diumenge, 11 d’agost de 2013

Els homes que no estimaven les dones (Millennium 1)

Títol original: Män som hatar kvinnor (lit. Els homes que odien les dones)
Autor: Stieg Larsson
Publicat per: Columna Edicions. 1a edició juny 2008, 13a edició maig 2009
Format: Rústic amb solapes, 15 x 23cm, 624 pàgines
Preu: 22,5€

El sentit comú ens diu que un escriptor de novel·les es passa una eternitat més o menys indefinida segons el gruix de pàgines en escriure les seves obres. Ara bé quan el llibre arriba a les mans del lector, i l'obra es d'allò més atractiva, es d'allò consumida en poc temps. És el cas de molts de llibres que he anat consumint i comentat aquí, normalment formant part de sagues de múltiples llibres ben gruixuts.

L'última lectura no n'és pas una excepció del comentat. A L'home que no estimava les dones, el primer llibre de la trilogia Millennium del malaurat Stieg Larsson, és la lectura que m'he immers en llargues tardes en la darrera setmana. Un comença a agafar-s'ho tranquil·lament i si acaba enganxant devorant-la amb menys temps del que un presumiblement es pensava en un principi.

L'home que no estimava les dones tracta de temes d'allò més espinosos i al cap i a la fi d'allò més normals, grans nissagues empresarials al més estil Nissaga de poder a la sueca, negocis turbulents, tot començant amb un misteriós i irresolt desaparició d'una adolescent fa 40 anys en la cronologia de llibre. En Carl Mikael Blomkvist un important periodista d'economia suec es acusat i condemnat per difamació a un important empresari, en Hans-Erik Wennerström, en publicar un article a la revista Millennium del qual en Mikael n'és l'editor. Però just llavors un important patriarca ja vell d'un important grup empresarial com de la família que el regenta, en Henrik Vanger, li demana que resolgui el cas de la mencionada desaparició, la qual es tracta de la Harriet Vanger, néta d'un germà seu. El periodista anirà investigant en tot l'entrellat, però en arribar en cert moment creuant-se amb la Lisbeth Salander, una jove d'allò més inadaptada i una gran experta en informàtica, serà quan les peces del trencaclosques començaran a encaixar i s'anirà descobrint de mica en mica la foscor que hi ha darrera de la misteriosa desaparició de la jove Harriet de fa 40 anys. Els dos formaran un duet inigualable i certament imparable i demolidor. Els secrets que descobriran són esgarrifosos, i serà llavors quan coneixerem de debò el significat del títol de llibre.

Aquest llibre és autoconclusiu, les trames que s'obren es tanquen, però el duet Blomkvist-Salander tot just han fet els seus primers passos junts, doncs continuaran el seu camí a La noia que somiava un llumí i un bidó de gasolina, el segon llibre de Millennium.