dijous, 15 d’abril del 2021

Usagi Yojimbo Saga Libro 4

Títol: Usagi Yojimbo Saga Libro 4
Títol original: The Usagi Yojimbo Saga Book 4
Autor
: Stan Sakai
Traducció de
: Nacho Bentz
Col·lecció
: Independientes USA
Publicat per
: Planeta Cómic, febrer de 2021
Format
: Rústic - 616 pàgines - 168 x 257 mm - B/N i color
Preu
: 35€


Després de més de dos anys, al final Planeta Cómic ha posat a la venda aquest passat febrer de 2021 el quart volum integral d'Usagi Yojimbo Saga. El tercer va sortir el desembre de 2018.
 
Així aquest integral recopila els números 53 a 75 dels comic-books d'Usagi Yojimbo Volume Three de Dark Horse. Dit d'una altra manera, aquest tercer integral inclou els volums recopilatoris números 17, 18 i 19, els respectius Duelo en Kitanoji (Duel at Kitanoji), Viajes con Jotaro (Travels with Jotaro) i Padres e hijos (Fathers and sons).

En el primer volum, Duelo a Kitanoji, l'Usagi continua fent camí cap a Kitanoji on se celebrarà el combat entre el seu mestre Katsuichi i Nakamura Koji. Al llarg del camí, tot i voler anar per feina, seran diferents les aventures que el distrauran. Històries alienes a ell que comportaran traïcions i fins i tot es retrobarà amb en Cabra Solitària i el seu fill (que vam conèixer a l'integral Fantagraphics vol. 2). A capítol Koji, n'Usagi es trobarà justament amb aquest important personatge i des de llavors faran el camí junts fins a Kitanoji. I abans d'arribar-hi, a Cuervos, una història de tres parts, en un poble de camperols amenaçat per un grup de bandolers, s'hi trobaran el mestre Katsuichi, amb els seus dos deixebles en Shunji i en Jotaro, el fill secret de l'Usagi. Resolta aquesta amenaça, finalment tindrà lloc a Kitanoji l'esperat duel entre els grans samurais Kastuichi i Koji. Un cop acabat, l'Usagi iniciarà un viatge amb en Jotaro, això sí tractant-se d'oncle i nebot. També inclou un capítol a tot color, Una lección de cortesía, acolorit per en Jason Hvam.

En aquest segon volum inclòs, continuant els fets de com acaba l'anterior i tal com ens diu el seu nom, Viajes con Jotaro, viurem les aventures que els passaran tot viatjant a n'Usagi i a en Jotaro. Tot fent camí es retrobaran amb la Chizu, que ara fuig del clan Neko, del qual n'havia estat la cap (UY Saga 3 - Desertores). Ajudaran a un poble tot utilitzat una història d'esperits de guerrers morts a traïció. Es retrobaran amb la Kitsune que ara va acompanyada de la Kiyoko, una nena a qui va conèixer quan na Kitsune viatjava amb en Gen (UY Saga 3 - La historia de Kitsune). N'Usagi explicarà a en Jotaro una història del seu passat de com es va trobar per cop l'ésser conegut com a Tengu, i acabem amb una història de tres parts, Sumi-E, on es retrobarà amb en Sasuké (UY Saga 3 - Kumo), que els fets comportaran que pare i fill es vegin separats.
 
Acabem l'integral amb Padres e hijos, i tal com ens diu el nom, aquesta serà la primera història que ens trobem on l'Usagi tot buscant en Jotaro, es retrobaran amb una altra parella de pares i fills, en Cabra Solitària i el seu fill Gorogoro, que ja els hem vist prèviament al volum Duelo en Kitanoji. Tot fent camí, l'Usagi i en Jotaro es creuaran amb la Tomoe Ame i el seguici de Lord Noriyuki. A la següent parada del camí coneixeran un pare samurai i el seu fill. Ara en època de pau, molts samurais sense senyor han seguit diferents camins per viure, el d'aquest és un camí d'orgull però també de pobresa i tristesa. Una història que també fa honor al nom del volum. I acabem amb Hokashi, una història de dos capítols, on pare i fill es retrobaran amb ens Kastsuichi i en Shunji, que ara els quatre junts faran camí cap al temple Kitanoji, on finalment l'Usagi i en Jotaro s'hauran de separar després d'un mes de viatges, però l'aparició de membres de Koroshi, la lliga dels assassins (l'organització apareix al segon volum recopilat en aquest integral) donarà emoció a la trobada i camí cap a Kitanoji. En aquest temple, malgrat voler-se dir la veritat,  ja que cada un dels dos la sap, l'Usagi i en Jotaro són pare i fill, una amable covardia dels dos farà que es mantingui el secret. Si els seus camins es tornen a creuar, veurem si arriba el moment de sincerar-se. 
 
Aquest tercer volum integral està estructurat com els altres volums integrals d'Usagi Yojimbo Saga. Per començar tenim una pàgina presentant-nos els personatges principals. Tot seguit ja venen els diversos capítols separats segons el volum on originalment van ser inclosos, incloent-hi també les introduccions dels tres volums originals (Jack Davis, Peter Laird i Matt Wagner). Tot seguit, com a material extra, però alhora important, tenim un conjunt de notes de l'Stan Sakai, sobre els aspectes i conceptes japonesos que apareixen al llarg del llibre, dient-nos quines han estat les seves fonts d'informació. Per acabar hi ha les portades en color tant dels números individuals com dels tres volums. Els colors són d'en Tom Luth, excepte per aquelles pintades pel mateix Sakai.També hi ha els esbossos de l'elaboració de la portada del volum 17 Duelo a Kitanoji i una sèrie d'il·lustracions d'altres artistes: Jay Hosler, Andi Watson, Jay Stephens, Art Baltazar i Guy Davis. A la solapa posterior s'hi mostren les portades dels volums integrals anteriors publicats: els dos de l'etapa Fantagraphics, i els volums 1 a 3 d'Usagi Yojimbo Saga

De moment, Planeta no ha comunicat quan sortirà el cinquè llibre d'Usagi Yojimbo Saga (Dark Horse Comics), que constarà de 9 volums, recollint fins al volum 33 de la sèrie. A partir d'aquí, Usagi Yojimbo va començar a publicar-se a IDW Publishing a partir del juny de 2019, el qual el primer volum d'aquesta nova etapa serà publicat aquest juny per Planeta.

The Usagi Yojimbo Saga Book 5, Dark Horse Comics, Novembre de 2015