dilluns, 11 de maig del 2015

Jaco The Galactic Patrolman

Títol: Jaco The Galactic Patrolman
Títol original: Jaco The Galactic Patrolman - Ginga Patrol Jaco (銀河パトロール ジャコ)
Autor: Akira Toriyama
Publicat per: Planeta Cómic, març 2015
Format: Rústic amb sobrecobertes, 14.8 x 21 cm, 248 pàgines
Preu: 12,95€

Aquest passat mes de març, Planeta Cómic va publicar en català la nova obra d'Akira Toriyama: Jaco The Galactic Patrolman. Com és que l'hagin publicat en català, quan les noves reedicions en format edició definitiva de toms únics de Toriyama han sortit únicament en castellà? Molt senzill per la seva especial relació amb Bola de drac, en que Planeta la promocionat com la seva preqüela. En el cas de Bola de drac les seves diverses reedicions, formats i derivats (Color, SD, Battle of Gods, etc) sí surten en català. Curiosament una altra obra lligada a l'obra magna d'Akira Toriyama en el seus darrers capítols, Nekomajin, en que la seva nova edició que sortirà a la venda el proper juliol només està prevista la seva venda en castellà.

Deixant de banda el seu lligam amb Bola de drac, Jaco The Galactic Patrolman tal com indica el nom forma part l'univers de la Patrulla Galàctica que ja coneixem anteriorment amb el dos únics capítols de Katsura Akira (Ivrea, 2014).

En Jaco doncs és un patruller galàctic que es enviat a un llunyà planeta anomenat Terra per defensar-la d'un amenaça alienígena, ara bé, si ell ho considera adient no té cap tipus de problema, en exterminar-la ell mateix. En arribar a la Terra va a parar accidentalment en una petita illa on hi viu un vell anomenat Ômori, el qual és un científic. Entre els dos s'establirà l'amistat. El grup es complementarà amb la Tights, una jove que coneixeran a una ciutat propera a l'illa on viu l'Ômori.

La història en si es senzilla, sense gaire complicacions argumentals. Tot i així és Toriyama 100% amb el seu humor i les seves escenes d'acció, i amb els seu estil de dibuix, tot i que ha anat evolucionat al llarg del temps.

Els lligams amb Bola de drac se'ns els revelaran al darrer episodi on juntament amb la història especial extra d'un sol capítol, Bola de drac - (minus), inclosa al final de volum comportaran discrepàncies amb el que coneixem dels orígens i de l'entorn d'aquests del seu protagonista, en Son Goku. És en aquest darrera història on se'ns presenta la parella d'en Bardock i mare d'en Raditz i en Kakarotto (Goku), la Gine.

Independentment dels lligams amb Bola de drac, agafats en pinces i amb les seves incoherències, Jaco The Galactic Patrolman és un manga és un manga entretingut, divertit i que funciona per ell mateix. Una bona obra d'Akira Toriyama.