divendres, 23 de setembre del 2016

Amb afany de justícia i llibertat. Josep Suñol i Garriga a través dels seus articles i entrevistes.

Autors: Textos de Josep Suñol i Garriga. Edició a cura de Jordi Badia Perea
Publicat per: Pagès Editors, maig de 2016
Format: Cartoné, B/N, 17.5 x 24.5 cm, 336 pàgines
Preu: 24€

L'any 2011 tenia lloc el 75è aniversari de l'afusellament d'en Josep Suñol i Garriga, un 6 d'agost de 1936, motiu pel qual per retornar-lo a la nostra memòria se'n va publicar una biografia a càrrec de Jordi Badia Perea: Josep Suñol i Garriga. Viure i morir per Catalunya. Enguany, 5 anys després, per complementar la biografia i en motiu doncs del 80è aniversari de la seva mort, el mateix Jordi Badia recopilant els diversos  articles de Suñol o entrevistes a ell publicades als diaris en que al seu dia hi va escriure (La Nau, La Nau dels Esports i La Rambla), n'ha sortit un nou llibre Amb afany de justícia i llibertat. Josep Suñol i Garriga a través dels seus articles i entrevistes, a través del podem conèixer el propi Josep Suñol a través dels seus escrits, en definitiva els seus pensaments. 

Estructurat en cinc capítols principals, repassarem els seus articles esportius i polítics, com a temes principals. Recordem que en el camp esportiu fou president de la Federació Catalana de Futbol (1929-1930) i president del Futbol Club Barcelona (juliol de 1935 fins a la seva mort).  Políticament, tot i ser burgès, fou un homes d'esquerres, republicà i catalanista, esdevenint diputat a les Corts Espanyoles i membre d'Esquerra Republicana de Catalunya.

Els dos primers capítols "Més que un club" i "Joc Net", s'hi recullen els articles esportius. El primer pel nom, ja en ens podem imaginar que tracta del FC Barcelona. En aquest hi repassarem cròniques de partits d'aquella època, divergències entre socis, que si hom és més a fi un grupet o a un altre, resumint com es vivia el barcelonisme en aquells anys. El segon capítol fa tracta tant de la Federació Catalana de Futbol, com del futbol en general, per exemple, Suñol va emprendre campanyes per eliminar el joc brut i violent dels camps de futbol.

El tercer capítol és titulat "Esport i Ciutadania", justament el lema de Josep Suñol. Ell creia en l'esport com un mitjà de formar la ciutadania tan físicament com moralment, com una escola per recuperar la consciencia nacional catalana en el poble català.

El quart capítol, es sense dubte el més llarg "Catalunya i, per tant, República". S'hi recopilen els seus escrits polítics, repassant aquells en que defensa l'amnistia pels presos polítics i socials i exiliats, tot  passant per la caiguda de la monarquia d'Alfons XIII i l'arribada de Segona República espanyola, i amb aquesta la recuperació de l'autogovern de Catalunya i el procés negociador del primer Estatut català dit de Núria, i els seus darrers articles just abans de començar la Guerra Civil.

El cinquè, el més breu, amb el nom de "Periodista",  hi ha els articles dedicats als diaris en que hi va publicar com també a la seva tasca com a periodista.

Resumint breument les últimes paraules de la introducció del llibre, dels diferents camps i entitats que en Suñol va destacar, ha estat el FC Barcelona qui l'ha recuperat en la seva memòria, no en va, la la rellevància de Suñol va més enllà d'haver estat un president del Barça. I així ho podem llegir en el quart capítol, veient la seva importància política que va tenir el seu dia, o si més no ens en podem fer una idea. El que Suñol que es proposava era la plenitud nacional de Catalunya. D'un país que pretén ser políticament lliure, culturalment ric i socialment just. Malauradament tot i alguns avenços durant la Segona República, amb els seus alts i baixos, per ell tot es va estroncar i acabar en els primers dies de la Guerra Civil.