diumenge, 26 de juny del 2022

Al-Azraq. El malson de Jaume I

Títol: Al-Azraq. El malson de Jaume I
Autor: Just I. Sellés (text) i Daniel Olmo (Portada i il·lustracions)
Publicat per: Autoedició, març de 2022
Format: Rústica amb solapes - 400 pàgines -17,5x24 cm -  Color
Preu: 30 €


Com a català i amb arrels cristianes (altra cosa és la pràctica o no de la religió), la figura de Jaume I, el Conqueridor la tinc i la tenim mitificada. Forma part d'aquells grans sobirans de l'antiga Corona d'Aragó a qui honorem d'una manera o altra, de motius no en falten.

Ara bé, si se'l coneix com a Conqueridor és perquè va conquerir terres, no pas desocupades sinó tot al contrari amb gent ja vivint-hi en les seves ciutats i pobles, seguint les seves lleis i costums, sent la gent autòctona des de feia segles d'aquestes terres. Per aquesta gent, Jaume I fou un infidel invasor provinent del nord que ambicionava posseir aquelles terres ja habitades i estendre la cristiandat. 

Amb ls conquesta de l'emirat de Balansiya, i especialment amb la de la seva capital (1238), Jaume I crea el regne de València, una conquesta que tindria diferents fases al llarg dels anys. És a partir de la tercera fase de conquesta, amb l'any 1244 com a data de referència, que un sarraí musulmà va esdevenir el cap visible de l'oposició contra en Jaume I. Ell fou Muhammad Abú Abd Allah ben Hudayl més conegut com Al-Azraq, El Blau, el color que el va representar. 

Així doncs, Al-Azraq. El malson de Jaume I ens explica des del punt del qui és envaït, la invasió del territori que es coneix com La Muntanya, zona muntanyosa entre Benicadell i Cocentaina a l'oest,  Dénia a l'est, el riu Xúquer al nord i Alacant al sud, i que acabarà formant part del sud del regne cristià de València. Amb el visir Al-Azraq al capdavant, veurem els diferents intents per desempallegar-se per sempre del Tirà cristià. No només viurem la seva vida, des de la seva infantesa fins a la seva mort, sinó també és un gran treball geogràfic d'aquell territori i també doncs històric. Tota una diversa toponímia serà omnipresent al llarg de l'obra. Sense dubte per totes aquestes referències, els valencians actuals gaudiran millor d'aquesta obra que no pas un foraster com jo. Malgrat aquesta llunyania geogràfica, no impedeix que aquesta novel·la gràfica t'arribi a captivar, i sense dubte simpatitzar amb Al-Azraq i tota la seva gent, que les seves vides van ser trasbalsades per un invasor amb ambició de poder i territori.

Darrer aquest treball hi tenim en Daniel Olmo que ha fet que ha fet un treball magnífic en la il·lustració, i especialment en plasmar els paisatges de la Muntanya, l'altra protagonista d'aquesta obra i en Just I. Sellés, qui s'ha ocupat del text, també  autor de la novel·la històrica, Al-Azraq el Blau. Crònica de la conquesta de la Muntanya, per tant, aquesta novel·la gràfica és la seva adaptació gràfica. 

Tal com ens diu la sinopsi, viurem un fragment de la croada valenciana de Jaume I com mai no te l’han contada, tot concedit la veu al vençut.