Enguany el 28 Manga Barcelona s'ha fet esperar una mica més, ja que ha deixat els dies que envolten Tots Sants, per anar-se'n al pont d'inicis de desembre, del 8 a l'11 de desembre, i a més també ha canviat d'ubicació, ha canviat la Fira de Montjuïc per anar-se'n a Fira Gran Via, comptant amb més de 163.000 visitants, superant les xifres del 2019, l'última edició abans de la pandèmia.
Enguany hi he tornat a ser, visitant-lo el dissabte i diumenge, amb acreditació com a membre de ComiCat. Així que utilitzant el seu perfil de Twitter vaig
crear diversos fils, tot fent una crònica en directe del que vaig visitar, però centrant-me en les presentacions editorials que vaig assistir: Volta de reconeixement inicial i visites a estands, Presentacions de Fandogamia, Panini i Distrito, Presentació de Norma, Presentació de Planeta i Presentació de Selecta i Presentació de Kaji. És a partir d'aquests fils que redacto aquesta crònica d'aquesta edició del Manga Barcelona i que ja està publicada a ComiCat, però però que aquí serà personalitzada amb les compres que vaig fer i amb les dues firmes que vaig obtenir. Comencem:
Amb el canvi d'ubicació, suposava reorganitzar el Manga Barcelona
tal com el coneixíem fins ara. Els palaus ocupats eren els
4, 6 i 7, més l'espai exterior entre els palaus 4 i 6 on hi havia es
furgoteques (food trucks) i l'espai interior entre els palaus 4 i 6 per
una banda i el palau 7 per l'altra, que era la Zona d'Activitats. I
també el Pis Superior on hi havia l'Auditori, les sales Manga Academy,
Koi i de Premsa, i espais exteriors. Adjunto una imatge per facilitar-ne
la comprensió, extreta de la web de Manga Barcelona.
A partir d'aquí a l'esquerra, podíem entrar al Palau 4, centrat principalment a la gastronomia amb l'espai Nihon Riyori on tenien lloc tallers gastronòmics, i es complementava amb l'espai Radio Music Stage on van tenir lloc diferents podcasts, l'espai Manga Sports, ja present des de fa diverses edicions, amb una exposició de manga esportiu, i el Dance Stage. A part d'haver-hi moltes taules per poder-hi descansar i menjar.
El Palau 6 era on trobàvem els estands editorials, llibreries, la zona de fanzines, l'Artist Alley i la gran zona de Nintendo. Fou en Palau que entre dissabte i diumenge vaig fer les compres i les aconseguir les firmes que volia.
Tot passejant vaig aturar-me a l'estand d'Ooso Comics, on vaig saludar l'Olga i en Sergio. Les novetats que portaven pel Saló eren el primer volum de Getter Robot i el segon de X-Venutre. El cos en crisi, que justament el vaig recollir, ja que n'havia fet la pre-order.
A l'estand d'Arechi, hi havia una prestatgeria dedicada a Kaji Manga amb els primers volums de Dodoma i Grendel, justament van ser les primeres compres que vaig fer el dissabte.
Just al costat hi havia l'estand de Fandogamia, el dissabte el matí no sabia pas la sorpresa que ens donaria, ho explico més endavant a la segona part de la crònica. Allà hi vaig comprar un còmic occidental però que amb aires molt japonesos, l'edició limitada de l'entrecreuament entre Godzilla i Mighty Morphin Power Rangers, venent la Gran F els còmics de Moztros.
Tot seguit vaig anar fins a l'estand d'Ediciones Fujur per tal que de comprar el primer ¡Dales Caña! d'en DAC i així me'l firmés.
A Norma Editorial, per primer cop hi tenien un espai amb els seus títols de manga en català: Tokyo Revengers, Chainsaw Man, Jujutsu Kaisen i Guardians de la nit. Aquí hi vaig comprar el volum 6 de Tokyo Revengers, sent novetat per aquest saló.
Tot voltant per l'estand de Planeta Cómic, de manera repartida, hi trobàvem el seu catàleg en català: Bola de drac, Naruto, Detectiu Conan, Dr. Slump i My Hero Academia.
