dissabte, 27 d’agost de 2016

Dragon Fall (Ultimate Edition)

Autors: Álvaro López, Nacho Fernández, David Ramírez i altres
Publicat per: Dolmen Editorial. Octubre de 2014 a juliol de 2016
Format: Rústic amb sobrecoberta - 15 x 21 cm - B/N - 220 pàgines aproximadament
Nº de volums: 8
Preu: 11,95€/volum
Aquest passat mes de juliol, Dolmen Editorial va posar a la venda el darrer volum, el 8è, de la Ultimate Edition de Dragon Fall, la famosa paròdia de Bola de drac, recopilant tot el material d'aquesta sèrie. El primer volum d'aquesta nova edició fou publicat l'octubre de 2014. 

Obra d'Álvaro López i Nacho Fernández, publicat el primer numero, el famós Nº0, ja fa més de 20 anys, la sèrie es va anar publicant de manera mensual, més o menys, arribant a constar d'un total de 52 números: 38 números sota la seva capçalera principal; 10 números de l'etapa Dragon Fall Turbo, dels quals el primer és anomenat Super Dragon Fall Turbo nº1 i els 9 restants continuàvem amb la numeració principal, del 39 al 47; els 2 especials de la sèrie Lila, el 0 i el 00, que dins l'argument encaixen entre els números 30 i 31 i finalment els 2 especials de Dragon Fall GTI.

La història de Dragon Fall

La història comença quan en Sosón Goku (seria en Son Goku) arriba a la Terra a bord d'una petita nau espacial que té un aspecte similar al Pacman. Aquest arriba a la casa d'en Chun Gohan o Chungo Han, segons el moment (seria en Son Gohan), on tenen una breu baralla, i després de ser derrotat per en Chun Gohan, aquest el llança fortament des de dalt d'una muntanya, per la qual cosa en Sosón Goku surt afectat per un seriós cop al cap. Després d'això, es torna una bona persona i molt però que molt idiota, i obeeix totes les ordres del seu nou avi. Una nit de mitja lluna, no pas plena com a Bola de drac, en Sosón Goku mirar la lluna i es transforma en mico gegant. En Chun Gohan fuig deixant una nota en què diu haver-se transformat en una bola. Posteriorment, apareixerà la Wilma (seria la Bulma) buscant les esferes de Kehu-Ron (seria en Shenron), capaços de concedir qualsevol desig. En aquest còmic, a diferència del manga original, són 9 boles del drac, són 8 boles, més una blanca.

La història va canviant bastant al llarg de la sèrie. Els primers números, o sigui el primer volum d'aquesta edició, intenten explicar la història de Bola de drac, el que correspondria a la sèrie anime,  parodiant-la a la seva manera, de forma bastant breu. Quan comença l'etapa que correspondria a l'anime de Bola de drac Z, a partir del número 8, el segon volum d'aquesta edició, es fa de forma una mica més exhaustiva, tot i que creant molts personatges nous arribant així al número 30. A partir del nº31, la trama ja va divergint molt respecte la història original i arribant a l'etapa Turbo començant amb el número 1 de Super Dragon Fall Turbo, els autors decideixen saltar-se per complet l'obra original, i comencen a usar la seva pròpia història, que posteriorment acabarà al número 47.

Mentre tenia lloc la publicació de Dragon Fall, es van publicar els dos especials de Dragon Fall GTI, parodiant Bola de drac GT, sent els autors del primer, David Ramírez i Álvaro López, i el segon especial té varis autors.

A més el mateix David Ramírez, va crear diverses històries curtes, de l'univers Dragon Fall, que s'inclouen a l'últim volum d'aquesta edició.

L'edició de Dolmen Editorial

Si una cosa té la Ultimate Edition de Dragon Fall, és que no estan "ultimate" o sigui "definitiva" com diu el seu nom, malgrat imitar el format de l'Edició Definitiva (Kanzenban) de Bola de drac. Repassem com és aquesta edició, com podria ser millor i els errors que presenta.

Aquesta nova edició, els volums tenen noves il·lustracions per les portades creades per Nacho Fernández, excepte la del vuitè volum, que és d'en David Ramírez, la qual parodia Dragon Ball Super. On en va aquest volum inclou el seu material de Dragon Fall. A més a més, cada volum té un pròleg i un secció d'extres al final amb diversos continguts.

