dimarts, 9 de març del 2021

Paraula de jueu

Títol: Paraula de jueu
Autor: Martí Gironell
Publicat per:
Columna Edicions, agost de 2020
Format:
Cartoné amb sobrecobertes - 15 x 23cm  - 472 pàgines
Preu:
21,50 €

 
 
El passat agost de 2020, es va posar a la venda Paraula de jueu on en Martí Gironell continua la història d'El pont dels jueus,  però havent passat quasi tres-cents anys després, del segle XI al segle XIV. No el vaig comprar immediatament llavors, el vaig comprar a principis d'octubre, i des de llavors ha estat una lectura que de manera pausada he anat llegint fins a finals de febrer.

L'any 1315, un fet trasbalsa l'antiga vila comtal de Besalú, una forta tempesta s'ha emportat aigües avall el seu element arquitectònic emblemàtic, el seu pont, dissenyat i fet construir per en Prim Llombard. Els anys passen, i trobant-nos el 1337, finalment s'inicia la reconstrucció del pont. El seu mestre d'obres és en Pere Baró, introduït a l'epíleg d'El pont dels jueus, ja mencionant-nos també la necessitat de fer obres al pont, havent estat derruït. Així doncs llavors, l'epíleg, un final obert, que ja ens deia que hi podria haver una segona novel·la amb la reconstrucció del pont com a eix central, que és el que ens trobem amb Paraula de jueu
 
A les obres, hi entra a treballar el jove jueu Yehoyakim "Kim" Llombard, besnét d'Ítram Llombard, i per tant rebesnét d'en Prim Llombard, així doncs el llinatge familiar comportarà que la reconstrucció del pont esdevingui quelcom personal per ell. Les obres van a bon ritme fins que un dia el subministrament de pedra s'atura. Un nou complot ha aparegut per tal que Besalú no pugui recuperar la seva esplanador, tot sembla indicar que la solució s'ha de trobar allà on hi ha el rei, i aquest lloc és Barcelona, i tot parlant amb ell desencallar la situació.

Cap al Cap i Casal de Catalunya hi farà cap en Kim, per tal de seguir de prop les negociacions entre els jueus que estan al servei del monarca i aquest mateix, el llavors jove rei Pere III el Cerimoniós. Barcelona serà l'escenari on aprendrà moltes coses, i una d'elles és la dura confrontació entre cristians i jueus, cosa que en Kim en serà un important testimoni, sent la comunitat jueva, la perjudicada d'aquesta confrontació. El concepte "pont", de manera figurada, serà molt present, en aquesta etapa d'en Kim, i si l'obstacle a superar són les discrepàncies entre les dues comunitats, a l'altre extrem del pont d'en Kim, hi ha l'Ester, una jove minyona cristiana.

La reconstrucció del pont i la consegüent situació interreligiosa a Barcelona, seran els dos grans temes, que viurem a Paraula de jueu.

Ara no recordo prou bé, el pes que tenia la religió jueva, a El pont dels jueus, en el sentit de fins a quin punt s'aprofundia en ella, però aquí certament m'ha sorprès i per bé la profunditat amb què en Martí Gironell ens presenta aquesta religió molt propera a la cristiana, i amb motiu dels fets històrics, i ja des de l'antiguitat, alhora tan llunyana, exòtica i desconeguda, en part per haver tingut més en compte les diferències que les semblances. El tan actual integrisme religiós ha estat present al llarg de la història i en totes les religions. 

A part del fet religiós, també viurem la Barcelona del segle XIV, com s'organitzava, com era la seva gent, els seus oficis, la justícia, el dia a dia d'aquella ciutat. Un retrat de la nostra capital.  
 
És doncs una obra molt completa, abastant diferents temàtiques, que ens permet tenir una bona idea de com era la Catalunya medieval del segle XIV. Una excel·lent continuació d'El pont dels jueus.
 
 
El pont dels jueus (Columna, febrer de 2007) i
Paraula de jueu (Columna, agost de 2020)