria, per poder-la llegir abans del còmic. Així que a principis d'abril ja el tenia a les mans.

Amb El pont dels jueus, és el primer cop que m'endinso en el món literari del Martí Gironell, conegut també per ser l'actual home del transit de TV3.

Era l'any 1066 quan Bernat II de Tallaferro, comte de Besalú viatja fins a la península itàlica i allà aconsellat pel Papa, s'arriba fins a prop de Siena per trobar-hi un important i reconegut mestre d'obres, en Prim Llombard. Allà retirat viu amb el seu fill Ítram vivint a pagès. Però el comte té un objectiu per ell, portar-lo a Besalú per tal que fortifiqui la població sent un pont fortificat l'obra emblemàtica. En Prim en un principi no en voldrà saber res que el temps el convencerà, i amb el seu fill viatjaran fins a aquella terra per ells desconeguda.

Un cop a Besalú, havent presentat el projecte i sent acceptat, les obres començaran sense problemes, però no tot seran flors i violes. Des d'Empúries, el seu comte Hug vol conquerir Besalú i farà el que sigui per aconseguir el seu objectiu, i justament el pont que s'està construint és un obstacle per als seus propòsits. L'Ítram a la seva nova llar ha fet amics, en Simó i la Jezabel de la qual n'ha quedat captivat, però ells són jueus i això li comportarà algun problema, però justament seran els jueus de Besalú que tindran la clau per la defensa de la població davant l'amenaça d'Empúries.
 
A El pont dels jueus ens trobem amb una novel·la de caire històric amb elements fantàstics. A les Notes de l'autor, en Martí Gironell ens aclareix els diferents aspectes si són inventats o reals, i aquests quan van succeir, i que en crear al novel·la com és normal es va permetre llicencies anacròniques per donar vida la història que tenia en ment.

Finalment, voldria fer una comparació si es pot, i és que en les pàgines tenim rivalitats entre cases (comtals), elements màgics i la seva corresponent part eròtica, el que m'ha recordat en la seva petita escala a la magna i complexa Cançó de gel i foc d'en George R. R. Martin.

Una lectura molt recomanable.

2 comentaris:

scaramanga ha dit...

"El pont dels jueus" és fantasia a la catalana? Serà qüestió de fer-hi una ullada. És rar trobar bona literatura de fantasia escrita originalment en català.

Has caigut al Feed, avui, Marc.

Llop Segarrenc ha dit...

Basant-se en elements històrics i sent el fil conductor la construcció del pont i la confrontació Besalú vs Empúries, entremig hi trobem algun toc, esdeveniment fantàstic, màgic, però tampoc és la part principal i substancial de l'obra.