Aquesta edició però podria ser molt millor del que és. Primer de tot tenim les portades a color dels números originals, que en lloc d'haver-les posat en petitó a la solapa posterior, hauria quedat millor posar-les com pàgines a tot color al final del tom com a material extra. També es podria haver utilitzat les pàgines dels números individuals on s'hi indicava el títol, un breu resum acompanyat d'una imatge del capítol/número original en qüestió. D'aquesta manera tindríem els capítols separats, i el volum no serien 200 pàgines seguides sense saber on comencen els capítols i on s'acaben. A més també hi podríem afegir un índex. També s'hauria d'haver evitat dividir capítols com passa en algun cas, com per exemple el Super Dragon Fall Turbo 1 dividit entre els volums 6 i 7.

Malauradament, l'edició però presenta diversos errors que fan que quedi deslluïda. Ja al primer volum hi ha un error en la paginació. La pàgina 76 hauria d'estar entre la 79 i la 80. Curiosament aquest desordre ja ve d'origen, al número 3 original  d'on provenen aquestes pàgines ja hi havia aquest error. Ara bé la qüestió es que s'hauria pogut arreglar ara en aquesta reedició. Ningú s'hi havia fixat? Ningú ho sabia o no se'n recordava?

Arribem al volum 5. Aquest inclou el número original 32, però a la solapa posterior no s'hi indica ni amb la portada ni amb el número. A més a la solapa, l'ordre de les portades hauria d'haver ser 29 i 30 a la part superior, seguit dels 0 i 00, i a la part inferior el 31 i el 32 que hi hauria d'aparèixer.

A la solapa del volum 6 sí que apareix el número 32, tot i que no si inclou. A més. en aquest mateix volum però hi ha força més merder. Primerament com a darrer capítol inclou el Super Dragon Fall Turbo nº1. Però d'aquest només se'n publica una part, les 7 pàgines finals no s'hi inclouen, preparades per incloure's al volum 7. A més de la part publicada es van descuidar dues pàgines per error d'impremta, la que hi hauria entre les pàgines 195 i 196, i la que hi hauria entre les pàgines 213 i 214.

Així al volum 7 no més hi ha les 7 pàgines restants del Super Dragon Fall nº1, si no que per solucionar l'error d'impremta comentat, el capítol i el volum comença a partir de la pàgina que falta entre les 195 i 196 del volum 6 i així completant correctament el Super Dragon Fall nº1.  A més a més, el volum 7 també inclou el número 45, tot i no estar indicat a la solapa posterior, ni amb la portada ni amb el número.

I ja al darrer volum, el 8è, a la solapa posterior s'hi indica al presència del número 45 quan realment apareix al volum 7.  

Per acabar vegem quins números originals/capítols té cada volum, indicant-hi els principals errors comentats:
  • Volum 1: De l'1 al 7. Saga d'en Sosón Goku petit
  • Volum 2: Del 8 al 14. Saga dels Puyajins
  • Volum 3: Del 15 al 21 i inclou primera pàgina del 22. Inici saga de Vietnamek
  • Volum 4: Del 22 (menys la primera pàgina) al 28. Final saga de Vienamek i inici saga dels androides.
  • Volum 5: Números 29, 30, 0, 00, 31 i 32 (aquest no surt indicat a la solapa posterior, ni número ni portada). Final saga dels androides i Celulits, i inici del que seria la saga del monstre Boo, barrejat amb personatges de pel·lícules. A partir d'aquí la trama ja difereix molt de l'obra original.
  • Volum 6: Del 33 al 38 i Super Dragon Fall Turbo 1. D'aquest últim en falten les 7 pàgines finals destinades a incloure's al volum 7. A més de la part publicada es van descuidar dues pàgines, la que hi hauria entre les pàgines 195 i 196, i la que hi hauria entre les pàgines 213 i 214.
  • Volum 7: Super Dragon Fall nº1 (gran part d'aquest per solucionar l'error d'impremta del volum anterior) i del 39 al 45 (aquest no surt indicat a la solapa posterior, ni número ni portada)
  • Volum 8: 46 i 47, Dragon Fall GTI 1 i 2, i històries curtes d'en David Ramírez. 
Amb tot això ja veieu la poca atenció que ha posat l'editorial en aquesta edició. Ara hauríem pogut tenir una edició excel·lent. Malauradament no és la "definitiva", malgrat el nom. En quin aniversari la tindrem?

Dragon Fall (Ultimate Edition), col·lecció completa, 8 volums