dijous, 2 de maig del 2019

El Noi. Vida i mort d'un home lliure

Títol: El Noi. Vida i mort d'un home lliure
Autor: Lluís Juste de Nin
Publicat per: Ediciones Trilita, març 2019.
Format: Cartoné, 108 pàgines, 240 X 320 mm, B/N
Preu: 24,8€

A principis de març es va posar a la venda la nova obra d'en Lluís Juste de Nin, també publicada per Ediciones Trilita, anomenada El Noi. Vida i mort d'un home lliure, i tal com el títol i la portada ens mostren, està dedicat a en Salvador Seguí, conegut pel nom d'El Noi del Sucre. 

En Salvador Seguí i Rubinat, nascut a Tornabous, l'Urgell, amb pocs anys, la seva família i ell es van establir a Barcelona, ciutat que des de bon principi el va impressionar.

Al llarg d'aquest còmic repassarem la vida del qui fou un dels grans caps de l'obrerisme i de l'anarcosindicalisme, no en va, va ser un dels impulsors de la Confederació Nacional del Treball (CNT), i amb ell també repassarem les dues primeres dècades del segle XX.

Iniciant-nos amb la seva infantesa, sent el Paral·lel un dels escenaris principals, amb tot els que va significar llavors, el veurem créixer, les seves primeres feines, trobant la feina de pintor sent la seva vocació, i alhora impregnant-se de les idees llibertàries. Des de ben jove va mostrar una bona oratòria, cosa que seria important al llarg de la seva vida en liderar el moviment obrer.

Fou seguidor de l'Escola Moderna d'en Francesc Ferrer i Guàrdia, i es va relacionar amb personatges de l'àmbit polític com en Francesc Layret i Foix, fundador de l'Ateneu Enciclopèdic Popular, en Lluís Companys, d'orígens urgellencs com ell, i també en Francesc Macià. Evidentment no hi falten personatges del moviment anarcosindicalista com l'Ángel Pestaña, l'Andreu Nin, entre d'altres, i dedicant l'autor unes pàgines a l'Alfons Vila i Franquesa conegut com a Shum, el gran dibuixant anarquista. També viurem la seva vida amorosa, tot creant una família amb la Teresita i el seu fill Hel·leni.

L'obra és tot un retrat a una època, destacant-ne el pistolerisme, les manifestacions obreres com la de la Canadenca i repressions de tota mena, i amb aquestes tots els personatges implicats. En Salvador mateix va passar diverses èpoques a presó. La seva importància dins del moviment obrerr va anar creixent tant que finalment, l'única per aturar-lo fou assassinar-lo, cosa que va passar el 10 març de 1923, quan tenia 36 anys. Una vida curta però que en Seguí va viure amb intensitat i amb la màxima llibertat que va aconseguir.

Un magnífic treball d'en Lluís Juste de Nin, que tot relatant-nos la biografia d'en Salvador Seguí en format còmic, viurem també i en especial la Barcelona convulsa de principis del segle XX.