dimecres, 24 de gener del 2018

Siete vidas

Títol: Siete vidas
Autor: Josep Maria Beà
Publicat per: Astiberri Ediciones, abril 2017
Format: Cartoné, 48 pàgines, 230 X 310 mm, B/N
Preu: 14€



Al Saló del Còmic de Barcelona de l'any passat vaig tenir l'ocasió de conèixer en Josep Maria Beà i endinsar-me a la seva obra gràcies a Trilita, editorial la qual al novembre de 2016 va reeditar Historias de Taberna Galáctica i al febrer de 2017 va llançar El hombre de los mil estilos. Llavors, sortint com a novetat del Saló, una altra editorial, la basca Astiberri, va reeditar una altra obra d'en Beà, Siete Vidas.  

Siete vidas és un sèrie de historietes que van ser publicades a la revista Rambla des del 1983. Posteriorment foren recollides en un llibre homònim per Intermagen el 1985. 

Com el títol ens indica i la mateixa portada ens mostra, creada per en Beà per aquesta nova edició, tal com set vides tenen els gats, ens trobem amb set historietes protagonitzades pels seus estimats felins però sent antropomòrfics. Cada una de les historietes ve a ser un record biogràfic de l'autor, on ens mostra en cada una d'elles alguna part de l'esperit que va perdre, com la fe o la confiança, així fa el paral·lelisme de que cada cosa que perd ve a ser una mort. L'obra ve a ser un diari personal relatat però a través de les vinyetes. 

També és un reflex històric de l'època històrica en que va viure o més ben va fer el pas de la infantesa a l'adolescència: la Barcelona dels anys 50. Són moltes les referències que ens mostrarà: els tabús sexuals com també els polítics, la predominança del catolicisme o la vida social en general. 

Al seu moment no el vaig comprar, però recentment amb la reedició d'una altra obra d'en Beà, La Muralla, per part de Trilita el passat desembre de 2017, aquest gener he aprofitat per fer doble compra. 

Siete vidas, Intermagen, 1985