divendres, 31 de juliol de 2015

Game of Thrones 5a temporada

El passat diumenge 14 de juny va finalitzar la cinquena temporada de Game of Thrones.  Aquesta no l'he anat seguit setmana rere setmana, si no que un cop acabada la vaig mirat tota seguida. Aquesta temporada com es pot veure adapta molt lliurement el contingut dels llibres 4 i 5  de Cançó de gel i foc: Festí de corbs i Dansa amb dracs. Algunes trames són molt molt més simplificades, d'altres canviades o simplement no apareixen. Això no vol dir que la sèrie sigui pitjor que els llibres, simplement l'adaptació per motius més que obvis ha anat agafant un camí diferent a l'obra escrita per George R. R. Martin.


Com a elements rellevants i finals de la quarta temporada tenim la mort d'en Twyin Lannister a  mans del seu fill Tyrion, i la seva corresponent fugida, i per altra banda l'arribada de l'Stannis Baratheon i el seu exercit al Mur derrotant els salvatges. 

Per endinsar-nos en aquesta cinquena temporada començarem pel Nord de Westeros. Al Castell Negre, la Guàrdia de la Nit ha de conviure amb l'exercit de l'Stannis com també amb els salvatges derrotats, cosa que provocarà tensions. L'Stannis vol legitimar el naixement d'en Jon fent que esdevingui un Stark, per el noi fidel a la Guàrdia no ho vol, es més acaba esdevenint nou Lord Comandant. Aquest fet més la seva afinitat amb el poble lliure, els salvatges, ja que té com a pla traslladar el màxim d'ells a l'altra banda del Mur per tal que no siguin transformats en Caminants Blancs, amenaça dels quals podem comprovar a l'episodi vuitè, comporta molta tensió a la Guàrdia. En prendre aquesta decisió i portar-la a terme comporta greus conseqüències al jove Lord Comandant, amb ell es tanca la temporada.

Una mica més al sud a la capital del Nord, Hivèrnia es reconstruïda pels Bolton, nous senyors d'aquest territori, però els hi costa trobar suports en les altres cases, i es és que el Nord recorda. Una manera de legitimar la situació la trobem amb l'arribada d'en Petyr Baelish i la Sansa Stark, la noia torna a casa. La manera és el casament d'en Ramsay Bolton i la jove Stark. Mentrestant l'Stannis marxa cap a Hivèrnia a conquerir-la, i de camí presenciarem, un dels moments més durs de la temporada afectant la seva filla, la princesa Shireen. L'Stannis fracassa estrepitosament amb un final deixat a l'aire. La situació es aprofitada per la Sansa i en Theon "El Pudent", que prèviament havien tingut tensions en retrobar-se, fugint d'Hivèrnia. 

Anem cap a l'altre meitat de Westeros, a Port Reial. La reina mare Cersei veu amenaçada la seva posició per la  la reina Margarey, casada amb en Tommen Baratheon, el nou rei. Fent un tracte amb el Pardal Suprem, que en certa manera encapçala una comunitat anomenada "pardals", els quals són seguidors radicals dels Set. Nomenat-lo nou Septó Suprem, la Cersei vol enfonsar la Margaery Tyrell, però de retruc també en surt afectada ell mateixa, els seus pecats entre ells els sexuals, li passaran factura.  

I finalment anem cap al sud de Westeros, introduint  Dorne i el seus personatges. La Ellaria Sorra, l'amant del difunt de l'Oberyn Martell, vol venjança, a diferència del príncep Doran, germà de l'Oberyn. L'Ellaria té com a objectiu la jove Myrcella Baratheon, promesa d'en Trystane, fill d'en Doran, i s'alia amb les filles bastades de l'Oberyn, les conegudes Serps de la Sorra, l'Obara, la Nymeria i la Tyene. Per altra banda en Jaime i Bronn fant camí cap a Dorne per tornar la Myrcella cap a casa. No tot anirà com un voldria.

Canviem de continent, anem a l'altra banda del mar Estret, a Essos. L'Arya Stark arriba a Braavos, entrant al servei de la Casa de Blanc i Negre, el temple del Déu de Molts Rostres. Allà iniciarà un aprenentatge intentant per abandonar la seva veritable identitat per ser algú altre o més aviat ningú.

En Tryion juntament amb en Varys arriben a Pentos. D'aquí emprenen viatge cap a Meereen, per posar-se al servei de la reina Daenerys. Però a mig camí, es veuran separats i en Tyrion continuarà el seu camí com a presoner d'en Jorah Mormont, aquest per oferir-lo com a regal i així obtenir el perdó.  El viatge donarà lloc que estableixin certa amistat. En arribar a Meereen, la Daeneys acceptarà en Tyrion però rebutjarà altre cop en Jorah, les situacions posteriors donaran lloc a Mormont sigui acceptat.

I finalment toca parlar de la Daenerys. Ser reina de Meereen no es tant fàcil com voldria. Un grup rebel, els fills de l'Harpia, causen morts per la ciutat, sent un dels difunts el vell Barrsitan Selmy. Intentant apaivagar la rebel·lió, la Daenerys es casa amb un noble local i reobre els pous de lluita, en els quals només hi podran lluitar homes lliures. Malgrat això els fills de l'Harpia ataquen de cop i volta, però llavors l'aparició d'en Drogon, capgira la balança. La Daenerys s'enfila al seu fill drac, marxant de la ciutat. Un cop havent arribat al niu d'en Drogon, amb la negativa d'aquest de tornar a la ciutat, la Daenerys fa un volt per la zona, quan es rodejada per un khalasar dothraki.

I així ha anat la temporada. Ara tocarà a esperar l'any que ve  per veure la nova temporada, la sisena en que com ja es ben sabut la ciutat de Girona tindrà protagonisme com a escenari. Veurem quines trames no utilitzades del llibres s'adaptaran, i l'esdevenidor dels personatges que més o menys segueixen la línia dels llibres en que segurament les seves trames en seran spoilers.  

Acabo posant els títols de la cinquena temporada de Game of Thrones

1. The wars to come - Les guerres que vindran
2. The House of Black and White - La Casa de Blanc i Negre
3. High Sparrow - Pardal Suprem
4. The sons of the Harpy - El fills de l'Harpia
5. Kill the boy - Mateu el noi
6.  Unbowed, Unbent, Unbroken - Indòmits, inflexible, íntegres
7. The gift - El regal
8. Hardhome - Durallar
9. The dance of dragons - La dansa de dracs
10. Mother's mercy - La misericòrdia de la Mare