Vam aprofitar la visita per comprar-hi el volum d'Historias Cortas de Gosho Aoyama, l'autor de Detectiu Conan, ja que les novetats en català ja les tinc.
Al costat hi havia l'estand dedicat a la seva revista Planeta Manga, on el diumenge hi vaig comprar el darrer número, el 15, i diumenge en Luis Montes em va firmar el segon volum de Gryphoon. Els qui vam assistir a la presentació de Planeta, ens van donar el recull de làmines dels autors de la revista. Mencionar que el diumenge també, vaig parlar amb l'Ignasi Estapé, editor de Planeta, per parlar una mica sobre la seva línia de manga en català.
I per acabar les editorials que fins dissabte matí sabíem que publiquen o publicarien manga en català teníem l'estand de Distrito Manga, que a partir del març de 2023 s'iniciarà amb Wind Breaker.
I respecte a l'anime, destacar com sempre l'estand de Selecta Visión, que a la seva presentació del dissabte a la tarda ens va donar sorpreses amb anime en català i també l'estand interactiu del SX3, que feu el mateix en la seva presentació del divendres.
Per la part de Selecta, el diumenge hi vaig comprar les edicions col·leccionistes de La tomba de les lluernes i El rei cérvol (The deer king). Sent les darrers compres d'aquest saló.
El Palau 7 estava ocupat principalment amb totes les botigues de marxandatge i exposicions de figures, la Zona Cosplay i l'Escenari.
A la Zona d'Activitats, hi teníem els espais Nihongo Experience, Cool Japan, Manga Kids, les exposicions Manga Km. 0 i El incidente Darwin, i també la Sala Kitsune on hi van tenir lloc les presentacions editorials. Per la part de Selecta, el diumenge hi vaig comprar les edicions col·leccionistes de La tomba de les lluernes i El rei cérvol (The deer king). Sent les darrers compres d'aquest saló.
El Palau 7 estava ocupat principalment amb totes les botigues de marxandatge i exposicions de figures, la Zona Cosplay i l'Escenari.
Per tancar aquesta part de la crònica, vull fer ressò d'aquells companys que també divulguen el manga i l'anime en català, com són el Racó del Manga, on vam saludar en Marc Pérez, al Mangazín Podcast, a qui vaig conèixer, com també la Ladymhep i en Samfaina Visual que espero desvirtualitzar en una altra ocasió. A tots ells els he anat seguint i els he tingut en compte per redactar aquest reportatge. Per tant, moltes gràcies!!!!
Ara hauria volgut posar les llicències de manga en català, però com que Blogger té limitació de caràcters en les etiquetes, i no me'n deixa posar més, faré una segona part dedicada a les llicències.
A
part d'haver saludat i parlat amb l'Olga i en Sergio d'Ooso Comics i
l'Ignasi Estapé de Planeta, vam parlar amb d'altres editors ni que fos
breument. A aquesta llista doncs cal afegir-hi, la Pema Maymó de Kaji
Manga i en Carles Miralles d'Arechi, en Pedro Medina de Fandogamia, i
l'Óscar Valiente de Norma.
Com a conclusions finals, valoro molt positivament el canvi d'ubicació
com també la seva distribució, segurament hi ha algun punt que es pugui
millorar, com per exemple la sala Kitsune on tenien lloc les
presentacions editorials, per tal que disposi d'un projector i pantalla, i mencionar
que hi va haver algun problema tècnic en algunes presentacions. Amb la nova
ubicació i amb més espai, algunes editorials s'haurien de replantejar
els seus estands, amb la millora de l'espai o bé fer-los més grossos i
mantenir-los tancats o bé fer-los oberts i així evitar cues. També
destacar positivament la gran presència del català que ha tingut enguany, present en moltes activitats, més i tot de les que des de ComiCat van anunciar al seu moment, espero que aquest sigui el camí a seguir.
Després d'aquest nou Manga Barcelona de rècord, ens preparem per al 2023, començant pel 41 Comic Barcelona que tindrà lloc del 31 de març al 2 d'abril.
Després d'aquest nou Manga Barcelona de rècord, ens preparem per al 2023, començant pel 41 Comic Barcelona que tindrà lloc del 31 de març al 2 d'abril.
Text i fotografies del saló de Marc "Llop Segarrenc".
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada