dilluns, 4 d’octubre del 2021

Capitán Harlock. Memorias de la Arcadia vol. 3: Corazones rebosantes de amor

TítolCapitán Harlock. Memorias de la Arcadia vol. 3: Corazones rebosantes de amor
Títol original
: Capitaine Albator. Mémoires de l'Arcadia vol. 3: Des coeurs brulant d’amour
Autors: Jérôme Alquié (guió, dibuix i color) i Leiji Matsumoto (Autor original i supervisió)
Traducció de: Belén Murcia
Publicat per: LetraBlanka Editorial, setembre de 2021
Format: Cartoné - 64 pàgines -  23 x 30 cm - Color
Preu: 19,95 €

 
Aquest setembre ens ha arribat el tercer i darrer volum de Capitán Harlock. Memorias de la Arcadia d'en Jerôme Alquié per part de Letrablanka Editorial. Però abans de posar-lo a la venda a les llibreries, a mitjans de mes va posar-lo en pre-venda a la web, el qual el volum va acompanyat per una il·lustració exclusiva de l'autor. 

L'autor i títol original ja ens indica d'on prové aquesta obra, de França. I és que en aquest país d'Europa el manga Capità Harlock, una de les obres insígnies d'en Leiji Matsumoto, és molt coneguda. Però en aquest país, el pirata espacial no es coneix com a Harlock sinó que rep el nom d'Albator, ja que segons diu la wikipedia en francès, el canvi fou degut per evitar una confusió fonètica amb un altre capità famós del còmic franco-belga, en Haddock de Tintín. I aquest canvi de nom ha persistit al llarg del temps.

Així doncs amb motiu de la seva procedència Capitán Harlock. Memorias de la Arcadia és publicat com si es tractés d'un còmic franco-belga amb lectura occidental, en format àlbum, en cartoné i en color. Un cop ens hi endinsem ens trobem amb un dibuix modern imitant l'antic estil del mestre Matsumoto, que amb les seves semblances i diferencies podríem trobar en altres obres més o menys actuals basades en les obres de l'autor japonès. Dit d'una altra manera el podríem definir com si d'un manga fos però publicat a la manera occidental. Un "crossover" d'allò més interessant en tots els seus sentits.
 
En els volums anteriors de Capitán Harlock. Memorias de la Arcadia, comencem amb el que ja coneixem, una Terra governada per una classe política corrupta i que només pensa en ella mateixa, mentre que l'espècie extraterrestre Mazon té l'objectiu de conquerir la Terra, i sent la tripulació de l'Arcadia amb el seu capità al capdavant, en Harlock, els únics en enfrontar-s'hi i defensar el planeta. Però en mig d'aquest conflicte, n'apareixerà un altre, la venjança d'una noia, la Talkia, envers les mazons, i per això voldrà utilitzarà tres germanes mazons especials, creades per la seva gent en èpoques molt remotes, cada una amb un poder especial, les quals serviran per destruir la Terra i així les mazon es quedin sense el planeta que tant anhelen. Aquestes són na Mel, la mazon de gel, que coneixem al primer volum, na Eina, la mazon de les ombres, que apareix al segon volum, i finalment tenim na Monna, la mazon del foc, que fa aparició en aquest tercer volum, tot i que al segon la vam veure en un flaixbac.  
 
Així en aquest tercer volum titulat Corazones rebosantes de amor, coneixerem els motius que han portat a la Talkia a venjar-se, una història que es remunta a la seva feliç infància, llavors destrossada per les mazons.  Davant de la greu situació que es veu immersa la Terra, la reina Raflesia i en Harlock faran una aliança temporal, no en va els dos volen salvar la Terra, per motius diferents, i aquesta aliança donarà a lloc que la reina mazon entregui una poderosa i misteriosa arma al pirata espacial, sent l'única capaç d'aturar la gran amenaça que suposen les tres germanes mazons, així poder posar final a la venjança de la noia, i salvar el futur de la Terra. Ens veurem immersos en una batalla final, on l'Arcàdia en serà la gran protagonista com a nau, però també com a lloc de residència de l'ànima del millor amic d'en Harlock. 

Letrablanka ha cuidat molt bé l'edició d'aquesta sèrie. Així del primer volum, se'n va fer una edició especial amb sobrecoberta i amb il·lustracions de l'autor al final del volum, a part de l'edició normal. I ara en aquest tercer volum, com he dit al principi, en la pre-venda per la web, va acompanyat d'una il·lustració firmada. 
 
Sobrecoberta de l'edició especial de primer volum,
imatge exclusiva de la pre-venda del tercer volum
i els tres volums de Captián Harlock. Memorias de la Arcadia

Malgrat voler cuidar tots els detalls, hi ha hagut un parell d'errors. Un ja el vaig comentar a la ressenya del segon volum. A la pàgina on hauria de constar el seu títol oficial traduït al castellà, hi surt el títol del primer volum. Així que titulant-se originalment Les ténèbres abyssales de l'âme, vaig traduir-ho com Las profundas tinieblas del alma, seguint el criteri d'una frase que apareix a l'inici del còmic. Ara en aquest tercer, a la pàgina on la Talkia explica el seu passat a en Harlock, hi ha un text repetit, per tant la repetició substitueix el que text que hauria d'ocupar el seu lloc. Malgrat això, ens podem imaginar el que hi hauria de posar.
 
Repetint el que ja vaig dir en les ressenyes dels volums anteriors, el format amb què es publica Memorias de la Arcadia ens permet conèixer aquest clàssic del manga d'una altra manera, donant-li una altra perspectiva, en mans d'un autor no japonès que demostra que aprecia molt el pirata espacial creat pel mestre Leiji Matsumoto

Sense cap manera de dubte ens trobem davant d'una obra que honora a l'obra original i que recomano a tot seguidor de Capità Harlock i de l'obra en general del mestre japonès. Una obra que forma part per dret propi del conegut i especial Leijiverse.